Шрифт:

Зика допълни списъка с проблеми преди Рио

Зика допълни списъка с проблеми преди Рио
29-02-2016 09:33

По-малко от шест месеца остават до началото на Олимпийските игри в Рио, а няма да е изненада ако те останат като най-лошите в историята. Вирусът Зика става все по-опасен и притеснява безкрайно много спортисти, водата от канализацията се източва там, където трябва да се проведат състезанията в открити води, а в допълнение политическата обстановка в страната се влошава постоянно.

Стигна се дори дотам Олимпийският комитет на САЩ да каже на своите федерациие, че всеки спортист, който не се чувства готов да пътува до Бразилия, просто да не го прави. Това естествено е основно свързано със Зика, който Световната Здравна Организация обяви за обществено опасен. Американците съветват бременни жени или такива, които планират скорошно забременяване да избягват места, където вирусът вече се е появил.

Това е последният от многото сериозни проблеми преди игрите в Рио. Бразилия е в разгара на своята най-лоша икономическа криза от 30-те години на миналия век. Реалът (бразилската парична единица) загуби почти една трета от стойността си тази година, а безработицата на национално ниво стига близо 10%. На всичко отгоре президентът Дилма Русеф е въвлечена в тежък корупционен скандал свързан с държавната петролна компания Петробрас.

Политическият и икономически смут в Бразилия със сигурност ще се отрази на игрите, като това дори се признава и от висши членове на Международния олимпийски комитет. Икономиката на страната бележеше невероятен прогрес през 2009 година, когато Рио получи домакинството. Сега обаче тя е в рецесия, а Русеф дори е пред процедура на импийчмънт. Дори не е ясно кой ще ръководи страната след няма и шест месеца.

Вирусът Зика

Безспорно нещото, което притеснява най-много всички е вирусът Зика. Още преди епидемията да започне организаторите знаеха, че предизвикателството да запазят здрави 16 000 спортисти и 600 000 посетители е доста сериозно. При масовите събирания винаги има риск - от травми до инфекции. Поради много причини обаче Зика е уникален враг, когато се сравни с всяко друго нещо. А ако Бразилия и МОК не са готови за предизвикателството, както те си мислят че са, тяхното решение да проведат игрите може да окаже последици по цялата планета.

Какво е Зика?

Има съмнения, че Зика е довел до раждането на хиляди бебета, които са се появили на бял свят с недоразвити мозъци. Докторите описват вируса като пандемия в прогрес и дори съветват жените в засегнатите страни да не забременяват. Смъртните случаи при Зика са редки, а едва един на всеки пет заразени се смята, че развива симптоми. А те включват - лека треска, конюктивит, главоболие, болки в ставите, обриви. Към момента няма ваксина или лечение с лекарства, така че пациентите биват съветвани да почиват и да пият много течности. Безспорно обаче най-голямото притеснение е свързано с влиянието, което Зика може да има към бебетата в утробата и раждането им с микроцефалия. Микроцефалия е, когато едно бебе се ражда с по-малка от нормалното глава и мозъкът му не е развит правилно. Често това води до смърт, а оцелелите деца имат забавяне в развитието и интелектуална недъгавост.

През 2014 година в Бразилия има регистрирани 150 случая на микроцефалия, но след 22 октомври 2015 са били докладвани цели 4 700 такива случая. 404 от тях са били потвърдени, а около 3 700 все още се разследват. И макар да няма потвърждение, че всичко това е свързано със Зика, то съмненията са изключително сериозни.

Има ли опасност за игрите?

Рио 2016 със сигурност може да се поучи от Лондон 2012, когато всичко мина като по конец. Дори и днес английската столица извлича ползите от най-добрата система за наблюдение и сортиране, която светът е виждал някога. Обществената здравна инфраструктура в Обединеното кралство в момента е на това ниво благодарение на подготовката за игрите. Там има своевременни данни за всички синдроми събирайки симптомите, от които се оплаква всеки един пациент. А откривайки такова нещо в най-ранна фаза, е изключително важно за осуетяване на разпространението му.

Организаторите на Олимпиадата в Рио могат да се поучат от опита на колегите си, но проблемът е, че вирусът Зика е особено предизвикателство - при него в 80% от случаите няма симптоми, така че те няма как да попаднат в каквато и да е система на наблюдение. До някаква степен надеждите на домакините са, че комарите, които основно разпространяват вируса, ще са най-малко на брой в студените бразилски месеци, в които е включен и август, когато ще се проведат игрите. Температурата обаче варира между 18 и 24 градуса, така че комарите не изчезват напълно и продължават да хапят.

Наясно сме, че около половината от туристите на такива мероприятия правят случаен секс, а вирусът може да се предава и по полов път, ако не се използват предпазни средства. Пътуващите съответно могат да пренесат вируса на своите сексуални партньори у дома или дори на комари в своята страна, които след това да го разпространяват. И докато за Бразилия месец август ще е по-хладен, то повечето посетители ще се върнат в Северното полукълбо, където лятото ще е в разгара си, а комарите много на брой.

Изглежда обаче, че бразилците не приемат опасността прекалено сериозно. По време на ежегодния карнавал в Рио се оказа, че организаторите не са предвидили специални мерки. "Не правим нищо по-различно като чистене заради Зика. Доколкото ни бе казано, това не е толкова сериозно. Просто трябва да пиеш повече вода" - коментира един от хората грижещите за обезпаразитяването на улиците преди началото на карнавала. Отделно организаторите казват, че видът комари, който пренася вируса Зика не живее близо до Олимпийския парк или стадион. Въпреки това обаче местни медицински работници казват, че са документирани случаи на Зика в Джасерапагуа, където е Олимпийския парк. Много от самите бразилци пък се съмняват и не вярват в способността на лидерите на страната да успеят да овладеят този здравословен проблем.

Все още е прекалено рано, но вече се чуха и мнения на спортисти, които не биха рискували с появата си в Рио. Вратарката на националния отбор по футбол за жени на САЩ - Хоуп Соло, казва: "Ако трябваше да направя избор днес, то аз не бих отишла. Никога не бих поела риска да родя нездраво дете. Тя допълва и, че жените спортисти имат различна гледна точка от мъжете и не трябва да бъдат карани да поемат рискове, които биха застрашили здравето на едно бъдещо дете."

Чуха се мнения и за бойкот дори от страна на спортистите на Кения, но те бяха опровергани набързо с мотива, че на този етап няма достатъчно информация за заразяването. Американският тенисист Джон Иснър пък допълни, че не е притеснен и няма намерение да пропуска Олимпиадата заради Зика. Той дори участва на тенис турнира в Рио този месец. Иснър вярва, че до шест месеца всичко ще е под контрол.

Проблемите на Рио не са свързани само със Зика

Още преди да се появи притеснението за зараза с вируса Зика, евентуалните посетители и спортисти в Рио са били наясно, че има опасност от потенциални инфекции. Заливът на града и лагуната все още са заразени с опасна бактерия поради изпускането на мръсна вода от канализацията. Това на практика означава, че плувци и спортистите от състезанията с лодки ще се състезават в замърсена вода, а организаторите не са направили нищо, за да оправят тези проблеми. След изследвания на бактериите някои данни показаха, че замърсяването е 1.7 милиона пъти по-високо от това, което би се считало за опасно на плаж в САЩ.

Политическата и икономическа криза в страната също не са за пренебрегване. Страната е разтърсвана от най-големия корупционен скандал в историята си, а шефът на най-голямата строителна фирма е в затвора. Бивши световни гиганти като Петробрас и Вейл видяха как пазарната им цена отиде надолу, кредитните им рейтинги намаляха рязко, а работната им ръка, основно концентрирана в Рио, драстично съкратена. На фона на всички проблеми плюс рецесията и по-малките приходи от данъци, съвсем логично Бразилия реши да ореже бюджета на игрите с 500 млн. долара от първоначално планираните 1.85 милиарда. Това съответно води до по-малко седящи места на съоръженията за плуване и гребане, но и до други орязвания на разходите, които организаторите казват са главно за неща, които остават "зад сцената". В същото време организаторите твърдят, че няма да пестят средства в борбата срещу Зика. Обнадеждаващо до някаква степен е твърдението, че игрището за голф и залата за хандбал са готови, основният Олимпийски парк и водния стадион са завършени на 97%, а тенис центъра на 90%. Има обаче притеснения за велодрома, за мястото, където ще се проведат състезанията с ВМХ, за съоръженията за рафтинг, хокей и ръгби, които на този етап са на само около 80%. Отделно разширението на метрото все още не е завършено, като остават още стотици метри тунел, които да бъдат прокопани преди изобщо релсите да бъдат поставени и да започнат тестове. Организаторите твърдят, че всичко ще е готово навреме, но при положение, че разходите са орязани въпросът е как ще се случи това?

Любомир Нешв, 

материалът е публикуван и в последния брой на списание "Икономист"

 

---


Тагове: ОИ 2016
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени