Шрифт:

Ехо от зимния шампионат по хвърляния

Ехо от зимния шампионат по хвърляния
29-02-2016 18:42

Големи бяха стремежът и амбициите на атлетическите хора в Балчик да организират зимен национален шампионат по хвърляния. Е, гласувано им бе доверие и географията на атлетическите гнезда у нас се увеличи с още едно средище на Царицата. От СКЛА „Черно море 2005 Балчик” се постараха много и състезанието на полигона в северната част на Балчик стана факт – за радост на всички домакини.

Сравнително хладното време и гъстата мъгла непосредствено преди шампионата оказаха донякъде негативно влияние върху качеството на резултатите. Имаше и някои обнадеждаващи прояви, за които ще споменем по-долу.

Айхан Апти успя да прибави 9 см към личния си резултат на чук във влажния и хлъзгав сектор. Това стана в петия кръг на състезанието, а и в предишните си два фаула Айхан прехвърляше 70-е метра, но не успяваше да се задържи зад стоманената гривна на кръга. „Още сега съм готов за около 73-74 метра. С треньора ми Андриан Андреев търсим изчистването на детайлите в техниката, по-високата скорост, които биха ми донесли прогрес в резултата!”, сподели Айхан след състезанието.

Здравко Димитров (Чм 2005 Балчик) се завърна в родния град и едновременно с тренировките е поел и треньорството на няколко талантливи подрастващи. Здравко и сега прехвърли 60-те метра (60.70 м), но по-важното е да поеме щафетата на наставничеството от своя треньор Андреев с достатъчно хъс и ентусиазъм.

В мятането на диск при мъжете тримата атлети от КЛАСА Росен Карамфилов (48.97), Боян Костов (43.37) и Димитър Пръвчански (41.57) задоволиха треньорката си Таня Миланова повече с медалите, отколкото с резултатите. Пръвчански дойде от Враца в КЛАСА през есента. Сега, след като изоставаше на пето място преди последния кръг, в шестия си опит успя да се качи на бронзовата позиция.

Мъжкото копие в остъствието на Марк Славов нямаше необходимия блясък. В три от опитите си русенецът Радослав Иванов се приближи до 60-е метра, но не успя да ги надмине.

Оспорвано бе при диска за юноши под 20 години. Николай Петров (СКЛА Добрич, тр. Галин Костадинов) поведе с 42.70 още в първия кръг, следван по-късно от съотборника си Георги Димов (41.64). Така бе до четвъртия кръг, когато Николай Киров от Елхово (тр. Дим.Кисьов) разпери енергично ръце и запрати уреда на 45.76. Георги Димов прибави в шестия кръг до 42.62 за бронза.

Ако човек види Живко Господинов (Чм 2005 Балчик) на улицата, никога не би предположил, че младежът е шампион по атлетически хвърляния. Живко не се отличава с внушителна физика, но за сметка на това е много бърз и техничен. А и достаъчно борбен по време на състезание. Заслужено той се окичи със златото на чук (55.07 м).

Треньорът от Мизия Красимир Маринов явно има доста внушителен избор от таланти, които се стреми да научи на сложната техника в хвърлянето на копие. Ето – шампионът Калоян Донкин не се отличава с внушителни габарити, но има страхотен камшичен удар. И здрава психика. След като провадиецът Светослав Руменов (тр. Радил Радев) поведе във втория кръг с 47.12, Каолян реагира в четвъртия с победния си удар (47.61).

При юношите младша възраст зрителите останаха доволни от чудесната техника на шампиона на чук Стоян Димитров (Сп Атл Рз). Баща му (и треньор) Младен Димитров отсега е наблегнал върху тънкостите на техниката и резултатите са налице. Стоян е в по-долната възрастова група (под 16 години), но с петия и шестия си опит (55.91 и 55.92) надви над бившите рекордьори за момчета Алекс Христов (55.45) и Никола Колев (54.82). Шампионски характер и воля! При юношите младша се състезаваше и многообещаващия 13-годишен „домакин” Валентин Андреев. Той запрати петкилограмовия уред на 53.50 м за петото място. Но след края на съревнованието изглеждаше недоволен, че не е стигнал поне до третото място. Очакваме от Валентин още това лято не само да се разправи с рекорда за момчета (59.25), но и чукът му да попада далеч зад линията на 60-е метра!

Рекордьорът на десетобой и седмобой при юношите под 18 години Жулиен Монев (АСКЛА Сливен) се състезаваше в две дисциплини. Треньорката му Валя Желязкова отсъстваше, но Жулиен участваше като опитен боец и в двете си дисциплини. Първо завърши шести на копието с 41.41, после в сектора за диск сюрпризира „специалистите”, изращайки плоския уред последователно на 43.23 и 43.75. В петия кръг неговия съотборник и другар в тренировките Георги Монев (рекордьор на гюле за момчета) се опита да го доближи, но с 43.50 м само спечели сребърен медал... Драмата в битката за бронзовия медал остави бургазлията Дончо Атанасов на сантиметър от отличитето (39.05), което отиде за високия и строен като Аполон Алекс Христов (49.06). Та да кажем още две думи Жулиен Монев. Изключително отговорен и съсредоточен, Жужо трябваше да отстъства за седмица от училище заради зимния шампионат в Добрич преди седмица. И преподавателите му в гимназията, вместо да се зарадват за златния медал и рекорда на седмобой, взели ча го заизпитвали... с пълна сила? Е, Жулиен няма да се примири със слабата оценка по биология и бързо ще я оправи. Пък и със сигурност ще се амбицира още повече от, меко казано, неуместното и пренебрежително отношение към него в училище.

Женската част от състезанието показа хубав начален старт за шампионката ни на диск Рената Петкова (тр. Румяна Карапетрова). Със стабилна серия (46.75; 47.34; 44.93; 45.80; 44.83; 47.56) Рената задължително и съвсем скоро трябва да премине 50-е метра, че и да се нацели доста по-далече. На чука Антония Щерева (вече е наствлявана от Таня Миланова в КЛАСА) рискуваше в кръга и направи три фаула, оставяйки с 44.73 м. Михаела Методиева се завърна в родния Кюстендил при треньора си Константин Сотиров и грабна среброто тук с 43.81 м. А на копието Вержиния Милашка (след години главоболия с хроничните болки в лакътя и рамото) успя да надхвърли 40-те метра за победата (40.70 м).

Надеждите и очакванията към талантливата плевенчанка Полина Макаева (тр. Галя Николова) в мятането на диск и този път не се оправдаха. Може би е още рано да се иска от нея да надхвърли 40-е метра, но, грехота е с такава фигура и физически данни, Поли да е длъжница по отношение на резултатите. Понеже е видно, че потенциалът й е къде-къде по-голям от показаното в Балчик (37.72 м). Нейната съратница в групата на Николова Геновева Иванова се състезаваше с женското копие и започна добре с 38.48, което й отреди златния медал.

Представителката на домакините Екатерина Димова (Чм 2005 Балчик) бе с класа над съперничките си на чука при девойките под 20 години и още в първия кръг записа 46.04 за победата. След втория опит Катя направи три последователни фаула, метражът във секи един от които надвишаваше значително тези 46 метра от началото.

Едниственото постижение на шампионата, което надвиши стария национален рекорд, бе това на русенката Михаела Петкова (тр. Борислав Иванов) на копие при девойките под 18 години. Още в първия си опит Петкова заби уреда на 41.21 м, подобрявайки стария връх (на Геновева Иванова, поставен в същия сектор през октомври м.г. – 38.86 м). Михаела е със завидни природни дадености – висока и с много здрави крайници. Какво остава да й пожелаем, освен да развие таланта си в правилната насока. Но, знае се, само с пожелания не става. В хвърлянето на чук Ива Радева от Карнобат (тр. Йорданка Тончева) поведе за малко след втория кръг (37.82), но разградчанката Елена Димитрова (тр. Пламен Бобев) я измести с 38.40 м. Ала червенокосата Радева не се предаде и след като записа 37.42 и 37.41, в последния си шанс успя да запрати чука на победните 38.63 м. Яна Копчева (Г.Дъков Плев) пък категорично зае първото място на диск при младшата възраст, записвайки 37.65 м още в първия кръг. И продължава да мята от място!? Дали, ако се завърти в кръга (т.е. ако изпълни опита със засилване) ще изпрати диска над 40-е метра? Но треньорката Николова знае най-добре.

Задължително е още веднъж да бъдат споменати усилията, старанието и най-вече желанието на домакините, които проявиха по време на зимният шампионат. Всички от СКЛА „Черно море 2005 Балчик” се включиха усъдно и старателно. Всички, начело с президента на клуба Десислава Андреева и нейния съпруг и старши треньор Андриан Андреев. Момичетата и момчетата от морския град начаса изпълняваха нарежданията и указанията и бяха безценни помощници. Когато през съботния ден в края на програмата започна да се здрачава, домакините изненадаха и с... електрическо осветление, оигурено от пилони в четирите краища на полигона...

Почти сигурно е, че всички, които уважиха зимния шампионат, в различна степен са останали доволни от пребиваването и у частието си в Балчик. Съдийският апарат почти изцяло бе осигурен от колегите от Добрич, ръководени от реферите от София. И дано за в бъдеще балчиклии все по-често получават домакинства на отговорни състезания по хвърляния. Защото ентусиазмът и готовността им са заразителни! Пък и с нетърпение очакване станалия вече традиционен турнир „Дионисополис” през май. Когато (надяваме се), заедно с хубавото време, ще бъдем свидетели и на повече добри резултати.

Александър Вангелов

 

---


Тагове: НШ хвърляния 2016
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени