Шрифт:

В Русия възмутени: Щом е наше, значи е допинг

В Русия възмутени: Щом е наше, значи е допинг
08-03-2016 18:44

Възмущение, объркване и гняв предизвика в Русия новината за положителната допинг проба на Мария Шарапова. През последните месеци страната е под непрекъснат прицел заради съмненията в масова употреба на забранени стимуланти. А местните власти и експерти упорито твърдят, че става дума за организирана и целенасочена атака по политическа линия.

Представяме ви материала на Евгений Слюсаренко от електронното издание "Чемпионат".

"Колеги, бъдете внимателни! Милдронат е в списъка". "Дайте съвет какво да пия вместо милдронат".

Това са типични призиви от руските специализирани форуми и социални мрежи през последните седмици. Там обменят информация спортисти, фенове и лекари.

Както е известно, субстанцията попадна в черния списък на Международната антидопингова агенция на 1 януари 2016 г. Още от съветско време милдронатът се употребяваше при подготовката на спортистите, а лекарите иронично го наричаха "безвредния витамин".

Факт е, че Русия така и не се научи да защитава своите интереси и научни разработки. Очевидно няма възможности, а и особено желание.

Непосредствено след олимпиадата в Сочи германски журналисти разкриха "секретен руски допинг". Инхалацията с ксенон и аргон - популярен метод на подготовка от поне две десетилетия, светкавично попадна сред забранените методи. Русия обаче не направи дори опит за научна дискусия с WADA.

"Проблемът е в това, че научният елит в страната, с изключение на няколко лаборатории от Академията на науката, живее в своите рускоезични списания - обяснява спортният лекар от изследователския център във финландския град Куопио Сергей Илюков. - Ето защо новините пристигат с огромно закъснение".

"Милдронат се произвежда в Латвия и го употребяват само в поссъветските страни. Спортистите на Запад дори не са го чували. Очевидно е, че в Русия са го използвали, но никой не разбира защо точно. А щом се използва в Русия, значи ще бъде признат за допинг. Това е манталитетът на Студената война - поколението, което израсна през нея, сега вече взема решения. Уверен съм, че ако изследванията за руските разработки присъстват в западните списания, никакви забрани няма да има. Оказва се, че руската спортна наука се превръща в жертва на предразсъдъци заради своята изолираност".

Иронията е в това, че за разлика от инертните газове, милдронат е плацебо или витамин. А WADA го вкара в крайно сериозния раздел S4 - хормони и модулатори на метаболизма. Това означава, че използването му може да бъде наказано с 4 години. "Да, крайно странно решение. Милдронат е аналогичен на витамините. Не нанася вреда и просто носи психологическото усещане, че укрепва организма. Нищо повече", категоричен е Илюков.

Подобно мнение изрази лекарят на руския национален отбор по футбол Едуард Безулгов. "Не съм използвал препарата в практиката си, но и не намирам особен смисъл. Теоретичният му възможен ефекет лесно се постига с нормален сън и добро хранене. Привлекателен е заради своята достъпност и ниска цена.Статистически достоверни данни за неговата ефикасност при спортистите не съществуват".

В структурата на WADA работят двама руснаци. Никой от тях няма думата при вземането на решения, свързани с актуални научни изследвания. Единият се казва Павел Колобков и е член на Съвета на учредителите. Наталия Желанова е член на Комисията по финансите.

За сметка на това антидопинговите агенции на САЩ и Великобритания непрекъснато участват в научните дискусии и лобират пред WADA. Вчера Русия го отнесе със ксенона, днес за милдроната, а утре ще дойде ред на нещо друго. Щом е руско, значи е допинг.

Източник: webcafe.bg

 

 

---


Тагове: Русия, Допинг, допинг-скандал, Тенис
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени