Шрифт:

Така се прави. Като Маша

Така се прави. Като Маша
09-03-2016 15:33 | Яна Касова

Най-богатата спортистка в света излезе и призна, че е дала положителна допинг проба. Свика пресконференция и по най-официалния начин пред целия свят бившата №1 в тениса Мария Шарапова призна, че е примала забранено вещество.

Колко достоверно звучи оправданието, че не е обърнала внимание на влязлото от 1 януари 2016-а в забранения списък на Международната антидопингова агенция вещество мелдониум – е отделна тема.

Но тази жена, излезе и призна най-големия си грях. Сама. Без да го обяви федерация, мениджър, дадена медия. Сама се изправи и сподели новината с ясното съзнание, че нейния свят ще се срине. Обожанието от фенове, подкрепата на фенове, уважението на съпернички. Всичко.

Но да, така се прави. Достойният човек може да поема вината си. А нейната постъпка е уважение към всички тези, които най-вероятно сега вече са й обърнали гръб. Защото когато има хора, които те подкрепят, ти си длъжен да им дадеш обяснение, когато сбъркаш.

И примерът на Шарапова е за всички в спорта. Така се прави. Когато си на върха, лесно се дават интервюта и усмивката не е поза, когато фотографите са около теб. Но не е така, когато сбъркаш.

Не си спомням един спортист в България, който да излезе и да признае провинение за допинг. И Тезджан Наимова изчезна след положителните си проби, и Ваня Стамболова не излезе да каже истината, и много други. Те не уважиха феновете си. Не намериха начин да кажат „съжалявам”, „извинявам се”, „сбърках”. Или нещо друго, което биха сметнали, че трябва. На тези хора, които им стискаха палци и бягаха след тях за автографи.

Така се прави. Като Маша. Спортистът не е пример само, когато побеждава.

А относно допинг провинението на Шарапова. В BGathletic.com са публикувани не веднъж мнения за употребата на допинг в професионалния спорт. Можете да прочетете част от тях: 

Да на рекордите - не на допинга

Тезджан не успя да надбяга само допинга

Дълго кафе с метенолон, моля

Допинг лабораторията ще реши проблема – да бе, да

Кому е нужен този цирк?

Ще изчисти ли спорта скандалът с допинга?

 

---


Тагове: Допинг, Русия, допинг-скандал
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени