Шрифт:

Световно с дъх на допинг

Световно с дъх на допинг
21-03-2016 21:42

През последните месеци се говори много за спорт. И в  това няма нищо лошо, ако говорим за постижения. Центърът на нещата обаче е друг.

Спортният свят се разтресе от скандалите с руската атлетика,  след тях хванати редица, известни и не толкова популярни спортисти от цял свят, чиято бройка в един момент се изгуби. И не спират, а се увеличат главоломно - и всичко това  в следствие от новия вятър, опитващ се да промени и развива световния спорт... допингът. И днес въпросът е не дали, а кого ще хванат? Защото системната употреба на допинг, идва от факта, че за постоянното подобряване на резултатите в някои спортове, се изисква надскачане на личните физически качества.

Първият голям форум в атлетиката за тази година се проведе от 17 до 20 март в "Орегън Кънвеншън Сентър" в Портланд. Едва за втори път в историята САЩ  домакинства на световно първенство по лека атлетика в зала. Шампионатът бе главното събитие преди Олимпийските игри през този сезон, макар че заради натоварения летен календар -  част от големите звезди в атлетиката се появиха в Портланд,  а други пропускат целия зимен сезон. „Царицата на спортовете“ този път бе останала в сянката на трупащите се положителни допинг проби. Колко тъжно. Все едно й бяха взели короната... Вярно,че няма как да сравняваме нещата. Една е атмосферата и очакването  на огромния стадион, на  откритото първенство. А съвсем друго е в залата, където шумотевицата на външните фактори оказа огромно и решаващо влияние.

Американците наложиха своята пълна хегемония на пистата и се чувстваха доста уютно у дома. Факт е, че когато много от големите звезди липсват,  а една мощна сила, като Русия отсъства - нещата не са същите. Тогава ние феновете неминуемо си задаваме  въпроса дали всичко, което спортистите постигат, не е една „лъжлива следа“... А това измества фокуса от голямото състезание.

Да... Шампионите пак си ги имаше. Медалите бяха раздадени. И тяхната победа не трябва да се омаловажава, въпреки че остава съмнение дали тя е чиста. Хубавото е, че някои млади атлети пробиха. Успяха да се изкачат на върха в световната атлетика. Други, спрягани за сигурни фаворити, поднесоха изненади, оставайки назад от очакваното.  Семейство Итън за пореден път показа класата си - спечели две световни титли в Портланд и зарадва феновете си. Голямата фаворитка за титлата на 60 м Дафне Схипърс, трябваше да се задоволи с второто място. Ямаецът Асафа Пауъл изпусна приза на 60 м, макар че демонстрира великолепна форма в сериите и полуфиналите, а на два пъти бе изключително близо до световния рекорд на Морис Грийн. 18-годишната американка Ващи Кънингам  стана най-младата световна шампионка в зала, подобрявайки рекорд на Стефка Костадинова в този показател. А нашата единствена участничка Радослава Мавродиева „остана“ шеста в света на тласкането на гюле.

Състезанието вече е в историята. Атлетите поглеждат към дългоочакваните Олимпийски игри. А публиката... Едва ли скоро ще  бъде лесно и напълно убедена, че високите резултати са плод само на качества, много тренировки и витамини. Ще успеят ли да върнат вярата в истинския спорт? В ценностите му? В смисъла му? В чистотата му?  Това може би изглежда най-сериозното предизвикателство в следващите години!

Станимира Атанасова

 

---


Тагове: СП зала 2016, Допинг, Мендоний, САЩ
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени