Шрифт:

Живот на два континета

Живот на два континета
28-03-2016 11:06

Здравейто отново на всички.
Не бях писал от много време и мисля, че трябва да ви разкажа отново малко за преживяванията си в Кения.

Вече два месеца съм в Кения на подгвителен лагер за предстоящите Олимпийски игри в Рио през август месец. Всичко тук е повече от добре, мога кажа. От няколко месеца вече се подготвям при световният рекордьор в моята дисциплина Стивън Чероно или по катарското му име Сайф Шахийн. Много се радвам, че човек като него изяви желание сам да ни помогне с подготовката за Рио. Освен това от известно време имам възможостта да правя съвсестни тренировки с групите на треньора на Стивън - Канова, в които влизат хора като Лонгосилва, Джайрус Биреч, Сайлас Киплагат, Никсън Чипсеба, Клемент Кембой, Брахим Талеб и още много известни имена в стийпълчейза, 1500 м, 5000 м, 10 000 м и дори маратон.

Радвам се, че имам тази възможност да тренирам с хора като тях и да черпя опит и дори да се доказвам пред тях в някои тренировки, че не напразно се борим и мога да постигна много в тази сфера.

Няма и да крия, че за бял човек е много трудно да издържи цяла тренировка с тях до край - ако не е възстановителна. (Хаха) Започваме тренировката в група около 20 човека и накрая остават само двама, трима, особено пък когато се прави изграждащо бягане 15 км. Стартира се на 3 мин и се бяга, който колкото изържи.

За нас белите проблемът е във надморската височина и организмът не ни работи като на кенийците, защото те са родени тук и за тях е като да бягаме ние на нулева надморска. Но това е по-добре за нас, колкото по-близо се доближим до тях в тренировките, толкова по-голям шанс имаме да ги бием в Европа на ниска надморска височина.

Нека малко да разкажа сега за живота и дългия престой тук.

Както казах, вече два месеца и повечко сме в Итен. Всичко е много добре и вече свикнах с живота тук. Имам повече приятели вече отколкото в България и хубавото на това е, че повечето от тях са хора,които съм гледал по телевизията и съм се възхищавал на тях. Сега стоя на една маса с тях и си говорим и се смеем. Мога да кажа, че това е като да живееш два живота на два различни континента. И на двете места има хора, където ще ме чакат, а другото място ще ми липсва.

Преди няколко дни дори бяхме поканени на сватба на един мой приятел от Индия, който е роден и си живее тук. Свикнах тук повечето отколкото в България и мога да остана да си живея тук. Бих напуснал страната ни за този живот тук.

Нека да разкажа и малко за световното по полумаратон, което се проведе в събота в Англия. Когато отидохме в ресторанта да гледаме, беше вече пълно с хора и нямаше почти мяста за сядане. Все едно беше финал на световното по футбол. Всеки беше в настроение и очакваше стартовете. Такова викане, пляскане, емоции, радост и кеф, когато кенийските състезатели се откъсваха от останалите в групата не бях виждал до сега. Просто не може да се опише с думи. За тях Леката Атлетика е Царят и Царицата на спортовете тук. Разбира се, че са и големи фенове на футбола, но атлетика - това е техният спорт, в който са номер 1.

За себе си мога да кажа, че напредвам всеки ден повече и повече с тренировките и начина на живот като професионален атлет. Опитвам се и правя всичко възможно да изчиствам повече ненужни неща и да съм концентриран изцяло на подготовката за Олимпийските игри.

Тренировките ми за сега бяха изцяло насочени за 5 000 м, защото ще "търся" силен резултат през тази година. Остават ми още месец и 10 дни в Кения и ще обърнем вече повече внимание на скоростна работа, по-къси отсечки и по-малко бройки. Първият ми старт, с който ще открия тази година ще бъде на Диамантената Лига в Доха на 6 май. Вече е потвърдено и ще стартирам там на 3 000 м стипълчейз. До тогава продължаваме по план със силни тренировки и никакви "завъртания на главата в излишни посоки".
Днес ще посрещна и моят приятел и съотборник Иво Балабанов да пристигне при мен за 1 месец на подгвителен лагер. Радвам се много, че ще дойде и ще успее да вкуси и той малко от живота на истинските бегачи.

Това беше от мен за сега приятели. Надявам се да ви хареса и да имате желанието да четете още и да се запознаете с Кения през моят Блог в BGatlethic.com.

Пожелавам ви всичко най-хубаво и най вече да сте здрави. "Другото го има в Мола"!

Чао и до скоро :)

Митко

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Митко Ценов
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Второ място за Петрова на Диамантена лига

14.08.2020

Демирева четвърта в Монако

14.08.2020

Атлетически прояви в Поморие

13.08.2020

И BGathletic.com e в битка за оцеляване. Можете да помогнете!

12.08.2020

Габриела Петрова втора в Турку

11.08.2020

Габи Петрова ще защитава титла в Турку, излъчват я по БНТ3

11.08.2020

Да научим детето да приема загубата

11.08.2020

Демирева и Петрова скачат на Диамантената лига в Монако

10.08.2020

Тракия 96-Пловдив отличник по титли от шампионата

10.08.2020Последни новини Най-четени