Шрифт:

Габриел Митов постоянно надскача себе си

Габриел Митов постоянно надскача себе си
29-03-2016 12:42

Едно снажно и доста развито за възрастта си 15-годишно момче направи силно впечатление сред публиката в зала „Добротица” по време на атлетическата кампания „Добрич 2016”.

Габриел Митов от Червен бряг изненада приятно почти всички (не и съперниците си), както с бързия си напредък, така и с големия потенциал и възможностите си.

Роден на 4 юли 2001 г., Габриел доста време е живял в Гърция (до края на 2013-а), след което със семейството си се завръща в България. „Там нямах голямо влечение към спорта, помагах повече на родителите си. Дали имам роднини-спортисти? Да, баща ми е едър и силен мъж. Дълго време се е състезавал на борба свободен стил, бил е капитан на отбора в Червен бряг. Брат ми също премина през няколко спорта – баскетбол, водна топка, плуване....”

От началото на 2015 година Габриел започва (уж случайно) да посещава залата, в която тренират лекоатлетите. „Почна да ми става интересно, гледах момчетата как скачат и все повече ми харесваше.” Треньорката Ваня Герчева няма как да не забележи високият 14-годишен момък. Тя му предлага да опитат скок височина. „Габриел нямаше и представа как да скача. Пък и кой да му покаже – в Гърция около него не е имало спортни площадки и стадиони, за да може да опита. Още на първата тренировка Габриел по маратонки прескочи 1,60 м”, разказва тя.

Началото? То е на 30 май 2015 г. на националния стадион „Васил Левски”. Габриел се състезава с по-големите от него юноши младша възраст. В дебюта си на скок височина Митов стига до 1,65 м, които му отреждат 18-ото място. При третия си опит на 1,70 Митов усеща рязка болка в глезена и Герчева го спира от участие в скока на дължина.

Следващата поява на Габриел на състезания е по време на шампионата за момчетата под 16 години в София през юни 2015 г. В скока на височина той завършва пети с 1,66 м. На скок дължина в квалификацията с 5,12 м Митов е на крачка от това да се класира за финала. „Бяхме точно 32 момчета срещу пясъчника. Всичко ми беше объркано, не можах да улуча разбега” споделя Габриел.

През есента на 2015 година той започва редовно да посещава тренировките в групата на Ваня Герчева. Там е шампионът за старша възраст Сунай Янушев (2,08 м), там е Емил Маринов, многобоецът Цветомир Цонков, двамата Николаевци – Начев и Христов... Добра компания.

„Постепенно се запалих, стана ми интересно, пък и усетих в себе си сили и желание са се развивам. Г-жа Герчева беше повече от настоятелна и това ме подтикна още повече да тренирам здраво. Постепенно разбрах, че тя държи много на мен и вижда големи възможности за развитието ми. Когато нещо се разсея и закъснявам за тренировки, тя винаги ме търси по мобилния да разбере какво става, да не се е случило нещо лошо”.

Нищо лошо не се случва, а започват да стават все по-хубави неща. На зимния шампионат в Добрич (11 февруари) Габриел Митов е записан на три дисциплини. В ранната утрин на четвъртъка (в девет и половина) той излиза в сектора за скок дължина заедно с още 22-ама конкуренти. „Не бяхме тренирали много скока на дължина. Все пак треньорката настоя да участвам.

Беше сигурна, че ще ги бия и тук. Оказа се права! Още с първите си два опита (5,68 и 5,70) поведох убедително, а в петия добавих до 5,79 м. Нямах проблеми за първото място – вторият (Орлин Орлинов от Сливен) остана с 5,48 м – на 31 см след мен. Допълнително ме стимулираха и моите съотборници, които бурно скандираха името ми сред публиката. Почувствах някаква странна възбуда, стана ми толкова приятно...”.

Току след награждаването Габриел Митов трябва да участва в коронната си дисциплина – скокът на височина. Тук участниците са по-малко - само единадесет. Треньорката Герчева дава указание да се започне от 1,65 м, за да има още малко време да се възстанови след скока на дължина.

ДОЧЕТЕТЕ МАТЕРИАЛА ВЪВ Viasport.bg - ТУК

Александър Вангелов

 

---


Тагове: Габриел Митов, Скок височина, Добрич 2016, Скок дължина, Троен скок, Червен бряг
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени