Шрифт:

Смяната на гражданство – за едни мисия невъзможна, за други – получават я от раз

Смяната на гражданство – за едни мисия невъзможна, за други – получават я от раз
04-04-2016 09:12

В края на март Международната асоциация на атлетическите федрации ( ИААФ) публикува последния си бюлетин. В него, освен другите важни новини, е публикуван списък на атлетите, на които е разрешено да се състезават за нови държави и датата, от която те могат да съзстезават за новата си родина.

На един от най-перспективните млади хърделисти – кубинецът Орландо Ортега – му е разрешено да се състезава за Испания от .... 05 ноември 2016 гогина. Т.е. Ортега ще гледа Олимпиадата в Рио по телевизията. Или в най-добрия случай – от трибуните на стадиона. Защото е наказан от Кубинската атлетическа федерация и не можа да стартира – нито на световното първенство в Пекин миналата година, нито на световното първенство в зала тази година в Портланд.

Орландо засега е предпоследният атлет, който „слезе” под гросмайсторската граница на 13-те секунди – 12.94 в Сен Дьони на 4 юли 2015 г. (след него само руснакът Шубенков успя на световното първенство в Пекин – 12.98). Ортега не е навършил още 25 години (роден на 29 юли 1991 г.). Така че отсъствието от Рио няма да му се отрази толкова пагубно... И все пак ще трябва да чака още 4 години до следващата Олимпиада.

Но и в миналото на кубинците са им създавани големи главоболия със смяната на гражданство. Пресният случай е с олимпийския шампион (също на 110 м с преп.) Дайрон Роблес – също опитващ се да избяга от Острова на свободата.

В същото време в списъка на ИААФ много бързо получават второ гражданство (и право да се състезават) други атлети, към които отношението е къде-къде по-благосклонно. Например финалистката на 5000 и 10000 м от Олимпиадата в Лондон Джулия Блийздейл (Вбр) (с личен резултат на 10000 м 30:55.63) си е харесала Германия за местоживеене и от 8 март т.г. директно й е разрешено да се състезава за Германия.

Спринтьорът Шон Сафо-Антуи (Вбр) тази зима впечатли с победата си в Мондвий на 60 м с 6.55 сек. И той е преценил, че няма да може да се пребори с британските си съперници за място в отбора за Рио. И му се приискало да се състезава за... Гана (където всъщност е роден, но се е преселил на Албиона още 4 годишен!). И той моментално е удовлетворен в искането си. И ще може да участва (за Гана) на Олимпиадата!

Въобще случаите са много, но е жалко, че такъв талантлив атлет като Орландо Ортега е жертва на задкулисни игри и ще пропусне (не по своя вина) най-големия спортен форум..

Не винаги обаче отношението към кубинските атлети е било такова. Нека си припомним преди 15-20 години кубинската скачачка на дължина Ниурка Монталво. До края на 1998 г. тя си се състезаваше за Куба (национална рекордьорка с 6.93 м). Точно на 4 май 1999 г. Монталво получи испанско гражданство и... само след 3 месеца и половина стана световна шампионка в Севиля с 7.06 м за....Испания!

Масово явление е кенийски и етиопски бегачи мигновено да полуават турско гражданство и със сменени имена да „вършеят” и да печелят медали на най-големите шампионати. Да, за това Турция си плаща скъпо и прескъпо. Но явно има защо!

Със сигурност всеки отделен случай на молба за смяна на право на участие от друга държава се проверява и разследва внимателно от съответния отдел в ИААФ. И все пак – тъжно е един Ортега да отсъства от финала на олимпийските игри. Каквито и да са доводите, без него финалът в Рио де Жанейро ще изглежда при всички случаи по-различно.

Александър Вангелов

 

---


Тагове: Орландо Ортега, ОИ 2016, Куба, ИААФ, Гана, Великобритания, Германия
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени