Шрифт:

Не било достатъчно само да си кениец и етиопец, за да си добър бегач!

Не било достатъчно само да си кениец и етиопец, за да си добър бегач!
15-04-2016 10:18 | Георги Делчев

След многобройните допинг-скандали с двете водещи държави в средните и дълги бягания – Кения и Етиопия, които може би са по-големи и от руския, май ... има шанс и за белите бегачи.

След като се нормализира положението в тези държави политически и икономически през последните години на миналия век, техните таланти „убиха” всичко в средните и дълги бягания, първо при мъжете, а вече и при жените. Техните постижения и рекорди са недостижими за простосмъртните, и не само за белите бегачи. И така тоталното кенийско-етиопско превъзходство, което започна преди около 30 години, почти изпари всякакви илюзии за бегачите от другите държави (включително и черонокожи). Каквото и да правеха останалите, всичко се печелеше от тези две бегови школи. Разбира се, имаше и изключения, но това изобщо не променя реномето на тези две школи. И се започна едно доказване, че тяхната анатомия, биомеханика били построени по друг начин и затова били толкова бързи. Били родени и израснали на високопланински места, много тичали да стигнат до училище и затова били толкова добри. И така с години останалите бяха мачкани и повечето почти изгубиха надежда, че друг може да пробие.

В същото време, специално Кения, започна и да продава своите топ-бегачи, та така географията на тяхното господство се разшири.    

Само че, митовете започнаха да падат много устремно през последните 2-3 години, откакто УАДА бръкна доста сериозно и в пробите на тези атлети. Е, Кения най-вероятно постави рекорд по хванати атлети – около 40, но като се има предвид, че това са само бегачи в няколко дисциплини, то като процент нарушителите стават доста концентрирани.

Това с допинга безспорно учуди цялата световна атлетическа общност, защото всички бяхме завладени от тези митове за непобедимите кенийци, че на тях не им е нужен допинг, а е достатъчно само да са родени в тази страна.

Ама не било точно така. Вероятно условията и антропологията им имат доста положителни страни и причини да имат успешни бегачи, но май това хич не било достатъчно.

Изтлежда, че колкото и да си натурален кениец или етиопец, си трябвало и зоб. Иначе рекорди не се получават, както и това да тичат непрекъснато по турнири и да са като неуморни коне.

След големия кенийски допинг-скандал, на път е скоро да гръмнат и етиопците. С това само се засилиха съмненията, че да си роден в средата на Африка не е панацея и гаранция, че със сигурност ще си световен бегач.

Един безспорен в медицината спец заяви по този повод, че - да не е достатъчно да си етиопец или кениец, а си трябва и чадър. Атлетите знаят за какво става дума. А тези чадъри, за радост на голямото атлетическо семейство, стават все по-малко.

И ... така бели бегачи – дерзайте! Има шанс и то без да сте помирисвали Кения и Етиопия. 

 

---


Тагове: Кения, Етиопия, Допинг
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени