Шрифт:

Майфарт - отнелата олимпийска титла на Благоева, навърши 60

Майфарт - отнелата олимпийска титла на Благоева, навърши 60
04-05-2016 15:01

Една от кралиците на женския скок на височина – Улрике Майфарт – навършва 60 години. Достойният й юбилей е повод да си припомним още веднъж за славните й години в атлетиката.

Родена на 04 май 1956 г. в малкото градче Веселинг, Майфарт попада съвсем случайно в леката атлетика. Още на 13 години тя се справя с 1.57 м на скок височина, година по-късно вече е превзела 1.68. Първото й голямо състезания е европейското в Хелзинки през 1971 г., когато отпада на квалификацията. Малко преди това на първенствто на Западна Германия в Щутгарт (едвая 15-годишна) тя се класира втора при „каките” с обещаващите 1.80 м.

Истински разцвет постига Майфарт през олимпийската 1972 г. След като в разстояние само на три дни (между 13 и 15 август) тя на два пъти преминава 1.85 м, специалисти и познавачи започват да гледат на нея като на потенциален кандидат за медалите. Именно на 15 август, по време на предолимпийските състезания в Мюнхен, тя се класира втора, след българката Йорданка Благоева (1.88).

По време на Олимпиада в Мюнхен Майфарт се състезава като истински рутиниран боец и учудва всички с необяснимото си спокойствие по време на изключително тежкото състезание. На 4 септември (само броени часове преди атентата на арабските терористи срещу израелския отбор), скокът на височина започва в 15:00 часа и завършва точно в 18:57 – почти четири часа! На 1.85 м опити правят 15 атлетки, после на 1.88 – цели седем! На тези 1.88 успяват само три – Йорданка Благоева, Улрике Майфарт и тогавашната световна рекордьорка (1.92) Илона Гузенбауер. Мнозина помнят какво се случи на 1.90 м. След като трите не успяха на 1.90 в първия си опит, на втория опит за огромна радост на 80000-ната публика Майфарт преодолява успешно летвата. Та тази летва вибрира доста силно, но съдията много бързо вдига белия флаг и двамата служители до стойките бързо я „успокояват”. При третия опит на Благоева летвата също вибрира продължително, но съдията (германец) „търпеливо” изчаква около 15 секунди и в крайна сметка летвата... пада. Окуражена от златния си медал, едва 16-годишната девойка успява (вече сама в сектора) и на 1.92 (от първи опит!!!) – изравнен световен рекорд!

Тъй неочаквано сполетялата я слава се оказва малко тежко бреме за честолюбивата и капризна Улрике. Още месец след Мюнхен тя счупва крака си по време на тренировка, а през следващата 1973-а едва успява да спечели сребро на европейското за девойки в Дуисбург.

Неволите като че нямат край – седмо място на ЕП в Рим’1974 с 1.83, глътка въздух на Европейската купа в Ница през 1975 г. (втора с 1.92, след Розмари Акерман 1.94). На олимпийските игри в Монреал през 1976 г. Улрике Майфарт претърпява огромен провал, като не успява да се справи с 1.80 още на квалификацията.

През 1978 г. Майфарт се завръща – 1.95 на първенството на ФРГ в Кьолн, но следва едва пето място на ЕП в Прага – 1.91 м.

Сребърният медал от Универсиадата в Мексико 1979 (1.92) показва стремеж към оставане в елита. Но бойкотът на старните от Западния блок на Олимпиадата в Москва лишава Майфарт от участие на трети (поред) олимпийски игри.

През 1981 г. Улрике Майфарт започва да тренира при прочутия специалист в скоковете Герд Озенберг (ръководил такива звезди като Хайде Розендал и Хайке Хенкел). На европейската купа в Загреб Майфарт побеждава с 1.94 м, следвана от българката Людмила Андонова (1.92). В малкото градче Реде Майфарт си възвръща националния рекорд с 1.96 м, резултат който повтаря на Световната купа в Рим през септември, побеждавайки за сборния европейски отбор.

В истински трилър се превръща състезанието на скок височина по време на ЕП в Милано през март 1982 г. Три атлетки преминават през 1.99 м. Майфарт ги преодолява от първи опит, Андреа Биниас (ГДР) от втори, и унгарката Каталин Щерк – от трети.

През юли 1982 г. по време на първенството на ФРГ на Олимпийския стадион в Мюнхен Улрике за първи път в живота си преодолява успешно 2.00 м. А на европейското в Атина през септември Майфарт печели златен медал с нов световен рекорд – 2.02 м.

Епична е битката между Майфарт и рускинята Тамара Бикова по време на първото световно първенство в Хелзинки на 9 август 1983 г. След като превзема от първи опит 1.99, Майфарт ликува малко прибързано. Бикова се справя с 1.99 от втори опит, и след това успява на 2.01 м от раз, печелейки първата световна титла на скок височина за жени. Реваншът на Улрике Майфарт се случва на Европейската купа в Лондон на 21 август. На „Кристал Палас” германката успява на 2.01 м едва от третия опит (Бикова от първия път). Но Улрике Майфарт овладява нервите си и преминава 2.03 м от раз, подобрявайки собствения си световен рекорд с един см. Бикова не закъснява и се справя с тези 2.03 м от втори опит. Но победата е за Майфарт!

Олимпийската 1984 година започва оптимистично с европейската титла в зала (1.95 м). Но летният сезон не носи очаквания оптимизъм и увереност. Майфарт преодолява на три пъти само по 1.94 м, но губи първенството на ФРГ във Франкфурт на Майн от Хайке Редецки (Хенкел). Специалистите не са единни в преценката си за шансовете на Майфарт за Олимпиадата в Лос Анджелис.

Оказва се, че Улрике Майфарт е пазила тайното си оръжие именно за олимпийските игри. С познатото си хладнокръвие и самочувствие Улрике се справя успешно с голямото напрежение и триумфира за втората си титла с олимпийски рекорд – 2.02 м, следвана от италианката Сара Симеони (2.00 м). Така Улрике Майфарт става втората атлетка (след румънката Йоланда Балаш) в историята на скока на височина за жени, печелила два златни олимпийски медал. Но нейните са спечелени в продължение на цели 12 години (три олимпийски цикъла).

Едва 28-годишна, Улрике Майфарт решава да се отдалечи от сектора и създава свое семейство. Омъжва се за адвоката Роланд Насе и им се раждат дъщерите Александра (1988) и Антония (1993). Александра опитва да тръгне по стъпките на майка си и дори стига до 1.83 м, но няма необходимата психологическа нагласа да се бори с големите височини... Понастоящем Улрике Майфарт предава опита и уменията си като треньор в клуба TSV Bayer 04 Leverkusen.

Улрике Майфарт остави значителна следа в развитието на скок на височина в световен мащаб. Тя все още е най-младата олимпийска шампионка в тази дисциплина, спечелила златния медал само на 16 години и 121 дни. И с чара и обаянието си остава една от най-запомнящите се „кралици” в аналите на женската атлетика.

Александър Вангелов

 

---


Тагове: Скок височина, Йорданка Благоева
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени