Шрифт:

Какво видяхме на Диамантената лига в Шанхай

Какво видяхме на Диамантената лига в Шанхай
16-05-2016 16:27

Завърши и вторият турнир от комерсиалната атлетическа верига Диамантена лига в Шанхай.

Какво се случи там и какви тенденции и настроения забелязахме на него и какво да чакаме от звездите в предстоящия летен сезон.

- Все още не виждаме всички основни играчи, които ще плетат интригите на най-важния старт за годината, олимпийските игри в Рио.  Все пак, в Китай имаше доста от най-добрите световни атлети, но не всички показаха най-доброто от себе си, както например Рено Лавиени (ТУК).

- За част от големите атлети, нормално, това все още са много ранни стартове и не са във върхова форма, но все пак показаха впосновни линии какво да  очакваме от тях. Най-открити са атлетите на високите хърделисти (110 м/пр.), където си ходят почти в пълен пакет (в Доха също конкуренцията бе убийствена). Очевидно за тях е важно да правят стартове по това време и да изчистят в състезателна обстановка доста от детайлите в тази техническа дисциплина. Там, колкото и да е убедителен ямаецът Омар Маклауд, нищо не може да се предвиди (ТУК), всички са много добри.

- Напрежение ни създаде появяването в Шанхай най-бързият американец – Джъстин Гатлин, който, освен, че е доста бърз за това време на годината, ни хвърли в размисли – какво е направил, че изглежда доста различно, както и дали е открил тайната, за да може най-сетне да е по-бърз от Юсеин Болт. Гатлин вече не е с толкова обемни мускули, но пък е запасил мощността си, силен е, а сякаш и много добре контролира 100-метровия спринт. Изглеждаше перфектен като поведение по време на бягането. Той взе стратегичска победа, макар и задочна, като бе доста по-бърз от Болт, който бяга на турнир в Кайманите (10.05 срещу 9.94 на Гатлин).

- Другите върхове в китайския мегополис са женските резултати на 1500 и 3000 м/пр. Кенийката Фейт Кипиегон показа, че тази година ще създава доста ядове на световната рекордьорка Гензебе Дибаба на 1500 м. Кипиегон като на шега подобри няколко рекорда рано-рано през сезона в тази дисциплина (ТУК).

- При жените спринтът засега доста си „кротува” и там вероятно ще си „показват рогата” в следващите състезания. А може пък повечето да са решили да се правят на „умрели лисици” и да се пазят за спринтовете в Рио.

- Българското участие отново бе радващо. И Мирела Демирева и Ивет Лалова показаха задоволително състояние по това време на годината, като се класираха в златната среда и взеха точки за веригата. Нашите момичета откриха сезона и донякъде свериха часовниците си с част от световния елит. Мирела (ТУК) направи доста грешки по височините, но по-добре това да й се случва сега.

Ивет (ТУК), макар и 4-а, пък впечатлява с доста уверено и контролирано бягане на 200 м, където доскоро не се чувстваше толкова комфортно. Видно е, че е свършила доста работа.  


Тагове: Диамантена Лига 2016, Шанхай 2016
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени