Шрифт:

Белите не могат да бягат

Белите не могат да бягат
Снимка: БГНЕС
17-05-2016 09:01 | Яна Касова

Лека атлетика е спорт с точни измерения. Твърди се, но дали е така?

Мерките и теглилките на стадиона трудно могат да се променят – или си пръв, или си последен.

Но извън пистата ... Различният аршин, който играе в действията на управляващите органи на спорта за различните държави, довеждат все повече фенове до въпроса „защо за едни може, за други не?”

Едва ли мога да дам отговор на този въпрос, защото за сетен път си го задавам. Пореден пример – кенийците могат да бягат, руснаците – не.  

Докато кенийските атлети вече пет месеца се състезават и печелят медали и пари из целия свят, руснаците седят у дома си и губят спортна форма и финанси. Федерацията на африканската страна е раздирана от проверки и упреци за неспазване на антидопинговите правила. Но какво от това – никой не ги наказва.  

„Спортистите на Кения все още имат шанс за участват на олимпийските игри в Рио”, успокои африканските атлети генералният секретар на УАДА - Оливие Нигли, след като в Монреал се състоя заседание на Съвета на директорите на УАДА, на което експертният комитет на организацията препоръча да не признаят новоприетия закон за борба с допинга в Кения, който не съответства на кодекса на УАДА.

Преди това УАДА направи компромис след компромис, като смени няколко пъти датата, до която Кения да оправи законодателството си. След трикратно неспазване на срока беше отправена заплаха, че кенийските спортисти няма да участват на игрите в Рио и другите международни състезания. Уж законът се прие, но явно пак не е както трябва.

А през това време кенийските атлети печелят състезания, пари и се готвят за Рио и големите комерсиални маратони. А в другия край на света – руските атлети вече пети месец не знаят за какво да тренират и да тренират ли изобщо.

Все още няма яснота около забраната към Руската федерация по лека атлетика, която отне правата на атлетите от Сборная да участват в международни състезания. Вече се проведе едно световно първенство без руско участие, започнаха и комерсиалните турнири на открито. Май отмина времето, когато трябваше да се вземе решение дали руснаците са оправили допинг бакиите си. Насрочи се нова дата – 17 юни, когато Съветът на ИААФ се събира да реши дали да възстанови членството на руската федерация. Ако не бъде премахната забраната, руският отбор няма да участва в Олимпийските игри в Рио де Жанейро.  Според The Times обаче трима членове на Съвета са предоставили информация, че забраната ще остане в сила.

И „белите” не могат да скачат, не могат да бягат, не могат да хвърлят. Правят го, но на местна почва. Но въпросът защо от УАДА вадят „голямата секира” за едни, а за други я заравят... няма отговор.

И защо от ИААФ позволяват това. И още един риторичен въпрос - дали това, че Себастиан Коу беше избран за президент на ИААФ с африканските гласове, осигурени от подкрепата на Ламин Диак, трябва да ни говори нещо... 

 

---


Тагове: Кения, Русия, УАДА, ИААФ, Допинг
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени