Шрифт:

Без Русия в Рио? Възможно е

Без Русия в Рио? Възможно е
20-05-2016 09:03

Шефът на МОК Томас Бах (62 г.) коментира в детайли последните допинг скандали в колонката си за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Там подчертава, че понеже той самият е олимпийски шампион (по фехтовка отборно, от Монреал′76), приема изключително лично всички разкрития и ще се бори решително срещу допинга в световния спорт.

Най-новите обвинения на УАДА (Световната антидопингова агенция) към акредитираната допинг лаборатория в Сочи са изключително детайлни и от тази гледна точка са доста тревожни. Понеже са засегнати олимпийските игри в Сочи през 2014 г., МОК, естествено, е най-заинтересованата страна за цялостното и бързо изясняване на всички обвинения. Затова вече поискахме от УАДА цялостно разследване и пълен доклад. МОК ще направи всичко възможно да проследи обвиненията. Затова ще инструктираме допинг лабораторията в Лозана, която трябва да пази пробите от Сочи до 10 г., да ги анализира ефективно в сътрудничество с УАДА, за да се стигне до дъното на обвиненията. Вече поискахме пълно съдействие и от Олимпийския комитет на Русия.

Директорът на МОК по въпросите на медицината и науката също ще участва.

Ако обвиненията се окажат верни, това ще придаде съвсем нови измерения на допинга, вече с безпрецедентна криминална енергия. Не трябва да има никакви съмнения, че с политиката си на нулева толерантност МОК ще потърси отговорност не само от атлетите, а от всички отговорни фактори. Мерките могат да бъдат доживотно изключване от олимпийските игри, големи финансови санкции, както и отстраняване на цели национални федерации, какъвто е случаят с руската атлетическа федерация.

Участието на руските атлети на олимпиадата в Рио зависи силно от резултатите от разследването на УАДА. Ако има доказателства за организирана допинг схема, която е била прикривана и засяга други спортове, международните федерации и МОК ще трябва да вземат тежко решение между колективната отговорност и индивидуалната справедливост. Ще трябва да се проучи дали в засегнатите федерации може да се вземе предвид презумпцията за невинност, или тежестта на доказателствата може да бъде обърната. Това означава, че засегнатите спортисти ще трябва да доказват, че техните тестове са правени независимо и според правилата на антидопинговия кодекс, за да се гарантира равният шанс на всички спортисти. В това отношение МОК вече доказа решимостта си в тази насока в последните месеци. Решенията да се тестват стари проби от Пекин′08 и Лондон′12 се взимаха без значение от спорта и националността. Много вероятно е този решителен подход да попречи на поне една дузина допингирани спортисти да участват на игрите в Рио. Още след последните обвинения през ноември 2015 г. МОК поиска цялата антидопингова система да стане независима от федерациите и затова делегира правата си да наказва на международния Спортен съд.

С всички мерки от политиката ни на нулева толерантност доказваме, че пазим чистите спортисти от допинга, корупцията и всякакви други манипулации. И основните ни усилия са в посока на предпазване от необосновани обвинения. Като олимпийски шампион битката за чист спорт ме засяга много лично.

От тази гледна точка сега разбирам добре емоционалните искания на някои спортисти. Ние, спортистите, сме за феърплей. И затова трябва да осигурим на всеки справедливо разследване. Първо ще установим всички факти и след това ще действаме решително. Длъжни сме да го направим заради всички чисти спортисти по света. Длъжни сме да го направим и заради олимпийските ни ценности.

"7 дни спорт"

 

---


Тагове: ОИ 2016, Допинг, УАДА, МОК, Томас Бах, Русия
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени