Шрифт:

Какво се случи на първата Диамантена лига в Африка?

Какво се случи на първата Диамантена лига в Африка?
24-05-2016 10:23

Приключи и третият кръг от Диамантената лига, който за първи път бе на африканския континент, в столицата на Мароко – Рабат.

Ако трябва да направим бърза оценка на самото състезание, то тя ще трябва откровено ... там май не се случи нищо особено.

Като за всяко начало на сезона имаше най-добри постижения, много лични резултати, но все още ги няма основните играчи в повечето дисциплини, което също не е изненада за това време на годината и поради това, че е олимпийско време го приемаме за нормално.

Тези, които бяха в Рабат или повечето от тях, също показват, че участват и не се пестят, но за тях също най-важно е да са добре в Рио.

 

Спринт – мълчанието на агнетата

В спринтовите дисциплини май най-много липсват главните актьори, а на тези които бягаха, като Илейн Томпсън и Лашон Мерит очевидно им липсваше добрата конкуренция.

И при мъжете и при жените избухването очевидно ще е чак в Рио. Нито Болт, нито Гатлин ще търсят сблъсък преди това. При жените една от най-любопитните – Дафне Схипърс предпочете родния турнир в Хенгело, където при дъжд и хладно време постигна изумителните 22.02. За нея е сигурно, че в Рабат щеше да е още по-бърза. И ако за 100-те метра холандката още не е много категорична, че ще изпревари ямайките, то този резултат, на 200, както и предния (22.25), е ясно, че прошка няма да има. Залаганията при нея ще са само за резултата на Дафне.    

 

Избухване в дългите бягания

Тук също липсват част от основните играчи, но това не помрачи настроението на публиката в Рабат. Истинска наслада им достави с победата си, и най-вече с начина, по който я постигна – сънародникът им Абделаати Игуидер на 3000 м. Направи го класически с атака в края на разстоянието, с което вдигна настроението на макс.

Или пък да бе само победата на Алмаз Аяна на 5000 м бе достатъчна да определим, като високо ниво в тези дисциплини. Етиопката този път не успя да подобри световния рекорд, но може би ще успее да го направи преди Рио.

Силни са резултатите и на 3000 м/пр. и при мъжете и при жените, но при силния пол е достатъчно да има няколко кенийци и резултатите винаги ще са на световно ниво.

Накрая, не е ясно това десерт ли е или нещо друго ... Става дума за Кастер Семеня. Колкото и да сме добронамерени, не знам да се радваме на страхотното й бягане на 800 м или точно обратното. Виждали сме всякакви атлетки, но тук нещо не е както трябва. И самата Кастер не ни помага, като не се опитва да се „прави” на жена. Май е въпрос на време южноафриканката със спорен пол да отнесе световния рекорд на 800 м (1:53.28) или поне да се настани много близко до него. Семеня подсказа, че този кошмар предстои това лято и е готова за много силни резултати. Не е ясно как се чувстват другите бегачки в нейната компания.

  

Скоковете – в различни полюси

Тук е ясно – слаб скок на височина при мъжете и доста интриги в дългия, при това с много добри резултати. В слабите скокове трябва задължително да добавим и женския троен. Да, тук бе най-добрата в света - Катрин Ибаргюен и другата загадка Юлимар Рохас, но резултатите са доста разочароващи. Всъщност нас това не ни разстройва особено, защото тук са големите ни олимпийски надежди.

 

Хвърляния – опипване на почвата

Турнирите в Острава и Хале, където бяха постигнати страхотни резултати, прецакаха тотално диамантения в Рабат.

Засега е видно тотално полско превъзходство и то в почти всички дисциплини, но в чука са непробиваеми. В Рабат видяхме „добър” диск за Пьотр Малаховски (67.45), „прилично” гюле за Валери Адамс (19.68) и не лошо копие за победителката Maдара Паламейка (64.76), но те сякаш бяха самотни в своите сектори.

Тази седмица диамантеният керван се мести в Америка, на 27-28-и май в Юджийн.


Тагове: Дл 2016, Рабат 2016
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени