Шрифт:

От конкурса на ЕС МЕДИА: Допингът – най-голямата подигравка в спорта

От конкурса на ЕС МЕДИА: Допингът – най-голямата подигравка в спорта
Снимка: БГНЕС
26-05-2016 17:33

На пощата на конкурса за читатели на ЕС МЕДИА получихме писмо от Светозар Стоянов. Той споделя мнението си за допинга.
Всеки, който пожелае да се включи в конкурса, може да изпрати свой материал на и-мейл адрес konkurs.fmg@gmail.com. Повече подробности можете да прочетете ТУК.

Допингът в спорта е тема, която десетилетия се дъвче, но вече е нищо повече от подигравка със спортистите.

Поредната новина за повторен анализ на вече веднъж тествани тестове ме накара да си кажа „това е нарушение на всякакви човешки права”. От световната антидопингова агенция са проверили наново проби на спортисти от олимпийските игри в Пекин. Но защо? Това състезание беше преди осем години!!! Спортистите са взели медалите си, провалили са се, похарчили са парите от награден фонд? Защо трябва да се рови там, където вече е същата тази институция за борба с допинга е казала „ОК, чисто е, медалите са техни.” И сега какво? И има нещо много странно - само руски спортисти изглежда, че са заплашени от положителни допинг проби на отрицателните си тогава. Това или е целенасочен акт срещу Русия (знае се, че в момента атлетите на страната нямат право да участват в международни състезания заради допинг), или само руските спортисти не знаят какво да приемат. Може и техните лекари да са лаици?!

Но най-странното е защо отново тестват стари допинг проби? Какво се цели с това? Това е абсолютна подигравка със спортистите.

Като един спортен запалянко, тези допинг игри единствено ме карат да се замисля да гледам ли спорт? На победата се радваш днес, а утре героят е охулен.

Тази подигравка „допинг-спортист” трябва да спре. Защо да гледаме олимпийските игри в Рио, като след осем години героите ще бъдат смачкани в поредна допинг схема. И схемата идва от ръководните органи на спорта. Спортистите не са виновни. Виновни са, всъщност – но в това, че не търсят правата си в съда. Защото и те са хора със 100% човешки права.

Габриела Петрова, например, също трябва да потърси правата си в съда. Защото една организация я обвини в нещо нередно без тя да е виновна. И дори търпя наказание заради чужда грешка.

Дали някой ползва допинг или не? Спортът е магия, която допингът е на път да опорочи. И не от тези, на които не е позволено да го ползват, а от тези които регулират употербата.

Не веднъж съм чел и слушал теории, че е по-редно допингът да бъде премахнат и всички забранени средства да станат разрешени. До скоро това ми изглеждаше неправилно. Но дали всъщност не е редното решение – тогава всички биха имали равни права. А не да става така, че едни нямат право да участват в състезания, само защото са от Русия, други да не знаят играейки по правилата днес, дали утре няма да са ги нарушили със задна дата. 

Светозар Стоянов

 

---


Тагове: Конкурс, Допинг, Русия, ОИ 2016, УАДА, ИААФ
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени