Шрифт:

Три стотни ми дай

Три стотни ми дай
Снимка: БГНЕС
30-05-2016 09:24 | Яна Касова

12.22. Тези цифри показа хронометърът след финала на 100 м с пр. на Диамантената лига в Юджийн. Първа мисъл – ето, световен рекорд – сега ще й дадат една стотна. Втора мисъл – край на ерата Донкова. Трета мисъл – може и две стотни да й смъкнат. Дойде помисъл и за вятъра – не, не, не може, вятърът е силен.

Е, слава богу, Господ беше българин и този път. Йорданка Донкова е още световна рекордьорка на 100 м с пр. с 12.21 сек. Кендра Харисън (САЩ) се изкачи на второ място във вечната ранглиста в „българската дисциплина” с 12.24 сек – дадоха й две стотни нагоре, а вятърът е легален.

Кендра „само” размести българките в най-челното място на хърделите, изпращайки Гинка Загорчева (12.25 сек) на трето място.

В последните години няколко пъти атлетки се доближаваха драстично до рекорда на Донкова. По-често с едно единствено постижение в рамките на под 12.30 сек. Но рано или късно рекордът ще бъде подобрен. Американките имат сериозни претенции за този резултат. Те сменят поколение след поколение на класни препятственички, като вече изпълват не само коридорите на комерсиалните турнири, но и във финалите на големите шампионати (доколкото правилникът позволява).

Харисън беше перфектна през уикенда, изпъквайки над съперничките си, не само със солидната преднина от началото на дистанцията, но и с добрата техника и безкомпромисно преминаване на хърделите. А копмания й правеха не какви да е спринтьорки – от олимпийски и световни шампионки през лидерки в ранглисти и медалистки на планетата, както и тази с личен рекорд от 12.26 сек Бриана Ролинс.

И дали американците ще нагласят перфектните условия, за да може представителка на САЩ да измести и Донкова от първото място на света, и кога това ще стане - е най-вероятно само въпрос на време. Може още на тазгодишното първенство на САЩ да извъртят стадиона по перфектния ъгъл в повея на вятъра, спомняйки си, че преди две лета обърнаха спринта по вятъра и атлетите стартираха от квадратите и финишираха на старта, а резултатите си влязоха в ранглистите.    

И докато пред американците стои въпросителната кога и коя сред десетките подготвени за това хърделистки ще слезе под 12.20 сек, в България се питаме кога 100 м с пр. ще спре да се провежда. Години наред дисциплината е директно с финал на националните шампионати. И не само финал, а пълен с точно толкова атлетки, че да има за всяка медал.

Последното слизане на българка под 13 сек е във вече далечната 2002 г. И тук могат да се изредят още много редове черна статистика... Но нека спрем и все пак завършим с нещо оптимистично. 100 м с пр. е все още българска дисциплина. 

 

---


Тагове: 100 м с пр., Йорданка Донкова, Гинка Загорчева, ДЛ 2016, Юджийн 2016, Кендра Харисън
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени