Шрифт:

Наказани на шега

Наказани на шега
Снимка: БГНЕС
14-06-2016 11:04 | Яна Касова

Руските атлети са под напрежение. Те са на финалната права на едно състезание, в което всъщност не се състезават, а чакат институциите да отредят местата им.

На 17 юни се събира Съвета на ИААФ, на който ще бъде решено дали пада забраната на Сборная да се състезава на международно ниво, или не. На практика ще стане ясно и дали ще има руски атлети на Олимпийските игри в Рио.

В последната половин година станахме свидетели на какви ли не хипотези и изказвания. Имаше атлети от други държави, които застанаха зад руските си съперници и казаха, че ще бойкотират Игрите, ако Исинбаева и компания не са в Рио. Други пък остро се противопоставиха с бойкот на Олимпиадата, ако има руски атлети там. Институциите подаваха различни синали, като най-тревожните бяха от Русия – сякаш от министерството на спорта в страната са вдигнали безпомощно ръце в позиция „пък каквото стане”. Нови атаки преминаха с положителни допинг проби от преди години, а след това отрицателни Б-тестове.   

В последните дни се появиха и твърдения, че може да се ддопуснат до Рио само определени атлети от Русия, сред които няма да бъдат представители на дисциплините спортно ходене и хвърляния. А тези, които стигнат до Бразилия, ще бъдат подложени на сериозни допинг тестове, тъй като наказанието е заради злоупотреба със забранени вещества.

И това ако не е нарушение на човешките права...

А времето, в което атлетите нямат право да се състезават извън Русия, неумолимо тече. Невиновните губят пари, защото освен, че пропуснаха целия зимен сезон, и от летния вече минаха седем турнири от Диамантената лига, редица от по-ниско ниво, но също със солидни финансови бонуси. Спортистите губят и от развитието на спортната си форма – за всеки е ясно, че подвеждането към върхова спортна форма минава през срещи с конкуренция на твоето ниво.

И сега само дни преди датата, решаваща бъдещето на руските атлети, можем да се запитаме за пореден път „кому беше нужен този цирк”. Във всички ранглисти, дори на официалната страница на ИААФ, под чертата чакат постиженията на руските атлети от годината. Защо ако сте ги задраскали напълно, ще им следите резултатите? А друг сериозне парадокс е, че дори в официалните протоколи на Диамантената лига има и имена на руски атлети, като водачи на световната ранглиста за сезона (Вера Ребрик в хвърлянето на копие).    

Уважението към руските постижениие за мен е най-сериозният сигнал, че ИААФ ще даде правата на Сборная и само загуби няколко месеца от кариерите на невинни спортисти, за да се подмаже на институциите със спорни дейност.

И накрая ще излезе, че е минало едно наказание на шега.

 

---


Тагове: Русия, Допинг, ИААФ, ОИ 2016
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени