Шрифт:

Защо Атлетиката отне 3-те точки на Англия?

Защо Атлетиката отне 3-те точки на Англия?
15-06-2016 08:19

Защо Атлетиката отне 3-те точки на Англия, какво „аджеба“ означава да бъдеш кондиционен треньор и осъзнават ли го УЕФА/ФИФА?

Евро 2016, лятото е в началото си, по-малко от два месеца преди Oлимпийските игри в Рио, светът е Футбол. Минутата е 91-ва. Англия води с 1:0 срещу Русия. Може би последна атака за Русия. Отвъд границата на наказателното поле, високо центриране към десния ъгъл на английската врата. Василий Березуцкий надскочи може би с 50 сантиметра пазещия го персонално защитник и попари вече насочилите се към пир английски запалянковци. До тук всичко нормално, явно е отскоклив по природа или така биха казали някои футболисти :) Измина още минута и реферът сложи край на двубоя. Първият човек, който дойде да поздрави Василий от руския щаб бе именно кондиционният им треньор. Не само, че го поздрави, но и с усмивка повтори демонстрирани от Василий движения, като по учебник, за отскок в скока на височина. Ръцете се отвеждат ниско долу, в момента на отскока се вдигат нагоре, едновременно с маховия крак, подбедрицата се изнася остро напред и нагоре, глезенът е в контра-шпиц, отскачащият крак се изпъва максимално.

Вече е ясен произходът на отскока. Все пак проверих обстойно капитана на руския национален отбор по футбол, занимавал ли се е някога с Лека Атлетика? Не намерих никъде подобни факти, а в интернет информация за него излиза от старта на кариерата му през 2000-та година.

Какво все пак означава това?

В съвременния футбол, отборите са задължени да разполагат в състава си с така наречения „кондиционен треньор“. Без него няма лиценз. Самата регулация, как да се придобива тази правоспособност, е под шапката на ФИФА. Лицензираните национални централи провеждат курсове и срещу солидно заплащане, в зависимост от нивото, всяко над 2000 лева, издават такъв ценз, сертификат. В България тези курсове се провеждат вече регулярно от няколко години, като голяма част от лекторите са и от чужбина. Основно протичат в една насока, именно кондиционната подготовка с топка - "това било бъдещето във футболната кондиция". Тук може би своята роля имат и не малко част от „футболистите“, които меко казано не обичат кондиционната подготовка без топка!

Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против кондиционната подготовка с топка. Но да имаш в състава си кондиционен треньор, който разбира само и единствено от това, е като да отидеш да се лекуваш при лекар който не може да оперира или работи само с хомеопатия и да очакваш да се излекуваш... Шегаджиите биха казали, работата е 50/50 :) Тапията „Кондиционен треньор“, придобиват хора, които буквално нямат и елементарни познания от дисциплините в Леката атлетика. Тук всъщност не са важни толкова самите дисциплини, важни са качествата, които те развиват, как ги развиват и кое за сметка на кое е.

Футбол, Баскетбол, Тенис, Волейбол или какъвто и да било друг спорт, кондицията преди всичко е бързина, отскокливост, сила (в различните и видове), издръжливост, специална работоспособност за конкретния спорт. От клипчета в Youtube.com можеш да вадиш всевъзможни свръхинтересни, иновативни и оригинални упражнения с топка, но не можеш да научиш, който и да било спортист, от какъвто и да било спорт, например да скача, ако преди това ти самият не си се!

Това е кондиционната подготовка - лека атлетика, пречупена за конкретния вид спорт и за конкретния тип пост и човек!

С развитието на професията, дано да го разбират и все повече хора, защото всичко настрани ще може да се нарече по всякакъв друг начин, но не и развитие ;)

Иван Кутуев, 
възпитаник на НСА „Васил Левски” и председател на СК „Югозапад”

 

---


Тагове: Футбол
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени