Шрифт:

След Черния петък е ясно, че руските атлети го отнесоха, заради Путин

След Черния петък е ясно, че руските атлети го отнесоха, заради Путин
Снимка: БГНЕС
18-06-2016 11:16 | Георги Делчев

Вече няма съмнение в това, че наказанието на руските атлети си е едно чисто политическо решение. В него бяха въвлечени шефовете на ИААФ, които пък се опитаха да го облекат в дрехи от допинг. Само, че тези одежди отдавна се разпаднаха и за по-наблюдателните бе ясно, че всичко е предрешено и датата 17 юни 2016 ще е трагична за руската атлетика, и не само. От това губи и световната. Интересно как ще се чувстват медалистите в Рио, които съзнават, че са участвали на полуолимпиада. Да, ще имат медали, но колко е честно това състезание?

Затова смешната сбирка във Виена на т.нар. Съвет на ИААФ си беше напълно излишна и с предизвестен край, т.е. решение. (Подробности за наказанието четете ТУК)

Още преди Черния 17-и изникваха въпроси, които тепърва ще се увеличават, защото няма да получим адекватни отговори. Няма, защото досега нито ни убедиха, че в Русия атлетите се друсат с допинг, като за световно и са престъпници, или пък, че са виновни повече от другите атлети по света.

Кой може да преведе решението на ИААФ за руснаците? Не ги пускат, но пък чистите евентуално може и да участват. Как ще стане тази процедура, да заведат дела в съда в Лозана и кога ще стане това? През това време да тренират ли или да ходят по съдилища ли. Какво? А ще може ли тези – чистите руски атлети и да участват преди Рио в международни турнири или не? И няма ли да свърши тази олимпиада, докато се случат тези неща? Има ли списък вече на тези чисти руснаци, за да се знае кои са те и как ще отидат в Рио.

За какво Себастиан Коу успокоява Исинбаева, която с основание е полудяла от тази несправедливост. С това пък широко се отваря една друга тема, с което се доказва, че тази нескопосана история си е част от политиката да се натиска Путин по всички фронтове. Добре, ИААФ е загрижена за чистота на руската атлетика, както твърди Коу в писмото до Исинбаева. Но на какво основание ще махне хванатите само веднъж руснаци, които имат пълно основание, съгласно правилниците, да си участват в Рио. А щом е така и по същата логика, която обаче не кореспондира с правилата, трябва Коу веднага да почне да чисти списъците за Рио и с другите хващани по света по веднъж, като почнат с Гатлин и Асафа Пауъл или пък неговата сънародничка Кристин Охуругу и останалите, които хич не са малко. Ще му стиска ли на  Коу да е честен докрай?

От друга страна – какво да правят сега чистите руснаци – да мислят за тренировките или за друго? Като например - да участват ли под олимпийския флаг в Рио или да си останат верни на страната? Ако участват е ясно, че нищо няма да направят при тези обстоятелства и лобито, което ги махна (англо-саксонското) – само ще ликува, че видите ли ги – без допинг руснаците за нищо не стават. Ако отидат как ще ги определи светът – като родоостъпници или като пионки, хванали се на евтиния номер за чист или какъвто и да е там спорт. Как ще гледат на тях самите руснаци и ще ги посрещнат ли подобаващо, ако пък евентуално някой се добере до някое медалче?

Все въпроси и варианти, от които не печели атлетиката, а руснаците най-малко. Всеки атлет знае, че едно е да се готвиш, тренираш и състезаваш нормално и съвсем различно когато е пълна мъгла и нищо не е ясно. Мотивацията изобщо не е същата, особено когато месец и половина преди олимпиадата не знаеш какво се случва – ще участваш или не, а преди това дори не си участвал в нито едно истинско състезание. Докато другите, особено много „чистите” кенийци си бръмчат и здраво събират парички по всички турнири в различните краища на света. На голяма част от тях дори не им дреме дали ще ходят на олимпиада, нали бизнесът си върви – маратони и улични бягания с добри пари има бол.

Вече лъсна скроения с бели конци план и по всичко си пролича, че репресията срещу Сборная е чисто политическа. Няма доводи за друго. Ако това с допинга е било държавна политика в Русия защо досега не го показаха, доказаха. Отделно как се доказва това? Защо се чакаше последния момент да се направят изводи, че допингът в Русия се закриля от държавата, нали с тези обвинения им взеха правата на атлетическата федерация. Не го ли знаеха още тогава и защо веднага не им отрязаха главите? Но изглежда, че няма доказателства, колкото и да се напъваха. То не бе мелдоний и какво ли не, с което се провалиха брутално и още тогава се разбра, че  има нещо гнило с това спиране на правата на руската федерация.

И защо не важат критериите – или си чист, или си допингиран. Не може и няма междинно положение - полудопингиран. А тук не се спазиха нито едното, нито друго, което е прието за норматив в леката атлетика – има допинг в пробата или няма. И няма такива колективни наказания, те са персонални и са само за тези, които са хванати и доказано, че се взели забранени хапчета.

От цялостното поведение на Коу и световните шефове на атлетиката във Виена на фаталното заседание на Съвета лъхаше само едно – лицемерие. Може би и затова не ни убедиха, че целта е била друго, освен тази - да изолират руснаците, па макар и по този груб начин. Той дори е по-брутален от чисто политическите бойкоти на олимпийските игри през 1980-а и през 1984-а. Тогава поне решенията ги взеха други, които използваха спорта за своите цели и спортистите нямаха право на глас.

Сега обаче предателството е доста по-грозно, защото този прецедент няма равен на себе си по бруталност и е много жалко, че се случва. Дори темата „допинг” в този случай се оказа доста далече от скандала, какъвто се опитват да  убедят, че има. Защото руснаците не са единствените, които използват допинг и с другите допингирани отношението е различно, което означава, че целта е доста различна и много далеч от спорта и чистота му. 

И като е тръгнало едно въртене на стари проби, жалко че не пазят урината на медалистите от олимпийските игри през 1980 и 1984 г., когато Сър-ът бе шампион. Какви ли изненади щеше да има тогава. Вероятно щеше да е с доста подвита опашка, всъщност какъвто е и сега, защото е ясно, че е заложник на чужди решения. Един атлет не би направил толкова глупости за по-малко от година.

 

---


Тагове: Русия, Допинг, ИААФ, Себастиан Коу, Владимир Путин
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени