Шрифт:

′Скокът′ на Магдалена Христова на 20 години

′Скокът′ на Магдалена Христова на 20 години
22-06-2016 08:32

Днес се навършват точно 20 години от великолепното представяне на 19-годишната (тогава) Магдалена Христова на турнира „Папафлесия” в гръцкия град Каламата. Тогава талантливата атлетка изумява специалистите с изключителните 6.94 м в скока на дължина. А как се стигна до този разкошен резултат в онези жарки юнкси дни?

Още през зимата на 1996 г. обещаващата млада скачачка Магдалена Христова и треньорката й Румяна Ценова вдъхват определени надежди с представянето си на зимната Балканиада в Пирея (Атина) – трето място с 6.50 м.

Преди началото на летния сезон от ръководството на БФЛА намекват за добро представяне на световното първенство за девойки в Сидни. И не само за добро представяне, а определено е поставена задача за медал. На организираното столично  първенство на стадион „Васил Левски” на 5 юни Христова показва 11.3 на 100 м. Станала е по-бърза, по-силна и най-вече извънредно отскоклива. Показателите в тренировките са нетърпеливо предзнаменование. Маги заминава за Германия, където на 15 май (в Хайделберг) участва на 100 м (11.67) и на 200 м (24.34). Два дни по-късно в швейцарския Базел Христова записва лека победа в коронната си дисциплина – 6.37 м. В два от опитите (фаулове) ясно се вижда как Магдалена лети зад отметката на 6.60 м.

Националният шампионат за жени в София носи първа титла при каките с 6.36 м (в отсъствието на Ива Пранджева). И тогава идва поканата за турнира в Гърция. Групата се състои от двама младежи (Николай Антонов и Цветомир Маринов) и три атлетки (Венелина Венева, Моника Гачевска и Магдалена Христова). Гачевска е убедителна на 200 м за победата си с 23.14, Венева е втора на скок височина – 1.84, а Цветомир грабва среброто на 400 м (47.54). Ред е на „дългите скачачи”. Магдалена през целия ден е в приповдигнато насторение, чувства се прекрасно и е готова за висок резултат. „Тогава бях млада и много често емоциите вземаха връх над рационалното. Не си поставях конкретни цели специално за всяко състезание. Всеки турнир за мен определено носеше огромно удоволствие. А и самото участие ми носеше само положителни емоции!”

За Каламата се пътува в петък В събота (22 юни) е насрочен 26-ият международен турнир „Папафлесия”. Състезанието започва в 18 часа. Стадионът е близо до плажа и морският бриз разхлажда леко състезателките след изнурителната 40-градусова жега. Гръцката звезда Ники Ксанту ще гони силен резултат и се разхожда високомерно из сектора. Маги даже не смогва да забележи това. Тя скача преди Ксанту по ред. Още в първите два кръга Маги е превъзходна – 6.46 и 6.68, и то при силен насрещен вятър. Ксанту отвръща с 6.81 м. Христова е нетърпелива да покаже максимума си. В този ден всичко й се удава – и бързият и мощен разбег, и отскокът, и летежната фаза.

„Като че всички технически грешки тогава бяха отстранени с магическа пръчка. Чувствах се бърза и лека. Невероятно, но дотогава не се бях задържала по подобен начин във въздуха. Просто усещах, че летя!”

В четвъртия си скок Маги оставя следи далеч напред в пясъка. Съдиите не бързат да мерят, те сякаш нарочно забавят оповестяването на постижението. Най-накрая на таблото светва 6.82 (нов български рекорд за девойки). Публиката се вълнува, свирка и ръкопляска. Ксанту нетърпеливо отвръща – 6.85 м (поне така го мерят съдиите). В петия опит и двете пристъпват пластилина. В шестия Магдалена е невероятна – 6.94 м (с насрещен вятър от -0.54 м/сек.). Е, ама и гърците са си гърци. Няма как да допуснат българка да победи тяхната фаворитка. Последният скок на Ксанту е измерен с... 2 см повече – 6.96 м. Но няма значение – българите на трибуната ликуват! Треньорът Георги Помашки (от дълги години живеещ в Гърция и наставник на Ксанту) се шегува: „Ако ти дадат още три опита, сигурно ще подобриш световния рекорд!” Магдалена е щастлива и доволна, но още не може да осъзнае стойността на успеха си... А ето как изглежда световната ранглиста за девойки в онзи момент:

7.14 Хайке Дауте (Дрехслер) (ГДР) (1964) - 1983
7.00 Биргит Гросхениг (ГДР) (1965) - 1984
6.94 МАГДАЛЕНА ХРИСТОВА (1977) - 1996
6.91 Анишоара Кушмир (Рум) (1962) - 1981
6.90 Бевърли Кинч (Вбр) (1964) - 1983
6.88 Наталия Шевченко (СССР) (1966) - 1984
6.84 Лариса Балута (ССР) (1965) - 1983
6.82 Фиона Мей (Вбр) (1969) - 1988
6.81 Керолайн Луис (САЩ) (1963) - 1982
6.81 Елена Давидова (СССР) (1967) - 1985

До момента само Даря Клишина (Рус) е изместила Маги от третото място в листата със 7.03 м през 2010 година.

Българският фурор през онази вечер в Каламата е довършен от бронза на Николай Антонов в скока на дължина – 7.89 м!

След завръщането в България Магдалена и треньорката Ценова се „качват” на Белмекен за кратка кислородна пауза. Просто трябва да минат тези месец и нещо, за да вземе Маги полагащия й се златен медал от световното в Сидни...

Но не било писано да стане. Националното първенство за девойки е на 20 юли в София. Още в първия си скок Маги записва 6.49 м. При това отскача далеч пред дъската. „Добре си спомням – шефът на научно-приложната лаборатория Джорин беше измерил с апаратурата скока ми от мястото на отскока – 6.98 м!” – споделя Магдалена.

Следва фаул. В третия си скок Христова отскача мощно, но усеща рязка болка във въздуха и.... се струполява в пясъчника! Болката е неописуема – разкъсани кръстни връзки на коляното на десния отскачащ крак! Д-р Станков и Ценова се втурват да я вдигнат. Магдалена се превива от ужасното страдание. Какъв малшанс, каква несполука!

Христова веднага е закарана в РЦСМ на Дианабад. Процедури, лечение, разправии. Отокът в коляното изобщо не спада. Лекарите намекват, че май ще е по-добре да се пропусне това световно. Но генсекът на БФЛА Добромир Карамаринов решава другояче. Решава да даде шанс на Маги. Въпреки всичко и въпреки всички!

Магдалена заминава за Сидни без кой знае амбиции – просто да опита. На предишното световно в Лисабон (1994) Христова е четвърта с 6.39 м, колкото има и бронзовата медалистка. Сега, още на квалификацията, с бинтовано и подпухнало коляно, Маги участва вдъхновено и бойко. Докато другата българка Жасмина Николова отпада с 5.90 м, Христова успява с 6.24 да намери място сред финалистките. На финала Маги надмогва болката и до шестия опит на финландката Йохана Халкоахо даже е трета с 6.35 м. И то след като почти месец изобщо не е скачала на тренировки! Е, Халкоахо в края на краищата й отнема бронза. Но и четвъртото място за Магдалена е равнозначно на малък подвиг.

Магдалена ще изживява своите големи и малки радости в атлетиката и по-нататък. На световното в Атина (1997) тя ще раздели осмото място на финала с 6.64 м, но ще победи... фамозната Мериън Джоунс, макар и само с един сантиметър!

А какво се случва с Магдалена Христова по-нататък, това ще е тема на следваща статия.

Александър Вангелов 

 

---


Тагове: Магдалена Христова, Скок дължина
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени