Шрифт:

Много шум за нищо

Много шум за нищо
25-06-2016 09:02 | Яна Касова

Много шум за нищо. Разследване и доклади за невъзприемлива допинг система в Русия, наказание и изключване на руската федерация по лека атлетика от международната, следователно отстраняване на руските атлети от международни състезания. От ноември до юни спортистите чакаха решение дали ще участват на Олимпийски игри. Пропуснаха турнири през зимата, световно първенство в зала, нов тур от комерсиални надпревари на открито, предстои еврошампионат, а до Рио има по-малко от два месеца.

И всичко това за какво? За да може ИААФ да покаже, че се бори с допинга, да покаже Светованата антидопингова агенция (УАДА), че е вездесъща, да покаже светът, че може да притиска Путин?

И всички срещи на високо равнище, наказания, дебати излиза, че са били просто празни приказки. Напълно безмислени. Ако просто бяха наказали нарушителите на допинг правилата по действащите закони на спорта, всички тези безумни действия щяха да бъдат избеганти. Защото накрая всички атлети от Русия ще бъдат допуснати до Рио, ако минат през допинг тестове на независими лаборатории. Е, не се проверяват руснаците ли? Проверяват се, а в последните осем месеца още по-сериозно (като една от препоръките на ИААФ за премахване на забраната).

И всъщност много шум и големи последици за невинните атлети. Защото накрая пак се прилагат правилата на УАДА, важащи за всички спортисти. А осем месеца руските атлети бяха отритнати, бяха лишени от възможността да печелят пари, да тренират нормално, да прилагат адекватна методика в подготовката си (имайки предвид, че спортната форма се развива със състезания).

Това беше поредната бомба, която не избухна, а задуши невинните. Като с мелдония – пълен провал за институциите, но с големи последствия за спортистите.

Задкулисните игри в спорта все повече се разплитат и за обикновения зрител. И съвсем скоро този бизнес може да се окаже поредния спукан балон в световния бизнес. 

 

---


Тагове: Русия, Допинг, ОИ 2016, УАДА, ИААФ
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени