Шрифт:

Много шум за нищо

Много шум за нищо
25-06-2016 09:02 | Яна Касова

Много шум за нищо. Разследване и доклади за невъзприемлива допинг система в Русия, наказание и изключване на руската федерация по лека атлетика от международната, следователно отстраняване на руските атлети от международни състезания. От ноември до юни спортистите чакаха решение дали ще участват на Олимпийски игри. Пропуснаха турнири през зимата, световно първенство в зала, нов тур от комерсиални надпревари на открито, предстои еврошампионат, а до Рио има по-малко от два месеца.

И всичко това за какво? За да може ИААФ да покаже, че се бори с допинга, да покаже Светованата антидопингова агенция (УАДА), че е вездесъща, да покаже светът, че може да притиска Путин?

И всички срещи на високо равнище, наказания, дебати излиза, че са били просто празни приказки. Напълно безмислени. Ако просто бяха наказали нарушителите на допинг правилата по действащите закони на спорта, всички тези безумни действия щяха да бъдат избеганти. Защото накрая всички атлети от Русия ще бъдат допуснати до Рио, ако минат през допинг тестове на независими лаборатории. Е, не се проверяват руснаците ли? Проверяват се, а в последните осем месеца още по-сериозно (като една от препоръките на ИААФ за премахване на забраната).

И всъщност много шум и големи последици за невинните атлети. Защото накрая пак се прилагат правилата на УАДА, важащи за всички спортисти. А осем месеца руските атлети бяха отритнати, бяха лишени от възможността да печелят пари, да тренират нормално, да прилагат адекватна методика в подготовката си (имайки предвид, че спортната форма се развива със състезания).

Това беше поредната бомба, която не избухна, а задуши невинните. Като с мелдония – пълен провал за институциите, но с големи последствия за спортистите.

Задкулисните игри в спорта все повече се разплитат и за обикновения зрител. И съвсем скоро този бизнес може да се окаже поредния спукан балон в световния бизнес. 

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Русия, Допинг, ОИ 2016, УАДА, ИААФ
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Дуплантис превзе и овчарския скок на открито

17.09.2020

Ламин Диак влиза в затвора

17.09.2020

Фара бяга само 10 000 м в Токио

15.09.2020

МОК разглежда няколко сценария за Олимпийските игри в Токио

10.09.2020

Семеня загуби ключово дело

10.09.2020

Отмениха европейския крос

09.09.2020

Четирима българи бягат на балканския маратон

08.09.2020

Потвърдиха, че Олимпийски игри в Токио със сигурност ще има

08.09.2020

Два световни рекорда в Брюксел

05.09.2020

Отмениха и турнира в Шанхай

29.08.2020Последни новини Най-четени