Шрифт:

Атлетика каквато не е имало до сега

Атлетика каквато не е имало до сега
05-07-2016 22:04 | Яна Касова

Атлетика каквато не е имало до сега. Слоганът на 23-ото европейско първенство „Athletics like never before” би трябвало да има положителен смисъл, но ден преди първите стартове мотото се възприема в съвсем антагонично значение.

Защото никога до сега не е имало церемония по откриване в центъра на града, която да цели да привлече публика, а всъщност да не я привлича. Не съм виждала да се осигуряват шофьори на официалните превозвачи на шампионат, които да не знаят къде отиват. Един единствен автобус за цял ден до мястото на събитието, също е необикновено явление.

Холандците са били домакини на Олимпийски игри, големи шампионати са донакинствали, но никога до сега европейско първенство по лека атлетика. И това си личи.

Транспортният хаос е първото нещо, което атлетическите делегации, официалните гости и представителите на медиите, видяха при пристигането си в холандската столица. Още от летището се налагат огромни изкачвания за придвижване до официалните хотели на шампионата. Организаторите не са предвидили, че за над 3000-те души, които ще са на първенството, трябва да осигурят стотици табели за упътване. Такива липсват. Никой не знае къде спират автобуси, нито в колко часа могат да се ползват. И парадоксът накрая е, че има по един автобус за транспорт в дестинация за цял ден. И всичко това създава впечатлението на слаба организация, защото всеки първо се нуждае от транспортни услуги и проблемите в това направление се виждат с пристигането за дадено първенство.

И да допуснем, че транспортният хаос може да бъде овладян със завъртането на състезателните дни. Но споменът от „няма такова” откриване си остава завинаги. Добрата идея на организаторите да привлекат неспортна публика към шампионата е на път да се окаже безмислена. Квалификациите в мятането на диск и хвърлянето на копие ще се проведат на Музеумплейн, където са разположени няколко от най-големите и най-посещавани музеи на града, сред които този на Ван Гог и Кралския музей с оригинали на Рембранд. На същото място се проведе и церемонията по откриването на шампионата – ден преди първите дисциплини. Да отведеш първенството на туристическа точка, където тълпи от хиляди души от цял свят минават всеки ден е възможност, която не трябва да пропускаш.

Но какво сториха с откриването днес? Отблъснаха публиката. Първо, сцената беше изградена на позиция, изключваща видимост от трибуните за зрителите. Второ, некачествено озвучване не позволи на никой да разбере какво се случва. Трето, постната програма на тържеството не привлече по никакъв начин нито спортисти, нито официални гости, нито случайно попаднали на Музеумплейн хора. Четвърто, кралското откриване премина без никаква тържественост. Пето, след като зрителите не успяха да видят (не че имаше какво) и също почти нищо да разберат, забелязаха как точно пред трибуната се организира коктейл за ВИП-гостите. Добре, че президентът на ИААФ Себастиан Коу, този на Европейската атлетика Свен Арне Хансен, кралят на Холандия Вилем Александър I и техните гости бяха достатъчно благоразумни да не захапят ордьоврите и да вдигнат наздравица с шампанско точно пред погледите на зрителите.

Opening ceremony like never before. Но пък първенството все още не е започнало с лека атлетика. То може да е незабравимо в положителен смисъл.      

От Амстердам:
Яна Касова,
пратеник на BGathletic.com

Снимките по-долу са направени от трибуната за зрители

Новините от европейското първенство в Амстердам достигат до вас със съдействието на Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".


Тагове: ЕП 2016
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени