Шрифт:

Атлет какъвто не е имало досега

Атлет какъвто не е имало досега
09-07-2016 12:58 | Яна Касова

Когато победата не е на всяка цена, Ивет Лалова отново е по-бърза от вятъра.

Българката е в елита на световния спринт вече 12 години. Тя беше конкурентноспособна в тази декада на редица от най-бъзрите жени на планетата. Ивет бяга срещу Кристин Арон, Вероника Кембъл-Браун, Ким Геверт, срещу Шели-Ан Фрейзър-Прайс, Кармелита Джетър, Верена Зайлер, Дафне Схипърс. Изгряват, залязват, но Лалова е винаги там – сред най-бързите.

Лалова спечели два сребърни медала от европейското първенство в Амстердам - точно 12 години, след като навлезе в света на спринта при жените с четвърто и пето място на Олимпийските игри в Атина. В гръцката столица Лалова беше на 20. Сега, навършила 32, тя още е заплаха за своите конкурентки.

Замисляли ли сте се с какво Ивет превъзхожда спринтьорките? Отговорът е един – с мъдрост.

Лалова управлява своята кариера по най-блестящия начин. През всички години тя съумя да се научи кое е правилно за нея и кое не. Тя никога не поема излишни рискове със стартове, знае как да подреди програмата си. Намери начин да съчетае таланта си с методика на подготовка, която да щади тялото й, за което доказателство е дълголетието й на пистата. Съумя да преодолее тежката фрактура на бедрена кост. Научи се да бъде професионалист с медии и спонсори.

И това не я превърна в арогантна нарцистична особа. Напротив, устоя на славата.

И в съчетание с харизматичната й осанка Лалова се превърна във феномен за българския спорт.

През годините Ивет беше състезател, излизащ на пистата само за победи, плачеше от яд, че нещо не й недостига, за да е на върха, често упрекваше вятъра. Но сега, в Амстердам, Ивет е една помъдряла жена. Ивет, която се наслаждава, че е тук, на пистата. Радва се на миговете, в които е по-бърза от насрещния вятър.

И сега, когато победата за нея не е на всяка цена, тя отново е на върха.

Бърза и осъзнала, че трудът й не е бил напразен, че е избирала правилните виражи в пътя си до тук – времето, когато за нея вече не всичко се измерва само в победи и лични резултати, а в постоянството.

Ивет Лалова може да не е най-най-титулуваната спортистка в българската история, но без никакъв спор е най-обичаната. Тя е герой на цял един народ и красива реклама за България. И то не защото побеждава. А защото е Ивет Лалова.

И ако вплетем слогънът на европейското първенство в Амстердам, този път в положителен смисъл, в кариерата на Ивет, то казвам за нея, че е атлет, който никога не сме имали. Lalova – Аthlete like never before.

 

От Амстердам:
Яна Касова,
пратеник на BGathletic.com

Новините от европейското първенство в Амстердам достигат до вас със съдействието на Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".


Тагове: ЕП 2016, Ивет Лалова, 100 м, 200 м
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени