Шрифт:

Българският Амстердам – успех с малко въпросителни

Българският Амстердам – успех с малко въпросителни
13-07-2016 11:08 | Яна Касова

Най-доброто представяне на българските атлети от 10 години насам. През 2006 г. Ваня Стамболова, Венелина Венева-Матеева и Даниела Йорданова се завърнаха с пълен комплект медали, а от 23-ото издание на шампионата на Европа Ивет Лалова и Мирела Демирева спечелиха три сребърни отличия – две на Лалова на 100 м и 200 м, и едно на Демирева от скока на височина. За двете момичета се каза много, те казаха много и е ясно, че само можем да се радваме, че Демирева успя да намери пътя към медалите, а Лалова – не го губи вече декада.

До финалите в дисциплините си в Амстердам през миналата седмица достигнаха още четирима българи - Момчил Караилиев стана четвърти в тройния скок, Радослава Мавродиева и Тихомир Иванов се наредиха пети съответно в тласкането на гюле и скока на височина, а Георги Цонов се приземи на седма позиция в тройния скок. Всеки един от тях заслужава адмирациите на спортните фенове. Въпреки че Караилиев остана с горчивината, че сезонът го раздели на 4 см от Олимпийските игри. Но той не можа да се спаси от травмите.   

Добра успеваемост при положение, че атлетите ни в Холандия бяха 17. Учестеното провеждане на европейските шампионати се оказа успешен ход на Европейската атлетика, тъй като се даде възможност на спортистите от континента да се състезават на конкурентно ниво през две години. Световните първенства и Олимпийските игри ограничават изявите на много голям процент от европейците заради по-високите изисквания за участие и много сериозната конкуренция на американците, карибските атлети и африканските в различните групи дисциплини.

Извън финалите в Амстердам останаха 11 български атлети. Някои от тях трябва да поздравим за участието, но за други е нужно сериозно да осмислят представянето си в холандската столица.

Георги Иванов, Милица Мирчева и Йоло Николов не се записаха в класирането на дисциплините си. Иванов направи три фаула в тласкането на гюле, а Мирчева и Николов не завършиха полумаратона. И тримата атлети се ползват с уважението на институции, управляващи, фенове и журналисти. Но е обидно именно към тези хора, които те подкрепят и финансово, да не направиш резултат в голямото първенство, да не се класираш. Да, оправдание винаги може да се намери, може да е основателно. Но не и когато това не е ти е за първи път. Иванов и Мирчева са сред 11-те ни атлети, които ще ни представят на Игрите в Рио. А само месец преди събитието, за което мечтае всеки спортист, те не показаха характер. И двамата имат да разрешават проблеми, но искрено се надявам да се справят и да излязат на олимпийското трасе с по-голяма мотивация.

Мирчева е един от най-трудолюбивите спортисти, с труд и безкрайни усилия спечели медали на европейско ниво, подобри рекорди у нас, достигна до олимпийско ниво. Но дано не е загубила мотивацията си преди най-голямото изпитание. Никой не иска от нея да става шампионка в дисциплините, където африканците властват. Но нека Милица покаже характера, който познаваме, и в Рио. 

И ако знаеш, че имаш проблем, понякога можеш да откажеш старт. Така както направи Силвия Дънекова. Така както трябваше да направи Ваня Стамболова.

Тъжно беше да гледаш представянето на Стамболова на Олимпийския стадион в Амстердам. Дикторът на състезанието я представи като медалист от европейски шампионати, публиката я аплодира... а тя изостана драстично след предпоследната в серията си на 400 м с пр. Стамболова финишира за 67.04 сек, а след това я декласираха за неправилно преминаване на препятствие. Ваня е сред най-големите имена в българската лека атлетика. Медалите й от големи първенства са не един и два. Рекордите, дълголетието й на пистата – наистина атлет, който даде много на спорта ни. Но не й приляга да се представя на европейска сцена с постижение, което сигурно не е имала и като дете. Само за сравнение – шампионката на България за младша възраст за тази година е с 66.23 сек. Рекордът на Стамболова на 400 м с пр. за жени е 53.68 сек. Не й отива, нали?

Денис Димитров, Митко Ценов, Златозар Атанасов изпуснаха златен шанс да се реализират на европейката сцена. Шампионатът им предложи условия, в които те да бъдат сред главните герои на дисциплините си.

Габриела Петрова също не можа да хване вълната на тройния скок. Но не можем да се сърди на Спортист на България, след това през което премина тази година. Предстои й Олимпиада, а еврошампионатът може да бъде само стъпка мотивация за нея.

Денис Ерадири беше единственият непрофесионален атлет в тима ни. От години той работи в IT-сектора и леката атлетика е негово хоби. Но се справя толкова добре с хобито си, че със 7.64 м се нареди 19-и в Европа в скока на дължина. Никой нищо не може да каже на Денис. Само можем да го поздравим, че отдава от времето си на спорта и достига европейско ниво. 

Успешно първенство за българската лека атлетика, което направи и добра проверка за спортистите ни в последната права преди Олимпийските игри. Проверка, която остави няколк въпроса „Защо”, на които отговор, най-вече за себе си, да дадат треньорите. И „защото...” да доведе до реализация в Рио. 

Новините от европейското първенство в Амстердам достигат до вас със съдействието на Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".


Тагове: ЕП 2016
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени