Шрифт:

Няма измама със световния рекорд на Кендра Харисън

Няма измама със световния рекорд на Кендра Харисън
24-07-2016 08:28

Твърде много спорове и спекулации породи новият световен рекорд на 100 м с пр., който направи в петък вечер американката Кендра Харисън – 12.20 сек. (Старият бе на нашата Йорданка Донкова – 12.21 сек от 20 август 1988 г.). След финала на Диамантената лига в Лондон, таблото показа 12.58 сек., но малко по-късно изписаха резултата на Харисън – 12.20.

Това породи в социалните мрежи съмнения, че става дума за измама, манипулация и други подобни.

Затова от Bgathletic.com потърсихме мнението на специалист.

Иван Славчев е главен асистент в катедра "Мениджмънт и история на спорта" в НСА "Васил Левски", а от преди 2 г. е със статут Международно официално техническо лице (ITO) към панела на Европейската атлетическа асоциация - European Athletics.

През 2014-а е ITOн на Европейската купа по многобой в Торун, Полша и член на Жури Д′Апел на Европейското първенство за младежи в Ескилстуна, Швеция през 2015. 

Поискахме от него да разясни какво се е случило в Лондон и може ли да има измама и да са ни излъгали със световния рекорд на Кендра Харисън.

„Бягащото време което се вижда на екраните, както и на таблата по стадиона е само информативно. То стартира с изстрела, но се спира от специални фотоклетки на финиш линията.

Те засичат, когато обект премине през лъча между двете клетки поставени от двете страни на пистата. Омега използват две двойки фотоклетки, които трябва да бъдат задействани, за да спре времето на информационните табла. Те могат да се видят на записа от бягането.

В случая с Кендра Харисън, поради някаква причина те не са се задействали в точния момент. Вече бяха споделени мнения, че вероятно клетките не са успели да я засекат, тъй като тя е легнала твърде ниско за финала. Възможно е причините да са чисто технически, но така или иначе не това отчита официалния резултат. Официалното време се изчислява от снимката на фотофиниша. При тези състезания съдиите на фотофиниша са с международна квалификация, а в този случай зад компютъра е била австралийката Джанет Никсън. Не я познавам лично, но знам, че тя е първата жена, получила сертификат за международен съдия на фотофиниш още през 2004 г. и има доста сериозен опит по големи атлетически форуми. Когато тя е поставила линията върху водещата част от торса на Кендра, компютърът е показал резултат 12.20. Това се забелязва и на инфографиката от телевизията, ако обърнете внимание момент преди да изчезне времето се вижда истинският резултат на победителката.

Колкото и да искаме рекорда да си остане български, не смятам, че тук има място за съмнение.”

 

---


Тагове: Кендра Харисън, 100 м с пр., Иван Славчев
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени