Шрифт:

Никой не може да им забрани водката

Никой не може да им забрани водката
Снимки: БГНЕС
28-07-2016 09:04

Твърди се, че забраната за руските лекоатлети да участват на Олимпиадата в Рио ще забави развитието на спорта в страната. И отчасти това е така.

На другата везна обаче е неоспоримият и по-тежък факт, че развитието на леката атлетика в Русия е спряло от години.

По стечение на обстоятелствата, в дните, в които се очакваше голямата вест от Лозана, се проведоха състезанията за Купата на Русия, а първенството в град Жуковский предизвика нулев интерес. Просто хората вече не се интересуват от лека атлетика. Не ги привличат дори действащи олимпийски и световни шампиони.

Вероятно единствената останала харизматична фигура е Елена Исинбаева, но къде да я видят на живо?

Да не говорим, че конкурентноспособните на световно ниво руснаци вече са доста ограничен брой.

И трагедията не е изобщо в това, че те ще пропуснат Игрите, с което и възможността да спечелят някой медал. Ще припомним, че на световното през 2015-а лекоатлетите от Русия стигнаха само до 4 призови места, а впоследствие Анна Чичерова бе отстранена заради положителна допинг проба още от Пекин 2008 и по очевидни причини така или иначе нямаше да участва в Рио.

Най-лошото в изолацията на Русия е, че един от най-популярните и достъпни спортове окончателно ще загуби привлекателността си за подрастващите.

Всъщност, регионалните власти в страната отдавна оставиха този спорт на заден план. Логиката е типично руска. "Защо да инвестираме в нещо, което не ни носи медали?", риторично питат властимащите.

На фона на това руската лека атлетика се крепи на треньори фанатици, които останаха малцина, но не спират да търсят таланти и да ги превръщат в големи спортисти не благодарение, а въпреки системата.

Такъв е и първият бял хърделист световен шампион Сергей Шубенков, който до последно се готвеше в порутената зала в родния си Барнаул.

"Аз съм напълно чист, но няма как да го докажа. Това не е честно", каза Шубенков, който определи настроението си в последните дни като "твърде променливо в двете крайности".

При тези думи няма как да не е бил натъжен, но шампионът е по-силен, когато може да преглъща загубите.

Шубенков вече е победен, въпреки че Олимпиадата още не е започнала, но той имаше готов вариант за наказанието.

"Какво ще направиш, ако санкцията стане факт?", попитаха хърделиста и той изстреля отговора без да се замисля: "Ще се напия!".

В крайна сметка 90 процента от проблемите в Русия се решават така.

Забраниха им да се състезават в Рио, но никой не може да им забрани водката.

Наздраве, Сергей!

Източник: webcafe.bg

 

---


Тагове: Русия, Сергей Шубенков, 110 м с пр., Анна Чичерова, ОИ 2016
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени