Шрифт:

Глас в пустиня, но отеква като вик

Глас в пустиня, но отеква като вик
Виктор Нинов
11-07-2011 17:59 | Яна Касова

Леката атлетика по света е Царица, у нас - само кметица и то на определени места. Странно ми е защо все се намират спортове, които са все по-важни за медиите у нас, които непрекъснато изместват успехите на атлетите ни встрани от темата на деня. Колко хора разбраха, че Галина Николова записа две четвърти места на световно първенство - малцина. Колко хора разбраха, че Радостин Стойчев пуска волейболистите в почивка - цяла България.
Успехите на леката ни атлетика - глас в пустиня. Глас, глас ама вече на вик прилича. Защото само от уикенд до уикенд на стадиона се случиха много, много неща.

Започваме от най-значимото - Ивет Лалова стана първата европейка от 6 години насам, която слиза под 11.00 сек на 100 м. Тя спечели балканската титла на 100 м с 10.96 сек в Сливен. Лалова още от май е №1 в ранглистата на континента в дисциплината за сезона. В Сливен Ваня Стамболова спечели два златни медала също с постижения от европейско ниво.

Двете ни звезди пък бяха поканени и на турнири от Диамантената лига през миналата седмица. Четвърто и шесто място сред най-добрите в света никак не са за подценяване. Те направо са си успех.

И да речем, че за Ваня и Ивет се чува някаква информация. Но те ли са цялата ни лека атлетика. Не са. И останалата част не спи, а надава вопъл с успехи.

Галина Николова е едно момиче от Харманли. Момиче на 17, с труден живот и страхотен характер. И това момиче стана четвърта на 100 м и четвърта на 200 м на световното първенство за кадети в Лил (Фр), където участваха 1375 атлети от 173 държави. Дали е конкуренция? А Галина направи два национални рекорда на 200 м, като последният е от финала в неделя - 23.64 сек. На 100 м тя подобри личното си постижение на 11.65 сек.

Кой не знае за Инна Ефтимова и Виктор Нинов, кой не е чувал за тях. Май малко хора знаят за тях. Защо ли? Защото не са талантливи, защото не показват силни резултати? Не - защото не искаме да отидем на стадиона и да ги видим. Например на турнира „Вулпев - Бахчеванов", който се проведе в събота в Пловдив. Виктор и Инна там показаха, че са страхотни. Ефтимова е втората най-бърза българка тази година. Тя вече има лично постижение от 11.20 сек, с което е спокойна за участие на световно първенство и Олимпийски игри. Ако се чудите какво означава 11.20 сек на 100 м, аз ще ви кажа - финал на европейско първенство. А Нинов пък този сезон подобрява лично постижение след лично постижение. До скоро той беше на 228 см. От събота вече има 229 см. И какво означава - последният бронзов медалист от европейско първенство е с такъв резултат.

За снимка с Лалова сега има опашки. Препоръчвам да се снимате от сега с Ефтимова, Николова и Нинов, за да избегнете опашките след време.

BGathletic.com започва коментарна рубрика, в която всеки понеделник ще правим обзор на събитията в света на леката атлетика от изминалите седем дни. Тази седмица от Яна Касова 


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени