Шрифт:

Олимпийските игри не са това, което бяха

Олимпийските игри не са това, което бяха
Снимка: БГНЕС
05-08-2016 15:00

Катерина Манолова, „7 дни спорт”

Днес се откриват XXXI олимпийски игри - без съмнение най-голямото спортно събитие на Земята! Но не и най-значимото. Защото думата на деня е "покемон", думата на месеца - "преврат", думата на сезона - "терорист", думата на годината - "бежанец" (миналата година беше "емотикон").

Според CNN 3 млрд. души ще гледат откриването на игрите в нощта срещу събота. Светът обаче изглежда прекалено объркан, за да му пука за някаква олимпиада.

Едва ли има по-неподходящ момент Бразилия да приеме събитие от такъв ранг. За първи път страна от Южна Америка организира олимпиада и ако сценарият се развие според очакванията, най-вероятно ще е за последен. През май бразилският сенат отстрани Дилма Русеф от президентския пост, след като беше обвинена, че е манипулирала държавния бюджет, за да прикрие икономическата катастрофа в страната. Олимпиада има, но президент няма - това също е за първи път и не е виц. Игрите в Рио де Жанейро струват на бразилските данъкоплатци около 12 млрд. долара с цялата условност на южноамериканската отчетност.

Бразилците са не просто бесни, те мразят всичко олимпийско и са готови да обесят в петте преплетени кръга всеки политик, който им се мерне пред очите. В същото време Международният олимпийски комитет се похвали с 5,6 млрд. долара приход само за последните 3 години. Следователно печатницата за пари в Лозана работи повече от добре. Но какво освен мъгла ни продават олимпийските мъже и корпорациите, които им дърпат конците? Скандали, допинг и политика! Водевилът с руските спортисти е възможно най-добрата антиреклама на игрите в Рио и на олимпизма като цяло. Трябваше да изглежда като борба на чистите и честните срещу мръсните и нечестните. Но всъщност е саморазправа с режима на Путин, превърнал спорта в знаме на политическата пропаганда. Хибридна война, маскирана като кръстоносен поход срещу мошениците. Добре, скопиха руснаците, а решиха ли проблема с допинга? И ще стигне ли популацията от сладки картофи, които яде Юсейн Болт, за всички останали?

Някога олимпийските игри бяха празник за човечеството, символ на прогрес и носители на цивилизация. Войните спираха, световни лидери сядаха един до друг на стадиона, прочути архитекти като Кензо Танге и Сантяго Калатрава проектираха спортните обекти и съоръженията. А за спортистите оставаше да го направят сitius, altius, fortius! — по-бързо, по-високо, по-силно!

Но светът вече не е това, което беше. И не е възможно спортът да е същият. Някой ден, и той сигурно не е много далеч, олимпийските игри ще останат в историята. Като телеграфа, пишещата машина и аудиокасетите. А за идеите на барон Пиер дьо Кубертен ще четем само в дебелите книги. Който може да чете.

Катерина Манолова, „7 дни спорт”

 

---


Тагове: ОИ 2016
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени