Шрифт:

Рио 2016 - Мечти и очаквания. Носталгия и реалност. Vol. 2

Рио 2016 - Мечти и очаквания. Носталгия и реалност. Vol. 2
08-08-2016 20:53

Олимпиадата в Рио започна. След  два изминали състезателни дни, САЩ води убедително в класирането по медали с общо 12 спечелени отличия. Втори с  8 са Китай. След всички скандали и недопуснати състезатели, Русия е на седмо място с 5 медала.

Само преди два дни написах статията „Олимпийски игри- 5 кръга, 5 въпроса, 5 отговора“, в която се постарах да систематизирам отговорите на следните въпроси:

“1.Къде е България на Световната олимпийска карта? 2. Как се определят представителите на всяка една държава? 3. Какво са олимпийските игри за един спортист? 4. Какво са олимпийските игри за Световните сили? 5. Какво са олимпийските игри за българите?”

Днес пред мен логично се появиха и следващите въпроси:  „1. Какви да бъдат моите очаквания към представянето ни в Рио и колко медала се очаква да спечелим? 2. Кое представяне бихме могли да определим като успешно?

Незнайно защо до този момент, лично аз, не съм прочел експертно да коментира нито едно тясно свързано със спорта и по-конкретно системата му на управление в България лице.

Аз обаче ще си позволя да го направя!

Тръгвам в обратна посока: груба математика, чиста статистика, елементарна социология:

Легенда: графиките показват общия брой участници за България на летни олимпийски игри, броят представителност по спортове и броят спечелените медали за съответните олимпиади.

На 31-вите летни олимпийски игри в Рио де Женейро, България се представлява от делегация, състояща се от 51 спортисти, разпределени в 14 вида спорт. Предполагам забелязахте, че това е и „абсолютно дъно“ по брой участници, близко до участието ни през далечната 1936 година в Берлин. Олимпиадата открита от Адолф Хитлер. На ложата, позициониран до дясното му рамо, официален гост е и българският цар Борис III. Той влиза в световната история, като единственият държавен глава на тази трибуна , който не вдига ръката си за нацисткия поздрав. Оставям тази историческа забежка встрани и отново по темата.  

От първите модерни олимпийски игри в Атина през 1896 година до последните, провелите се в Лондон през 2012 година сходно участие по признака „брой делегация“ имаме през: 

1952 година, Хелзинки,  63 спортиста, 8 вида спорт – 1 спечелен медал
1956 година, Мелбърн, 47 спортиста, 7 вида спорт – 5 спечелени медали
1964 година, Токио, 63 спортиста, 9 вида спорт – 10 спечелени медали
2008 година, Пекин, 70 спортиста, 15 вида спорт – 5 спечелени медали
2012 година, Лондон, 63 спортиста, 17 вида спорт – 2 спечелени медала

Защо вземам за водещ този признак? Олимпийските игри нямат аналог с никой подобен спортен форум. Оптималното представянето на олимпийските игри буквално са основната цел в кариерата, както на всеки един спортист и треньор, така и при държавната политика в областта на спорта, на всяка една страна. Изключително трудно е да се прогнозира кой ще бъде олимпийски шампион в даден спорт и дисциплина. Подготовката на всеки сериозен спортист е насочена само и единствено към Олимпийските игри. Не случайно през годината, предхождаща олимпийската такава, резултатите са силно занижени. Всеки тренира и се готви за Олимпиадата. За да се завоюва призова класиране на олимпиада, са нужни естествено преди всички високо ниво на тренираност и оптимално развитие на спортната форма. Но на олимпиада конкуренцията е на такава ниво, че психиката, опитът, емоционалното състояние, хладнокръвието, късметът, борбеността и всяко друго човешко качество заемат своето място при нужните, такива за успех. Истината е, че никой не отива на олимпиада, за да загуби, всеки отива за да спечели и буквално да „разкъса“ конкуренцията в името на страната си!

По същество.

За да тълкуваме по-горните данни коректно е редно да направим следните уточнения. През годините броят на олимпийските спортове постоянно се разширява, поради което макар и при сходен общ брой участници, към ден днешен, България е представена в по-голям общ брой спортове. И тъй като по време на провелите се олимпийски игри между 1964 и 2008 година са със значително по-голям общ брой наши участници, анализирайки трите олимпиади в периода от 1952-64 и двете в периода 2008-12, можем да заключим, че макар и със сходен общ брой участници, се наблюдава отстъпление в основните олимпийски спортове, залегнали в програмата още преди 1952 година.

Коректно е да добавим и информация от друга статистика, която направих собственоръчно на бази класиранията по държави при спортове, включени в олимпийската програма след 1980 година. Именно, че при включването на нови спортове в олимпийската програма, медалите се разпределят главно от десетте страни, които в последствие ще заемат и първите 10 позиции при финалното класиране по медали на съответната олимпиада. Естествено, всички се досещате, че това са и големите социално и финансова стабилни държави, които могат да си позволят да развиват спортове, за чието практикуване се изискват доста по-сериозни средства и изграждането на нови спортно-технически бази.

В стремежа си да прогнозирам максимално коректно възможните медали от българските участници е редно да се вземе предвид още една таблица, тази на спечелените медали от олимпийски игри, групирани по спортове:

В спорта „Вдигане на тежести“ , дал ни общо 36 олимпийски медала от 15-те олимпийски игри на които сме участвали в периода 1952 – 2012 година, през 2016 година в Рио България няма нито един състезател!

История: На 20 ноември 2015 година, Световната федерация по вдигане на тежести (IWF) официално забрани на България да участва с отбор на игрите в Рио. По рано през годината за пореден път положителна проба бяха дали 11 български национални състезатели. Тази тема не е приключена, но задълбаването в която няма общо с целта на статията. Все пак въпросът стои отворен!

ВОАЛА, стигаме до същинските отговори на въпросите:

1. Какви да бъдат моите очаквания към представянето ни в Рио и колко медала се очаква да спечелим?
- За мен българите могат  да спечелят между 0 и 5 олимпийски медала на игрите в Рио. Всеки медал ще бъде личен подвиг, както за спортиста, така и за треньора му.

2. Кое представяне бихме могли да определим като успешно?
- Погледнато общо, като държава, за успешно бих определил спечелването на 3 или повече олимпийски медала.Спечелването на два бих определил като задоволително, а на един или липса на такъв, като провал.

Сега предполагам, голяма част от вас, четейки това ще си кажат „До къде я докарахме?“

Да, уверявам ви, че и аз самият докато го пиша отказвам да повярвам в тази, бих определил като „убийствена „ прогноза. За жалост обаче, това е грубата и реална действителност!

Защо изписах всичко това? Не целя да оправдавам предварително никого, напротив.

Целя да обърна реално обществено внимание към проблемите на спорта в България.

Кога, ако не сега, когато светът в олимпиада!

Кои са причините?

Как извървяхме пътя от нулата до върха и обратно?

Какво трябва да се промени, за да си върнем успехите, възможно ли е?

Това са още по-трудни и до момента останали също без отговор въпроси.

Отговори, на които обаче обещавам да се постарая да дам в следваща статия, а дотогава отново:

51 спортисти – 51 сбъднати мечти, 51 екипи в бяло, зелено и червено, 51 герои

Послепис: Успех олимпийци, България е с вас!

Иван Кутуев, председател на атлетически клуб „Югозапад Благоевград”

 

---


Тагове: ОИ 2016
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени