Шрифт:

Защо пък винаги Ивет го прави?

Защо пък винаги Ивет го прави?
17-08-2016 13:42 | Яна Касова

Защо пък винаги Ивет го прави? Това да е най-бърза там, където трябва. Да успява да изцеди себе си и да успее да се пребори за медал на 100 м на еврошампионат, да се класира за олимпийски финал на 200 м с най-добро постижение за сезона?

Как тя може, а другите не? Защо другите ни спортисти не успяват (с малки изключения, каквото е Тихомир Иванов)? Ивет винаги съумява да бъде на топ-ниво. Намира време и да се усмихне.

Някой ще каже – тя тренира в чужбина и затова. Добре, ако и ти ще си толкова успешен, ако отидеш в чужбина – направи го. Намери начин. И Ивет не е взела лесно решение да отиде да тренира в Италия. Търсила е как да разреши проблемите си и е действала.

Друг ще каже – талантлива е. Да, талантлива е. Но другите ни спортисти не са ли. О, има толкова много таланти. Ако не ти върви – пробвай в друга област. Лалова остави на заден план любимите 100 м, за да се концентрира на много по-тежките 200 м.

Отговорът е един – манталитет. Докато се оглеждаме кой съдия ни е объркал, каква е програмата и колко тя ни влияе, кой в България ще каже „турист”, каква е банята в хотела, коя мафия точно ни преследва, за да ни хване в капана си, няма да има успех.

Причините за всичко са в самите нас. Докато мислим, че някой друг е виновен за пораженията ни, е, няма да дойде и успехът. Решенията ги взема всеки сам за себе си и сам носи отговорност за всяка една стъпка в живота си.

Пораженческото мислене е заложено на нацията ни, но за да си успешен трябва да го изкорениш.

За Ивет основен противник беше насрещният вятър. Но минаха години от тогава. Тя вече не му обръща внимание и бере плода на най-големите си успехи на цели 32 г. Да, не е хубаво да се акцентира на възрастта на една дама. Но в случая, това е успех. На 32 г. атлетите се считат за застаряващи. А вижте какво прави българката – лични рекорди и ще бъде най-възрастната във финала на 200 м на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

И както и да се класира Ивет в решителната битка на 200 м тази нощ, то тя ще се превърне в най-добре представилия се българин в Рио до момента (б.а. все още нямаме спечелен медал). Най-успешна за България, защото 200 м е една от дисциплините с най-голяма конкуренция и престиж в спорт №1 в олимпийската програма и този финал е с много по-голяма стойност от местата в подножието на медалите в почти всички от останали спортове, да не кажа дори от отличие в някои от тях. Спринтът е черешката на тортата в атлетическия турнир, за това спор няма. И да, Ивет ще бяга в дисциплината на Болт.

И докато чакаме Лалова да стартира срещу плеяда световни и олимпийски шампионки тази нощ, можете да прочетете още няколко размишления по темата за поведението-пример на Ивет Лалова - ТУК

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ОИ 2016, Ивет Лалова, 100 м, 200 м
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени