Шрифт:

Скокът на височина под лупа - за първи път в олимпийската история първите четири с еднакъв резултат

Скокът на височина под лупа - за първи път в олимпийската история първите четири с еднакъв резултат
Снимка: Костадин Андонов
21-08-2016 16:41

В изключително тежко състезание се превърна финалът на женския скок на височина от Олимпиадата в Рио. Макар само две атлетки от началото на годината (Шонте Лоу (САЩ) 2.01 и Мари-Лоранс Юнгфлайш (Гер) 2.00 м) да бяха преодолели двуметровия рубеж, цели 17 (!) атлетки преодоляха квалификационния норматив от 1.94 м. От тези 17 момичета пет се спасиха в третите си опити! Всеобщо бе мнението, че нормата трябваше да бъде 1.95 м, което щеше да предотврати такова масово преодоляване. Само на олимпийските игри в Мюнхен’72 (23 атлетки) и в Монреал’76 (21 атлетки) е имало по-голяма навалица на финала.

По традиция финалът на скок височина за жени винаги е оставян за финалния ден от програмата на леката атлетика. И сега бе така. Състезанието бе „накъсано” и скачачките трябваше да изчакват бегачите на 5000 м по завоя, както и неколкократните награжавания.  Хубавото в подредбата за финала беше, че началната височина се оказа височка – 1.88, а после летвата трябваше вдигана през 4 см (за по-динамично протичане на състезанието).

И така, началната височина бе 1.88 м. Единайдет се справиха от пъряи опит, пет – от втория, а случайно попадналата сред най-добрите канадка Аликсандрия Трежър също се „спаси” от третия път. Всички продължиха нагоре! Тук Мирела Демирева смути малко българите на стадиона (и пред екрана), бутвайки досадно летвата в първия си опит. Но Мирела бързо се поправи! Дано този фаул не се окаже фатален.

Пет сантиметра бяха добавени за втората височина – 1.93 м. След като ветеранката Рут Бейтия (Исп) и Лаверн Спенсър (Санта Лучия) се справиха от първия път, литовката Палшите (втора на ЕП в Амстердам), украинката Ирина Герашченко и шведката Софи Скууг последователно събориха летвата. Дойде ред на Демирева. С един великолепен скок тя ни накара да въздъхнем облекчено – успех на 1.93 м. Италианката Алесия Трост и шампионката на САЩ Шонте Лоу също преодоляха от първи опит. Скууг сполучи на втория път, както това стори след малко и прочутата Бланка Влашич (Хърв). Влашич преодоля и 1.88, и 1.93 от втори опит, но след всеки скок камерите следяха изкривеното й от болка лице, като хърватката издайнически накуцваше. Безкрайните й проблеми с ахилесите (след няколко операция) явно и сега не я бяха оставили на мира. Германката Юнгфлайш и полякинята Камила Личвинко също успяха на 1.93 от втори опит. Герашченко, девойката Морган Лейк (Вбр) и провинената в допинг прегрешения Иника Макфърсън (САЩ) се промъкнаха нагоре с успех в третите си опити на 1.93. Тук отпаднаха Айрине Палшите (Литва) – доста изненадващо, канадката Трежър, узбечката Светлана Раздивил и световната шампионка в зала в Портланд’2016 Ваштай Кънингам.

Единадесет атлетки останаха в сектора за битка със... 1.97 м. Случай без прецедент в олимпийската история! Рут Бейтия имаше предимството (и шанса) да скача първа. С малко чудатия си (и не съвсем ефективен) стил тя се справи и сега с успех с тези 1.97 м, но лекичко закачи летвата. Спенсър, Герашченко и Скууг събориха летвата. Отново бе ред на Демирева. С един енергичен и ритмичен разбег тя се засили бързо към летвата, отскочи пъргаво и направи чудесен флоп. След миг публиката изригна в овации – успешен опит. Мирела изравни личния си рекорд и даде съвсем откровена заявка за медал. След българката започнаха да „валят” фаулове – цели седем поред! Трост, Влашич, Лоу, Юнгфлайш, Личвинко, Лейк и Макфърсън последователно се препънаха на „страшните” 1.97 м. Вторият опит на 1.97 започна с несполуката отново на Спенсър, Герашченко, Скууг и Трост. Бланка Влашич дълго се съсредоточаваше и най-накрая се засили с огромните си крачки по разбега. Събрала всичко останало в себе си, хърватката сътвори един „волеви” скок и сполучи на 1.97 м. Отново сбъркаха Лоу, Юнгфлайш, Личвинко, Лейк и Макфърсън. Трети опит на 1.97. Последователно приключиха състезанието Лавърн Спенсър (Санта Лучия), Ирина Герашченко (Укр), Софи Скууг (Шв) и Алесия Трост (Ит). Всички те изглеждаха вяли и, необяснимо от какво изтощени?... Дойде ред на Шонте Лоу. Вече 32-годишната американска рекордьорка (2.05 на открито и 2.02 в зала) и майка на две дъщери (!) винаги е импонирала специалистите с изключително енергичния си бърз разбег (Шанте има лично псотижение на скок дължина 6.90 м!). Сега в третата си и последна възможност на 1.97 тя се „събра” и премина летвата без дори да я докосне! Тягостно изчакване за следващите четири атлетки. Нито една от тях нямаше сили да се пребори. И никоя не изглеждаше близо до сполуката – Юнгфлайш, Личвинко, Лейк и Макфърсън се простиха с олимпийските си мечти за нещо повече. А пък всички ние се чудехме как именно германката Мари-Лоранс Юнгфлайш е преодоляла 2.00 м само преди месец!

Четири атлетки останаха да се надскачват на 2.00 м. Нищо още не беше ясно, никоя не можеше да бъде сигурна. Рут Бейтия вече не можеше да разчита на късмет, пък и техниката й се влоши доста. Демирева направи добър скок, но не можа да го „завърши”. Влашич „легна” над летвата, а Хоу отскочи малко по-отдалече. Втори опит. Бейтия не изглеждаше да е способна на двата метра в тази вечер. Демирева направи много по-добър скок от първия си, но пак леко закачи. Бланка Влашич се засили здраво и „натисна” точно преди отскока. Тя като че ли вече бе преодоляла летвата, но преминавайки отгоре, закачи с бедрата. Шонте Лоу отново се засили много бързо и се стрелна като торпила над летвата и... не-е-е, отново фаул. Трети опит. Бейтия вече е изтощена, няма сили за „високи” скокове. Демирева май малко прибързва и отскача малко навътре до скочището... Българите сме в трепетно очакване. Знаем колко пъти Влашич е печелила състезание с последнен опит. Затаили дъг, всичко внимателно я следим. Въпреки болката от операцията, Бланка се засилва яростно – това е последният й шанс сега! Отскок и... като че ли летвата е премината. Но не, тя тупва тежко след хърватката.... Демирева вече е с медал, каквото и да стори Лоу. Световната шампионка в зала от Истанбул’2012 също е наясно с последния си шанс. Спринтьорско засилване, светкавично изстрелване. Като че ли Лоу успява? Не, тя закача с прасците си летвата! Край. Всички българи ликуват. След 16 години суша България пак има олимпийски медал в леката атлетика!

Анализаторът в сайта на ИААФ Стив Ланделс се чуди поне на три места в статията си от снощи като как така Мирела Демирева е спечелила сребърен медал. Изненадан е човекът – откъде се появи българката? За всички нас българите обаче успехът на Демирева не е никаква изненада, а закономерен изход от едно многогдишно лутане и съмнения, разочарвоания и надежди по пътя към върха. Демирева се закали през годините като боец, научи се как да се състезава и в момента е в атлетическата си „зрялост”. А и всички у нас очакват с нетърпение кога по-скоро Мирела ще стане шестата българка, преодоляла магическите два метра! Дали това ще се случи още до края на сезон 2016? Защо не?

Пак специалистите оценяват снощното състезание като доста слабо откъм стойност на резултатите. Така е, постижението на Бейтия (а и на трите след нея) е най-слабото от 1980 г. насам (тогава в Москва Сара Симеони стана олимпийска шампионка именно с 1.97 м). За следващите големи състезания (световни и европейски, Олимпиади) да се надяваме, че техническите лица трябва по-прецизно и задълбочено да поразсъждават преди да определят квалификационните нормативи. Тук тези 1.94 изненадващо се оказаха подвластни на половината от 34-те участнички. Това малко затрудни после на финала най-изявените фаворитки! А и испанката Рут Бейтия явно е благословена от съдбата – на 37 години тя е втората най-възрастна олимпийска шампионка в историята на атлетиката (след беларускинята Елина Зверева – победителка на диск от 2000 година в Сидни на 40 години).

Александър Вангелов

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ОИ 2016, Мирела Демирева, Рут Бейтиа, Скок височина, Бланка Влашич
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени