Шрифт:

Не подценявайте успеха на Мирела Демирева

Не подценявайте успеха на Мирела Демирева
21-08-2016 19:03 | Георги Делчев

Още „топъл” сребърният медал на Мирела Демирева и вече се чуват коментари от рода на – състезанието било слабо, резултатите били под 2 метра, нямало силни атлетки и други такива.

Отговорът дава самата статистика, която в тези случаи е безкомпромисна.

Мирела бе и се намира на 9-а позиция в световната ранглиста за годината със 197 см, които потвърди на най-голямото състезание за последните 4 години.

Мирела бе победена само от една атлетка – Рут Бейтиа, която през тази година е на трета позиция в ранглистата (пред Мирела), но има личен рекорд 202 см. Същата състезателка я победи и на европейското първенство преди месец. И е с много по-голям опит и с повече успехи.

Преди Мирела, №1  в ранглистата за сезона със 201 см е Шонте Лоу от САЩ, която остана 4-а в Рио, след Мирела.

За Бланка Влашич да не говорим. Самото присъствие е достатъчно. Да припомним, че тя доста сериозно се бе доближила до рекорда на Стефка и това, че Блатка бе в Рио прави успеха на Мирела още по-ценен. Демирева победи и нея.

С 200 см през сезона е една германка Мари-Лорънс Юнгфлайш, но тя също се класира след Мирела.

Именитата полякиня Камила Личвинко, която е световна шампионка в зала от 2014, също е по-добра от Мирела през сезона, но й се наложи да преклони глава в Рио.

Следват двете седмобойки Нафисату Тиам и Катарина Джонсън Томпсън, които поставиха преди дни световния си рекорд от 198 см за тяхната дисциплина. Те не посмяха дори да се пробват в соловата дисциплина.

Колкото Мирела, 197 см, има украинката Оксана Окунева и световната в зала от тази година – Вашти Кънингам. Те също останаха след Мирела.

Тези всички скачачки, които са по-добри по постижения от Мирела през сезона, бяха в Рио и никой не им е попречил да скочат повече от нашата атлетка и тя не е виновна, че ги победи и скочи колкото трябва и където трябва, за да бъде подценяван нейният успех.

Имаше и нещо друго необичайно във финала – големи разлики на различните височини – 188, 193, 197, 200 см. Това важеше и за Мирела и тя също може да каже, че бе жертва на тези правила, защото високите за начална височина -188 см тя премина от втори опит, което можеше да промени в наша полза, ако Демирева бе подгряла с по-ниска летва. От друга страна именно в такава стресова ситуация си личи кой състезател може да променя тактиката си, за да спечели Вицешампионката Демирева няма вина и за това, ако на някой му е било неудобно.

Ако съдим по този начин, тогава трябва да изхвърлим тотално от класацията в Рио бягането на 1500 м при мъжете, които взеха медалите с женско-юношески резултати. Само, че няма такова нещо – това е състезанието и този път то се е развило по този начин.

Така, че Мирела просто отиде и скочи своето и никой не може да казва, че е скачала в слабо състезание, щом е победила по-силните от нея. Тя няма вина, че бе по-добрата. В Рио бяха всички най-добри скачачки, които има в света в момента.

Мирела също няма вина, че нямаше рускини. Дори и да ги имаше (само Мария Кучина бе конкурентна), също не се знаеше как щяха да се случат нещата и дали пък нямаше да е още по-благоприятен развоят за нашата скачачка.

Това, че Мирела Демирева е олимпийска вицешампионка е факт и нищо не може да помрачи успеха й. А състезанията за по-високи резултати предстоят.

В историята ще остане, че МИРЕЛА ДЕМИРЕВА от БЪЛГАРИЯ е втора. Другото няма значение.        

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Мирела Демирева, ОИ 2016
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Класиране на българите в първия ден на Балканиадата

20.09.2020

Титла и още четири медала за атлетите ни от Балканиадата

20.09.2020

Над 250 деца се включиха в състезанието на Лалова

19.09.2020

Лесното упражнение за възстановяване

19.09.2020

Студентски град рън събира любители и профи бегачи

17.09.2020

30 българи на Балканиадата за мъже и жени

17.09.2020

Открий шампиона в теб се завръща

16.09.2020

Леката атлетика набира нови съдии

16.09.2020

Класиране на българите на Балканиадата за юноши и девойки

14.09.2020

Титла и още три медала за атлетите ни на Балканиадата

13.09.2020Последни новини Най-четени