Шрифт:

В Рио де Жанейро атлетиката потопи дори плуването

В Рио де Жанейро атлетиката потопи дори плуването
24-08-2016 17:37 | Георги Делчев

На завършилите 31-те олимпийски игри в Рио де Жанейро леката атлетика отново бе на най-високото стъпало сред всички спортове. Сухата статистика в Бразилия показва, че бяха подобрени 3 световни, 8 олимпийски, 9 континентални и 92 национални рекорда, което само по-себе си говори красноречиво колко високо бе нивото на атлетическия турнир.

Веднага могат до скочат плувните спецове, че в басейна има повече рекорди. Но този спор отдавна е безсмислен, защото той пак е в полза на Царицата, най-малкото, заради техническите преимущества на затворения басейн и всички възможни екстри за плувците. Пък и едва ли някой ще оспори, че един световен рекорд в леката атлетика не може да се сравни с никакво друго постижение в останалите спортове. 

В атлетиката световните рекорди отдавна са стигнали своя предел и са почти невъзможни за подобряване. Затова пък новите им автори веднага трябва да ги признаем за безспорни герои на световния спорт.

И трите световния върха постигнати на пистата в Рио са с изключително висока стойност, особено в бягането на 400 м за мъже, където Уейд ван Ниекерк завърши за изумителните 43.03 сек. Това означава, че всяко 100 м средно е пробягал по 10.7575 сек.

За другия рекорд – на 10 000 м жени е в сферата на фантастиката и е толкова любопитен, колкото бяха онези китайки през 1993 г., които мачкаха, стимулирани с кръв от костенурки. Става дума за това – възможно ли е една жена да бяга толкова бързо. Етиопката Алмаз Аяна го подобри с цели 14 сек на 29:17.45 мин, който едва ли скоро ще бъде подобрен. Ужасно силно постижение.

За хвърлянето на чук, не че го подценяваме, но някак си не ни изненада, защото полякинята Анита Влодарчик е с класи над всички в тази дисциплина и е с метри пред тях. Единствената жена в света, която е хвърлила над 80 м, сега се спря на 82.29 м.

Да, атлетиката я съкрушиха от допинг-скандали, но това не липсва и в другите спортове. И ако трябва да слагаме някакви норми – кое е по-хуманно и оправдано - да се друсаш яко с наркотици и като ти мине меракът – се връщаш в басейна и пак правиш рекорди. Нали сме наясно, че тази сянка с употребата на наркотици не се изтрива, както и поговорките, че бивши наркомани няма. Тук дори не може да се прави паралел с допинга, защото са доста различни неща.

Така, че сянката на допинга повлия доста силно върху леката атлетика, предимно когато вървеше сагата с руснаците, но в Рио бе друго и там нямаше положителни проби.

Напротив – видяхме много силни резултати и много оспорвани дисциплини. Като статистика – с титли си тръгнаха 20 страни, а с медали – общо 42 държави. Географията на този спорт продължава да се разширява.

Българското участие

Няма да преповтаряме кой как се е класирал и какво постижение е направил. Ясно е, че този път атлетите ни бяха мобилизирани повече и имаше резултат. И след дългата олимпийска суша, сега имаме медал и светли лъчи за бъдещето. За Мирела и Ивет оценките са ясни и няма спор за тяхното отлично представяне. Най-хубавото на сегашно ни поколение атлети, че са различни, като манталитет, имат самочувствие и не им пука от голямата конкуренция. Това показа голямата ни надежда Тихомир Иванов и то в дисциплина, в която имаме епизодични успехи, но нямаме традиции. Надяваме се и другите от неговото поколение да са такива, като преди самочувствието прибавят нужната къртовска работа, защото в атлетиката няма на кой да подадеш пас и да си отдъхнеш. Всичко зависи от теб и всичко е на макс.

Имаше и неуспехи на нашите атлети, но като, че ли почнахме да свикваме с тях. Дано не продължат с оплакванията и още през следващия сезон да намерят верния път и трудът им да не отива на вятъра. В противен случай се получава самозалъгване, а от среднячество в леката атлетика нито ще забогатеят, нито ще уредят живота си, още по-малко ще бъдат аплодирани.

Другите

За героите в Рио се подразбира, че това са новите световни рекордьори, като веднага трябва да добавим превърналите се в легенди именно в Рио – Юсейн Болт и Мо Фара. Някои специалисти дори смятат, че е спорно дали успехът на Фара не е по-голям. Да, Болт нямаше никаква конкуренция и в спринта дори бе малко скучно, но три титли за трети път си е нещо невероятно и срещу това нищо негативно не може да бъде казано.

Само, че докога ще чакаме да разберем всъщност колко титли от олимпийски игри има Болт. Онзи ден ни в клин, ни в ръкав се прокрадна в медиите една новина когато Болт излизаше за третия си медал, че е наказана руска щафета от игрите в Пекин преди 8 г., а за положителния тест на ямайската щафета нито дума. Руснаците дори ги няма в Рио и в този момент на никой не му пука дали са им взели един или два медала. Доста по-интересно е да знаем на основното рекламно лице на световната атлетика колко олимпийски титли са му останали и докога ще се бави това.

Като цяло ще ни остане усещането, че на игрите в Рио много звезди паднаха от троновете и това е доста ярък вододел на смяна на поколенията. Още първите дни сдадоха титлите си Джесика Енис-Хил на седмобой и Грег Ръдърфорд на скок дължина. Последва ги Шели-Ан Фрейзър-Прайс (100 м), Олга Рипакова (троен скок), Алисън Филикс (200 и 400), Валери Адамс (гюле). При мъжете повечето асове държат фронта, като тук голямата паднала звезда е властелинът на диска Роберт Хартинг от Германия, който не премина дори квалификацията.

Сега основното световно вълнение е дали Болт ще сложи край на кариерата си на световното в Лондон догодина или ще продължи до Токио 2020.

Въпреки че е неолимпийско, но дали руснаците скоро и как точно ще бъдат върнати в ИААФ, след като световният атлетически президент Себ Коу заяви, че това ще му е приоритет в работата. Тук безспорно стои въпросът как да му повярваме, че бе принципен сега спрямо руснаците и не ги пусна в Рио и как пък ще ни убеди, че догодина те ще се чисти. Объркана работа.

А българските фенове - ще чакаме ... на първо време, стискайки палци, Мирела Демирева да се докаже в световния елит в оставащите състезания от сезона и най-вече ще превземе ли кота „200 см”. А още по-важното е дали ще се появят млади таланти с хъса и „нахалството” на Тихомир Иванов, на които да не им пука от световните звезди и да превземат доста празните места в родния атлетически небосклон.    

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ОИ 2016, Мирела Демирева, Тихомир Иванов, Ивет Лалова, Юсейн Болт, Мо Фара
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени