Шрифт:

Жени чудовища изхвърлят красавиците от спорта - ВИДЕО

Жени чудовища изхвърлят красавиците от спорта - ВИДЕО
Семеня (в средата) с подгласничките си на Олимпийските игри в Рио - Франсин Нионсаба от Бурунди и кенийката Маргарет Уамбуй.
02-09-2016 14:21

Росица Стойкова, "7 дни спорт"

Помните ли Кастер Семеня? Жената мъж, която бяга на 800 м на олимпийските игри в Рио и спечели златен медал? Преди четири години, на стартовете в Лондон, южноамериканката трябваше да понижава принудително високите си нива на тестостерон. В Бразилия обаче повечето от мъжкия хормон не й навлече проблеми. Защото от Спортния арбитражен съд в Лозана отмениха границите за тестостерона в кръвта на жените. И последствията са налице...

- На световното първенство в Берлин през лятото на 2009 победих, но не празнувах – казва Семеня. Бегачката на 800 метра се чувствала унижена. Но не виждала нищо смущаващо в значително подобрените си постижения в месеците преди състезанието и факта, че станала много по-силна от конкурентките си. Защото Семеня твърди, че не е обикновена. Тя е „интерсексуална”, т.е. има естествено завишени мъжки хормони. Международната федерация по лека атлетика ИААФ поиска специална проверка дали южноафриканката е жена, а Семеня получи разрешение да бяга чак след една година. И трябваше да понижава изкуствено нивата си на тестостерон, защото според федерацията те й даваха предимство.

На игрите в Рио Семеня отново бяга на 800 метра. Но докато в Лондон взе среброто, тук тя отмъкна златото. С три пъти повече тестостерон от 99 процента от съперничките си.

- Чувствам се добре – каза тя. – Тялото ми е добре.

Преди една година Спортният арбитражен съд (CAS) в Лозана оповести, че хиперандрогенните атлетки, каквато е Семеня, може да се състезават при жените и не трябва да свалят насила нивата си на тестостерон. Това беше сензация, защото решението може да промени спорта из основи. Така спортистки като Семеня, заради която случаят влезе в съда, ще подобряват постиженията си по начин, който би бил невъзможен и с най-тежките тренировки. Интерсексуалността се наблюдава едва при една на 20 хиляди жени. Но изследване на ИААФ показа, че феноменът се среща 140 пъти по-често при елитните спортистки. Затова изниква логичният въпрос дали това е честно.

Според американската спортна лекарка Джоана Харпър от медицинския център Providence в Орегон, която съветва МОК по въпросите на половете, решението на съда ще донесе много проблеми.

- Няма да се изненадам, ако на стълбичката на победителките на 800 метра се качат само интерсексуални жени – каза тя.

Харпър е бивша атлетка и транссексуална жена и счита предишната политика на ИААФ и МОК за по-добра.

- Когато исках да сменя пола си и започнах терапия, за да понижа тестостерона си, започнах да бягам по-бавно. Същото се случи и със Семеня.

Тестостеронът е хормон, който присъства в телата на всички, но концентрацията му при различните хора е различна. По правило при мъжете е повече, а при жените – по-малко. Затова обикновено мъжете са по-силни, по-издръжливи и по-бързи. Той е причината състезанията при двата пола да са отделни. Досега нямаше особени проблеми, ако мъжете имаха твърде високи естествени нива тестостерон. При жените обаче въпросът се раздуха, защото беше поставено под въпрос разделението между двата пола.

По-рано жените доказваха пола си преди състезания, като се събличаха. За да се спести на атлетките това унижение, практиката беше отменена. От 2011 г. главно заради случая „Семеня“ ИААФ въведе горна граница на тестостерона. Сега лимитът е анулиран и действат нови правила. Според тях жените с нормални нива на тестостерон нямат право да ги повишават изкуствено, защото това ще се счита за допинг. Жените със сменен пол са длъжни да ги свалят изкуствено, а жените с естествено високи нива може да ги запазят.

- По-добре щеше да бъде, ако всички жени трябваше да се придържат към определени рамки на нивата на тестостерон – казва Джоана Харпър. Но тогава изниква въпросът кога и как да бъде измерван хормонът. Според едно изследване, което беше предоставено на съда, нивата на тестостерон имат отношение към постиженията им. Но пък стана ясно, че голяма част от най-силните мъже сред спортистите имат ниски нива на тестостерон.

- Много поддръжници на новите разпоредби твърдят, че тестостеронът и постиженията не са пряко свързани и интерсексуалните жени не трябва да го понижават изкуствено. Ниските нива на хормона при мъжете обаче могат да бъдат обяснени: когато се взимат стероиди, тялото спира да произвежда тестостерон. Затова най-вероятно въпросното изследване е доказателство, че се употребява много допинг.

Не е изключено за в бъдеще високите нива тестостерон да бъдат разрешени и в други спортове. Те помагат навсякъде, където физическата сила решава кой ще победи и кой ще загуби. Възможно е скаутите да търсят бъдещите таланти по този показател. "Младите атлети се изследват за подобни стойности все по-рано. Момичетата с висок тестостерон може да получат предимство" – счита Харпър. Това не е съвсем честно, а спортът със сигурност ще се промени. И най-добрите кръвни показатели ще решават кой ще спечели златните медали.

Мъже ще сменят пола си, за да печелят медали

Златните олимпийски медали носят толкова много пари, че мнозина мъже ще искат да сменят пола си само и само да стигнат до почетната стълбичка. В историята има подобен прецедент – американката Рене Ричардс, която до 1975 г. беше мъж, а след това се оперира и стана жена. За да продължи да се състезава, но вече при жените, тя спечели съдебно дело.

През 2004 г. бяха въведени специални правила за транссексуалните жени – те имат право да се състезават, но чак две години след смяната на пола, и то само ако нивото на хормоните им е нормално и имат документ за операцията. Експертите обаче са категорични, че парите решават всичко и много спортисти ще се жертват в името на златните медали и ще станат жени.

Росица Стойкова, "7 дни спорт"

 

---


Тагове: Катсре Семеня, ОИ 2016, 800 м
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени