Шрифт:

Първенството в Сапарева баня ни сложи на световната атлетическа карта

Първенството в Сапарева баня ни сложи на световната атлетическа карта
12-09-2016 17:36 | Георги Делчев

България бе домакин на световното първенство по планинско бягане през уикенда, а хората от Сапарева баня не отказват да са столица на тези емоционални атлетически дисциплини. Като отворите сайта на ИААФ днес, новината е сред основните в световната атлетика.
За самото домакинство, не защото е наше, но няма никакви спорове – то бе безупречно. Вече се наложихме, като отличници в тази насока и това не са хвалебствия или просто похвали. Фактите са такива и няма спор, че се справяме страхотно.
Вероятно категорията „вечно недоволни” ще кажат – какво ни интересува първенството и организацията, като нямаме нито шампиони, нито медалисти. В спорта е така, има и такива години, има и успешни и много успешни. Щом има интерес и тези бягания стоят на дневен ред, уважавани от федерация и институции, те ще тръгнат. Или както каза днес Мирела Демирева – важно е децата да спортуват. Тогава има бъдеще.
Така, че безспорно щеше да е по-добре да имаме медали, но не е драма, че сега сме на този хал. Пък и повечето ни бегачи се бориха и раздадоха до край на трудното трасе в Сапарева баня, което понякога е по-заразяващо. Шабан Мустафа, например, който се класира най-добре при мъжете (24-и), дори отказа доста по-примамлива оферта за маратон в Швейцария, където със сигурност става дума и за сериозни пари. Той обаче показа много важна част от характера на големите спортисти – остана, за да бяга за България на Сапарева баня.
Няма да коментираме и нещо друго, което се прокрадна в социалните мрежи като скандал – защо не бяга Кирил Николов –Дизела на тези първенства. Това е тема, но нека си я изяснят двете страни – той и БФЛА. Иска ли изобщо Дизела да бяга на тези състезания или не. Или пък може би иска да бяга в други, където има повече пари. Дизела също е реклама за тези дисциплини, но тези отношения могат да се изгладят между БФЛА и самия Дизел. Вероятно щеше да помогне да се представим по-добре?
Сега обаче става дума за друго. Като цяло световният спорт преживява някаква голяма промяна и се налагат дисциплини, които до скоро не се приемаха насериозно. Вече все повече пробиват много по-атрактивни за младите хора разновидности на различините спортове, по-желани, отколкото познатите. Няма да излагаме на спор доказаните спортове с нахлуващата нова вълна. Само, че трябва да го признаем и да им отворим път. Иначе вълната ще ни помете нас и тези, от които зависи да вземат адекватни решения и да направят кардинални промени дори в леката атлетика.
За зимните олимпиади и първенства вече свикнахме със странните доскоро скоборд, ски през бабуни и всякакви други варианти. В Рио на олимпийските игри видяхме с какъв интерес се наблюдаваха надпреварите с колела по изкуствени бабуни.
Та, в леката атлетика именно, или поне засега, планинското бягане е този вариант. Тези дисциплини е видно, че много се харесват на не само на младите хора, а и на тези с вкус към по-чист начин на живот. Точно тези бягания ще са новата вълна в Царицата. И колкото по-рано официално им се помогне и световните босове ги признаят и им помогнат да се развиват веднага, толкова по-добре. Светът се променя, спортът също, атлетиката също не трябва да върви след събитията.
Европейската федерация, където първият вицепрезидент е българин (Добромир Карамаринов) вече приема тези дисциплини много сериозно и прави доста сериозна стъпка в развитието им. За това е много хубаво, че и българските атлетически управленци са го съзрели, явно са видели тази тенденция и се включихме навреме. Ние вече домакинствахме най-големите първенства и имаме и опит и представа какво да се направи. Доказахме и в Сапарева баня, че сме доста добри.
Нашата федерация е доста активна и в предложенията за промени. Както лично Карамаринов заяви, че ще настоява планинското бягане да бъде подкрепено от ИААФ, като се създаде, засега, отделна комисия, означава че вече сме на правилната позиция и затова трябва да извадим „дивиденти” за нашия спорт в световен аспект и да сме фактор в тези нови дисциплини.
Да, не сме ги измислили ние, защото това все пак бе 32-то световно. И е видно, че досега са се развивали в доста по-богати държави, но това не ни освобождава от това да сме активни и дори да сме лидери в управлението и идеите за новаторство в тази насока.
Засега го правим и трябва да продължим да сме още по-добри.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: СП по планинско бягане
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени