Шрифт:

Цяла есен без стадион за атлетите в София

Цяла есен без стадион за атлетите в София
13-09-2016 11:10 | Яна Касова

Натоварена футболна есен за феновете на Царя в София, но трудни месеци за поданиците на Царицата.

Националният стадион „Васил Левски” в столицата няма да може да приема трениращите лека атлетика в много голяма част от следващите седмици, защото ще бъде затворен за домакинствата на националния отбор по футбол от квалификациите за финалите на световното първенство в Москва през 2018 г. и срещите на Лудогорец от Шампионската лига. Мачовете са от 28 септември, но са и октомври и ноември. Дербито ЦСКА-Левски, което обикновено се играе на Националния стадион, е на 15 октомври. Подготовката за мачовете, което включва и подготовка на стадиона по изискванията на УЕФА и ФИФА, затваря съоръжението за по 6 или 7 дни. Но не може да се ползва и закритата писта, която се превръща в зала за кетъринг.

Първата футболна среща е на 28 септември (Лудогорец-ПСЖ), от който ще пострада детският турнир „Децата на София”. Състезанието ще се наложи да промени датата си, защото 1 октомври няма да е свободна от футбола дата.

Да, някои от тренировките могат да се провеждат в близкия парк. Заниманията на студ и дъжд може и да са подходящи за порасналите атлети, но не и за децата, които сега прохождат на пистата.

А идва и доста студеният и дъждовен ноември, през който също ще има цели седмици, подвластни на Царя (01 ноември Лудогорец-Арсенал; 23 ноември Лудогорец-Базел).

Няма нищо лошо в това, че футболните ни отбори имат своите мачове. Но нужно ли е да се затваря стадионът за толкова дълъг период около всеки мач. Наш човек направи проверка в събота, 3 септември (първият ден, в който стадионът беше затворен за мача България-Люксембург) дали се извършва някаква дейност на Националния стадион. Нито в закритата писта, нито на пистата на стадиона се случваше нещо. Лесно решение е да се оставя за ползване залата – да се намери друго място на съоръжението, което да се превръща в бална зала.

14 атлетически клуба тренират на Националния стадион „Васил Левски”. Това е едно от двете места, на което може да се води специализирана подготовка за лека атлетика в столицата. НСА „Васил Левски” винаги отваря врати при нужда, но и на съоръженията в Студентски град се подготвят не малко атлети. Събирането на всички на едно място води до невъзможност за провеждане на адекватни тренировки.

А кога зала „Фестивална” ще реши проблемите на софийските атлети? Отново един висящ риторичен въпрос. Ремонт в залата няма. 

 

---


Тагове: София, Клубове, Национален стадион, Фестивална, Футбол
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени