Шрифт:

И спортистите могат да се разболяват

И спортистите могат да се разболяват
Да бе мирно седяло, не би чудо видяло.
15-09-2016 16:21 | Яна Касова

Допинг войната взима все по-неочаквани обрати. Играта е като между котка и куче – винаги ще я има, но кой кого ще излъже или победи никога не се знае.

Тези дни гръмна поредната бомба. Руски хакери разкриха на света, че спортните звезди могат да се разболяват и търсят начини да се възстановят. Е, не го ли прави всеки?

Показаните документи показаха нагледно как Серина и Верена Уилямс, Роберт Хартинг и Мишел Картър, Брадли Уигинс и много, много други са имали разрешение от Световната антидопингова агенция (УАДА) да приемат препарати от списъка със забранените вещества на УАДА.

Да не съдим в този случай прекалено строго спортистите. Някои може да се опитали да излъжат системата, но пък помислете си, че и атлетите се разболяват. В най-обикновените капки за нос има забранения ефедрин. Травмите носят болки, а понякога облекчението им налага да се изпишат препарати от забранените кортикостериодни противовъзпалителни (най-вече излезлите в „хакнатите” документи на УАДА).

УАДА налага забранените средства, защото те увреждат човешкия организъм, а когато даде червена пътека за употреба на някое вещество, то този процес задължително е по предписание на лекар. Докторското решение трябва да е над всичко.

Да, може да има мръсна, но пък ако няма. Да не съдим прекалено спортистите. И те се разболяват.

Но спортистите трябва и да мислят, когато нападат. Хартинг оплю системата с допинга, колеги и федерации, а накрая стана ясно, че и на него му се налага да приема забранени вещества. Той е получавала карт-бланш за употреба на противовъзпалителния дексаметазон. Да бе мирно седяло, не би чудо видяло.

Повече за неговите нападки срещу допинг системата четете - ТУК и ТУК

 

---


Тагове: Хакери, Допинг, Скандал, Мишел Картър, Роберт Хартинг
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени