Шрифт:

Кой стои зад Fancy Bear

Кой стои зад Fancy Bear
16-09-2016 09:26

Fancy Bear направиха скандални разкрития, след като с хакерски действия проникнаха в системата на Световната антидопингова агенция и извадиха документи на елитни спортисти, които са имали разрешение да употребяват забранени препарати. 

Кой стои за Fancy Bear?

Руските хакерски групи Cozy Bear ("Мече за гушкане") и Fancy Bear ("Модерното мече") са добре познати. Те насочиха вниманието към себе си през юни, когато пробиха мрежата на Националния съвет на Демократическата партия в САЩ.

"Това не са обикновени киберпрестъпници. Последните 10 години ги подозират за извършването на десетки резонансни атаки срещу САЩ и други западни страни. Според повечето анализатори са на пряко подчинение на руските разузнавателни служби", пише Джеф Стоуен, журналист в американския вестник The Christian Science Monitor.

Разбира се, руското правителство отрича да има каквато и да е връзка с хакерските групи.

"С голяма степен на достоверност може да заявим, че двете групи са пряко свързани с руското разузнаване - твърди обаче Дмитрий Алперович, главен технически директор на компанията за кибербезопасност Crowdstrike. Той допълва, че специално Fancy Bear е подструктура на руското военно разузнаване (ГРУ), което се счита за пряк наследник на КГБ. Твърде вероятно е Cozy Bear да работи за Федералната служба за безопасност (ФСБ), допълва Алперович. Според Артури Лехтио от компанията за кибербезопасност F-Secure става дума за структура с огромен езиков и технически ресурс, която обслужва стратегическите интереси на руското правителство.

Всичко това обаче са само хипотези, доказателства няма. "Не откриваме връзка между двете компании, както и връзка на някоя от тях с Кремъл. Но е факт, че те обслужват интересите на Русия", споделя Джон Хултквист, шеф на отдела за анализи на кибершпионажа във фирмата iSight.

"7 дни спорт"

 

---


Тагове: Хакери, УАДА, Допинг, Русия
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени