Шрифт:

Не пускат братя Живкови на ученическо първенство

Не пускат братя Живкови на ученическо първенство
30-09-2016 14:02 | Яна Касова

Едни от най-бързите спринтьори при подрастващите в България братята Веселин и Мартин Живкови не участват на Градското ученическо първенство днес на стадиона на НСА „Васил Левски”.

Причината е, че те не са подадени в заявките за състезанието. Задължението да направи това има учителят по физическо възпитание в училището, в което те учат -  талантливите спортисти Живкови умело съчетават спортната си кариера с часовете в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ).

„Братята не участват заради нехайството на учител и директор на НПМГ. Ние се опитваме с какви ли не програми да стимулираме училищния спорт, но учителите по физическо възпитание нехаят за спорт, коментира пред BGathletic.com треньорът на момчетата Христо Стоянов. – Момчетата са настоявали пред учителката им да ги запише за участие, ние дори намалихме тренировъчна дейност като подход към състезанието. Но накрая те получиха отказ, защото учителката им е нехайна и няма никакво отношение към спорта.”

Веселин наскоро стана шампион на 60 м и 300 м на Европейските детски атлетически игри в Бърно и беше награден за най-добро постижение в състезанието.
„Близнаците участват на състезания в чужбина, Веско стана европейски шампион в две дисциплини, но нямат възможност да стартират на състезание в България. Нехайството на някои учители по физическо възпитание лишават децата от най-важното нещо в живота им – да се състезават. И така спортът остава само грижа на родителите, а учителите нехаят за него. Веско и Мартин ще имат други състезания, но има и други деца, които няма да могат да се състезават. В ученическите първенства стартират между 2 и 5% картотекирани състезатели, а останалите – те не тренират, нямат шанс за състезания, след като има нехайство от страна на учителя”, коментира още Стоянов, който каза още, че ще се обърне към министъра на образованието и науката Меглена Кунева, че не се спазват наредбите и програмите за спорт сред учащите. 

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Веселин Живков, Мартин Живков, Христо Стоянов, Училища, Училищен спорт, МОН
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Лични рекорди за титлите в хърделите

08.08.2020

Валентин Андреев №1 и при мъжете

08.08.2020

Лиляна Георгиева победи Мирчева на 1500 м

08.08.2020

Пеев с първа шампионска титла на 100 м при мъжете

08.08.2020

Вижте стартови списъци за НШ за мъже и жени

07.08.2020

Атлетиката загуби и Иванка Ванчева

06.08.2020

Почина Дончо Димитров

06.08.2020

Балканиада под въпрос, Сърбия отказа да е домакин

06.08.2020

Полезно ли е да спортуваме въобще при замърсен въздух?

06.08.2020

Георги Гергов и Милица Мирчева с втора победа в Рън България

05.08.2020Последни новини Най-четени