Шрифт:

Топ-спонсор обмислял да се откаже от Болт през 2004 г.

Топ-спонсор обмислял да се откаже от Болт през 2004 г.
14-10-2016 12:45

Един от дългогодишните спонсори на Юсейн Болт е бил на път да направи най-голямата грешка в стратегията си през 2004 г. Компанията за спортна екипировка Puma дава милиони всяка година на най-бързия човек на планетата, но Йокен Цайц, бивш главен изпълнителен директор на компанията, споделя, че обмислял да се откаже от ямайския атлет. Тези мисли минавало през главата на бизнесмена, след като Болт не успя да блесне на Олимпиадата в Атина през 2004 г. и е разкритикуван за непрофесионалния си подход към подготовката.

"Казвахме си: "Добре, той е млад човек, но наистина не иска да тренира толкова здраво, колкото би трябвало. Той има целия необходим потенциал, но търпи контузии. Ако не тренира, никога няма да стане велик," казва Цайц.

Тогава Цайц провел среща с екипа си и решили, че е време да освободят като тяхно рекламно лице Болт, който подписва с марката през 2002 г. Цайц обаче не чувствал, че това е правилното решение и скоро го променил.
"Само няколко седмици по-късно казах: "Не смятам, че това е добра идея. Нека го задържим. Сигурен съм, че ще се справи, споделя Цайц. - Той е страхотен. Има страхотен характер. Страхотен човек е и ако има добър треньор, може да направи чудеса. Нека застанем зад него и да го подкрепим в тези трудни времена."

Малко след това Болт вече работи с нов треньор на име Глен Милс, на когото се приписва заслугата той да стане световен шампион.

Смята се, че от Puma плащат на Болт по 10 млн. долара на година, което прави рекламния договор най-скъпия в света на атлетиката.

По отношение на възхода на Болт Цайц казва: "Мисля, че той не обича да губи и в крайна сметка осъзна, че трябва да се стегне. Той обичаше живота, обичаше ранната си слава, но осъзна, че ако не започне да работи здраво, няма да има кариерата, която му се искаше да има."

Решението да задържат Болт като рекламно лице е било риск, който се е отплатил на Puma, според Repucom, една от най-големите компании за проучвания в сферата на световния маркетинг.

"За компания като Puma, която с времето ще инвестира в много талантливи спортисти, това си е известен риск," казва управляващия директор на Repucom Чарли Дъндас.

"Никога не знаеш дали ще получиш следващия Юсейн Болт или спринтьор, който никой от нас не е чувал, който е скъсал предни кръстни връзки на 21 г. и кариерата му е била дотам. Винаги се поемат рискове."

Дъндас казва, че предвид факта, че конкурентите Nike и Adidas доминират на щатските спортни пазари като бейзбол и баскетбол, спонсорирането на Болт е предоставило на Puma възможността да стане монополист на пазара при атлетиката, който е ниша, с рекламно лице като Болт, който излиза извън границите на неговия спорт.

"Има аргументи за това, че Болт може да бъде малко като Дейвид Бекъм, казва Дъндас. - Неговият характер просто превъзхожда възможностите му на пистата. От Puma му плащат сериозни суми, за да стане техен посланик. Бившият спринтьор Майкъл Джонсън прави доста добра кариера като анализатор, след като приключи със спорта."

Източник: profit.bg

 

---


Тагове: Юсейн Болт, Екипировка
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени