Шрифт:

′Виновникът′ за възраждането на Софийския маратон навършва 50

′Виновникът′ за възраждането на Софийския маратон навършва 50
15-10-2016 08:24

Само преди седмица по улиците на столицата успешно премина 33-ият (всъщност трябваше да бъде 30-и юбилеен) Софийски маратон. Един от най-дейните „виновници” за успешното му провеждане – Данел Дуков – днес навършва 50 години. Вече пета година с непресъхващ ентусиазъм, енергия и с огромно търпение Дуков се стреми към все по-широкото популяризиране на тази традиционна проява. Нека му отдадем заслуженото, запознавайки читателите с инетресния му спортен живот...

ОТ ОРИЕНТИРАНЕТО КЪМ МАРАТОНА

Роден на 15 октомври 1966 г. в с. Лазар Станево (сега Торос), Ловешко, Даниел израства сред прекрасната природа покрай река Вит в Стара планина. Отначало пъргавият юноша е привлечен от ориентирането. След призови класирания и медали той е включен в националния отбор и участва в няколко състезания зад граница. Ориентирането му дава най-вече задължителната обща физическа издръжливост... На 21 години, през 1987 г. Дуков участва на първия маратон в живота си – на националния шампионат в Дупница (тогава Станке Димитров). За негова собствена изненада, Даниел завършва 14-и с кандиадат-майсторска норма – 2.32:43 часа. Точно след година, пак в Дупница, Дуков вече е шести в първенството с време 2.26:54. Първия си медал от „голям” маратон Даниел печели на „Наградата на София” през 1990 г. – бронз (2.28:06).

ПЪРВИ МАРАТОНИ ЗАД ГРАНИЦА

През 1991 г. Дуков осъществява два поредни маратона в Италия – в Торино и във Флоренция. След трудната 1992 г. Дани печели и първата си победа на Софийския маратон – на 26 май 1993 г. с 2.23:31 часа. През есента на същата 1993-а Дуков стартира на маратона в Нотингам, където завършва 20-и с по-скромните 2.30:11...

ЧЕТИРИМА С ПОЧТИ ЕДНАКВО ВРЕМЕ В МАРАТОНА!

На шампионата за 1994 г. (пак в Дупница) в последните метри се разиграва истински трилър. Първите четирима финишират на една линия, с почти еднакво време. Съдиите дълго умуват, преди да „дадат” титлата на Веселин Василев (2.23:14), следван от новозагорците Енчо Колев (2.23:14) и Георги Господинов Георгиев (2.23:15). С най-лош късмет се оказва Даниел Дуков – четвърти с 2.23:15...

ЗАМИНАВАНЕ ЗА АМЕРИКА

През пролетта на 1995-а Дуков успява да си уреди виза за САЩ . Само дни преди да замине, при кошмарен инцидент, Дани получава неприятна контузия. Но няма как, на 14 май трябва да стартира на маратона в Кливланд. Бинтован през гърдите, със счупени ребра и едва дишащ, с оттекъл крак, Дуков стиска зъби и завършва успешно на 24-то място... След цяло лято тренировки, през октомври  Дуков участва на престижния Чикагски маратон и финишира за 2.28:35...

КЕНИЙЦИТЕ

От 1997 г. до 2000 г. на Даниел Дуков се открива възможността да живее и тренира в Албъкърки, Ню Мексико в САЩ със стипендия по програмите на „Nike House”. В южния американски град Дани среща няколко титулувани кенийски „стайери”. Сред тях са Кипкембой Кимели („бронзов” на 10000 м (27:25.23 на ОИ в Сеул’88), Саймън Саули (с 59:00 на полумаратон), маратонецът Андр’ Масай (2.08:06) и Ричард Роно (племенник на световния рекордьор на 5000 и 10000 м Хенри Роно). Самият Хенри Роно е впечатлен от упоритостта и постоянството в тренировките на Даниел Дуков и с охота му подарява автограф (вж. Факсимилето – б.а.).

УЧАСТИЕ НА МАРАТОН В ЧЕТИРИ СУТРИНТА

През февруари 1996 г. Дуков се записва за участие на Carib Clement International Marathon в Кингстън, столицата на Ямайка. Участниците трябва да почнат загрявката около... 3 часа посред нощ. Защото стартът е насрочен за 4 часа сутринта. Дори и в ранната утрин температурата е 28 градуса! Дуков финишира трети за 2.29:44 часа.

НАД МИСИСИПИ

Друг запомнящ се маратон за Дуков е Quad Cities Marathon в Ийст Молайн, Илиноис, през 1998 г.  Запомнящ се не толкова с резултата (второ място с 2.30:21), колкото с това, че Дани е впечатлен от величествената Мисисипи. Трасето на маратона преминава по огромния Rock Island’s Centennial Bridge току над реката. Местните журналисти не се скъпят да сипят похвалите си към българина, отбелязвайки, че той е стартирал на всички континенти, освен на... Антарктика. Друг любопитен факт оттогава е този, че Даниел застава на старта съвсем скоро след 30-часов (!) полет от Родината. И не само застава, но води до 30-ия км!

БЕЗ ДАНИ НА ОЛИМПИАДАТА В СИДНИ

Макар и вече 34-годишен, Дуков се нацелва за участие на Олимпийските игри през септември 2000 г. Квотата за маратонец е само една. Петко Стефанов покрива норматива още през април в Белград – 2.18:30. Нормативът е покрит и от Дуков. На маратона в Грийн Бей, Уисконсин, в края на юни Даниел пристига девети, но с 2.18:41 часа. Времето на Дани обаче е по-слабо от това на Стефанов и за Австралия заминава само новозагорецът.

ЗАВРЪЩАНЕ В БЪЛГАРИЯ

През 2003 година Даниел Дуков участва в последния си маратон – в красивата Венеция, завършвайки за 2.31:50 часа (общо в спортния си път Дуков е записал 41 (!) завършени маратонски дистанции, от тях 18 са за време под 2.20 часа!).

В София Дуков завършва треньорския факултет на НСА и записва магистратура по спортен мениджмънт и организация на спортни състезания. Именно изучаването на управлението на спорта и прилагането на собствения опит е пътят, по който Дуков иска да достигне до тънкостите и майсторлъка на организирането на любимите си маратони.

ВЪЗКРЕСЯВАНЕ НА СОФИЙСКИ МАРАТОН

След като маратонът за „Наградата на София” не се провежда през три поредни години – 2009, 2010 и 2011, Дуков, заедно с друг извънредно голям ентусиаст – Анатоли Илиев (шампион на България на 800 м), решава да възроди проявата по коренно различен способ и начин. И се започва. Илиев е главният организатор, Дуков – директор на състезанието (race director). Създаден е организационен комитет (в него влиза и „Асоциация „Спорт в свободното време” с ръководител Ан.Илиев), намерени са спомоществователи, детайлите се изясняват и изпипват. И така вече пета година поред.

Междувременно Даниел Дуков създава собствен Младежки спортен клуб „София-Европа”, на който е президент. Чрез този клуб (с международен лиценз) Даниел оганизира разнообразни спортни събития, състезания и т.н.

„Идеята да възродим Софийския маратон дойде от натрупания опит от участията ми в чужбина, от желанието ми да приложа знанията и рутината ми от „моите” маратони в организацията на това значимо спортно събитие.” – споделя Дуков.

От самото начало (2012-а година) Даниел и Анатоли неуморно промотират и популяризират Софийския маратон, постепенно успяват да поканят все повече участници от чужбина. Друга основна тяхна цел е стремежът да се намалят обиколките на трасето (т.е. да се увеличи тяхната дължина). През 2012-а обиколките бяха сведени до осем, тази година вече са четири. Търси се и все по-голяма атрактивност на трасето! „В момента столицата София претърпява сериозни инфраструктурни промени. След приключването им желанието и намеренията ни са маршрутът на маратона да бъде преместен в центъра на столичния град, да минава през забележителностите – храм-паметникът „Александър Невски”, катедралата „Св. Неделя”. Подготовката на всеки един маратон изисква цяла година време. Нужни са ни много сили и... търпение.” – 

споделя Дуков.

ЗА КОРПОРАТИВНОТО УЧАСТИЕ

Даниел Дуков не скрива задоволството от осъществяването на една своя цел и мечта – да привлече фирми с представителства у нас за корпоративно участие в маратона. „Над 20 фирми, сред тях Hewlett Packard, Schenker, Technopolis, Axway, AEG, Ericsson, изпратиха свои екипи да участват тази година. За всяка една от тях това бе своеобразен „team building”. Ръководителите на фирмите сами ме потърсиха и заявиха желание за участие. Това е и едно от схващанията ми за популяризирането на нашия маратон – да привлечем повече фирми със служителите им за корпоративно участие. Ето и сега, някои от фирмите участваха с благотворителни каузи. Например петролната компания ЕКО дари средства за Дома за деца, болни от аутизъм. Всеки километър, пробяган от даден техен служител, беше премиран с определена сума! Чудесна инициатива, чудесно начинание и пример за всички!” – не сдържа вълнението си Дуков.

ПО-НАТАТЪК

Софийският маратон си има вече и собствен уебсайт, в който се извършва и регистрацията за участие. Там са публикувани и пълни резултати, както и всички детайли и подробности около събитието. „Тази година общо на трите дистанции се явиха на старт повече от 3000 (!) участници. От тях 500 бяха чужденци, най-много се записаха от Франция. Опеделено считам, че постигнахме значителен успех – и в организацията, и в самото провеждане. За целите и стремленията ни? Маратонът има вече своето място в международния календар. Ще ни се той да достигне нивото и авторитета на най-престижните маратони в Европа, а защо не и в света! Ще изпитам истинско задоволство и удовлетворение, ако направим така, че броят на участниците в нашия маратон достигне 5000, а от тях гостите да достигнат бройката 1000! Напълно възможни и реалистични цел и задача! И всяка година маратонът да става все по-качествен и по-добър – във всяко отношение!” – изповядва намеренията си Дуков.

Един мълчалив и вглъбен в себе си неафиширащ се мъж на средна възраст твърдо се е заел с нелеката амбиция и желание да превърне Софийския маратон в спортно състезание от най-висш ранг и калибър. Даниел Дуков знае как да преодолява трудностите и да довършва всяка задача докрай. Дано в близкото и по-далечно предстояще да намира все повече сподвижници и съмишленици по нелекия път към превръщането на Софийския маратон в един вълнуващ спортен спектакъл! Пожелаваме му го от сърце!

Александър Вангелов

ВСИЧКИ ПОСТИЖЕНИЯ НА ДУКОВ ПОД 2:30 ЧАСА
2:26:54            Дупница        23 10 1988

2:28:06            София            13 05 1990
2:28:39            Дупница        28 10 1990
2:26:14            Торино           29 09 1991
2:22:50            Флоренция    01 12 1991
2:23:31            София             26 05 1993
2:29:30            София             21 05 1994
2:27:44            Ново место (Чех)      03 09 1994
2:23:14            Дупница        09 10 1994
2:28:35            Чикаго           15 10 1995
2:29:44            Кингстън       18 02 1996
2:25:31            София             19 05 1996
2:25:13            Сакраменто   08 10 1996
2:28:41            Сан Хосе       21 09 1997
2:29:24            Скопие           15 03 1998
2:27:10            Ниш                23 05 1998
2:18:41            Грийн бей (Уисконсин)      25 06 2000
2:29:41            Грийн бей (Уисконсин)      24 06 2001

 

---


Тагове: Софийски маратон 2016, Даниел Дуков
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени