Шрифт:

Бягащият бизнес

Бягащият бизнес
Софийският маратон става все по-привлекателно място за бизнес и бегачи.; Снимка: БГНЕС
22-10-2016 09:26 | Яна Касова

Есента е сезонът на бяганията на дълги разстояние. А на фона на световните маратони можем да кажем, че спортът изглежда по-корпоративен от всякога. Компанията IBISWorld оценява организираните шосейни  бягания като развиваща се индустрия за $1.4 млрд. (които, според Американската асоциация за спортни стоки, на свой ред, подпомагат други бизнеси като сектора за обувки за бягане с общ оборот $3 млрд.). Резултатът е, че организаторите и спонсорите на състезания са все по-настойчиви в желанието си да получат дял от растящия бизнес на любителския спорт.

В последните две декади любителското бягане в целия свят има огромно развитие и вече се разглежда като феномен. Статистиката сочи, че за година 18.75 милиона американци са финиширали бягане на шосе. А финиширалите класически маратон от 42.195 км са 550 600. Поглед към 1976 г. показва, че бройката е 25 000. В момента официалните маратонски състезания в САЩ са над 1200 за година, което е четири пъти повече от проявите през 2000 г.

Други данни сочат, че само за петилетка любителите бегачи по целия свят са се увеличили с 13.25%. Само в Азия ръстът е почти 100% - 92.43%, в Европа – 10.30%, а в САЩ – 13.92%. Руснаците, които обуват маратонките за ежедневно бягане, са нарастнали с 300%, а в Китай бегачите са се увеличили с 259%. Във Филипините и Аржентина бумът сочи ръст на любителите със съответно 211% и 161%.

Един от най-престижните и големи маратони в света – този в Ню Йорк, ще се проведе на 6 ноември. Там ще стартират около 50 000 професионалисти и любители. 40 000 участваха на маратона в Мумбай, а ежеседмично на състезания из улиците на градове из Европа, Азия и Северна Америка  излизат да бягат милиарди.

И как бизнесът няма да е привлечен от бяганията? Всеки един от тези атлети води подготовка. Бягане над 5 км няма как да се пробяга без целенасочена планирана тренировка, която изисква екипировка (маратонки, екипи), възстановяване, застраховки и други. Американката Джен Милър, любител бегач, споделя, че $1600 й струва 18-седмичната подготовка за маратона в Ню Джърси. В сумата дори не влиза екипировката,която предварително е в гардероба й. В сметката обаче са всички масажи, които трябва да плати, хранителни добавки, висококачествена храна, застраховки за междинни състезания и т.н.

И бизнесът вижда милиардите по планетата, които са готови да платят поне по $1600 за подготовката си. Фирмите имат интерес да рекламират продукцията си на директните потребители. Така например, маратонът в Бостън през април имаше 22 спонсора.

За спонсорите, бягането има уникална привлекателност. Рич Харшбергър, CEO of Running USA, казва, че маратонците са изключително лоялни към марките, подкрепящи спорта им.
„Бегачите разбират подкрепата от спонсорите. Ето защо те са и по-склонни да репоръчват и да бъдат лоялни на марката, която инвестира в техните нужди.”

В бягащият бизнес е милиардерът Ричърд Брансън. В началото на миналата година в неговия холдонг Virgin Group влезе и Virgin Sport, който организира много спортни прояви, сред които е и Лондонския маратон. Virgin придоби Competitor Group Inc, организатор на серията от шосейни бягания Rock ‘n’ Roll, провеждащи се в 30 града.

Маратоните са сериозен бизнес с обмен на милиарди показа и отмяната на маратона в Ню Йорк през 2012 г., когато бурята Санди нанесе тежки щети на града. New York Road Runners, органозатор на надпреварата, тогава имаше фискален приход от $59.3 млн. "Принудени сме да бръкнем в резервите си. Но сме финансово стабилни, за да го направим, казаха от организаторите тогава. - Независимо от това, дефицитът ще се усети през следващите няколко години.”

Ню Йорк обаче вече има няколкогодишно сътрудничество с индийския конгломерат T.C.S., който откупи и името на състезанието (TCS New York Marathon). Финансите, които компанията  ще отдели, си заслужат, защото маратонът в началото на ноември ще привлече близо 50 000 участници, 2 млн. зрители по трасето и 330 млн. телевизионни зрители. А през 1970 г. маратонът стартира с 127 бегачи.

И още едно доказателства, че бизнесът копнее за любителските надпревари с бягане. Китайската Dalian Wanda Group закупи сериите за триатлон за $650 млн. – четири пъти повече от първоначалната инвестиция.

Из софийските улици

В България маратоните са алтернатива на организацията и бизнес-подкрепата на тези в чужбина. Директорът на Софийския маратон Даниел Дуков споделя, че у нас все още не може да се намери голяма фирма, която да осигури целия бюджет на състезанието. В началото на месеца се проведе 33-ото издание на маратона на столицата ни, в който се включиха близо 3000 души в четирите дисциплини (3 км, 10 км, 21 км и 42.195 км). 

„В сравнение с миналата година имаме 50% увеличиение на желаещите да участват. В изданията между 2012 и 2015 г. също отчитаме ръст в стартиращите, но тогава беше в рамките на 10-15%. Сегашният бум го отдавам на няколко неща. Българинът се променя и обръща все по-голямо внимание на бягането. Друга култура имаме. Подкрепяме масовите прояви и се усеща вълната на аматьорите, които бягат и увличат свои колеги и познати в културата на бягането. Имаме и голям ръст в корпоративните участия – много фирми се записаха като отбори на маратона”, споделя Дуков.  

Самият Дуков е бивш бегач и участник на много маратони по света, в това число и в САЩ. Той познава и тертипа на организация на най-престижните прояви.

„Ние намираме спонсори, но не толкова лесно. И в никакъв случай Софийският маратон не е средство за печелене на пари. Успяваме да покриваме разходите си. Не можем да разчитаме на един платежоспособен спонсор, който да застане с името си, както е в Амстердам, Ню Йорк и много други. При тях компанията влиза с пари и налага маркетинговите си виждания с място в организационния-комитет. Ние имаме много спонсори, но с малко пари, искрен е Дуков. – Фирмите, които осъзнават, че тези прояви са точното място за реклама, са предимно под чужда шапка. Те знаят и ясно осъзнават, че е по-добре да рекламират на събития с масова проява и ги търсят. Едно е да дадеш много пари за телевизионна реклама и да не ти обърнат внимание, друго е да дойдеш при потенциалните си клиенти. Имаме и такива рекламодатели, но те са, пак уточнявам, западноевропейски копмании.”

Дуков споделя, че много от големите фирми, които помагат на Софийския маратон, са в рекламен пакет с други събития през годината и финансовата им помощ не се усеща колкото би трябвало в организацията на Софийския маратон. Затова и борбата за всеки нов рекламодател е ценна.

$800 000 награден фонд в Ню Йорк

Марартоните имат и големи възможности за награден фонд. В Ню Йорк на 6 ноември ще се раздадат $803 000 – разпределени в няколко категории. Победителите при мъжете, и жените в генералното класиране ще вземат по $100 000, като отделно са предвидени и бонуси за няколко резултата по трасето. Само световният рекорд е равен на $50 000. Тези премии са достижими за професионалистите, които не плащат и стартовата такса ($255 за граждани на САЩ и $347 за чужденец), а пък получават бонус само да застанат на старт. 

Текстът със съкращения е публикуван в списание "Икономист"

И милиардерът Ричърд Брансън е в бизнеса с бегови състезания. 

 

---


Тагове: Маратон, Софийски маратон 2016, Даниел Дуков
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени