Шрифт:

Тук предател, там герой

Тук предател, там герой
Снимка: БГНЕС
24-10-2016 14:50 | Яна Касова

Разказите на Юлия Стапанова и съпругът й Виталий Степанов за допинг измамите и схеми в руския спорт доведоха до отстраняването на стотици техни сънародници от участие на Олимпийските игри в Рио. Те станаха свидетели и помогнаха на немската ARD да заснеме няколко филма. В резултат руската федерация по лека атлетика беше отстранена от международната сцена през ноември 2015 г. и все още не е възвърнала правата си.  

Причината накарала Степанови да „извадят мръсните ризи”, с които те самите са се замятали, беше само предположение. Но днес стана ясно, че Виталий получава работа в Международния олимпийски комитет (МОК), а Юлия ще има стипендия и терен за подготовка. Най-вероятно – част от предварителните договорки.

Предатели или герои?

В нашите географски ширини постъпката на семейството се определя като чисто предателство, а и както те вероятно са получили пари за услугата – продажничество. Обикновено хората с тези квалификации не са сред любимците и постъпките им не се срещат с похвали у нас. На Запад обаче явно не е така и това, че бъркайки в кацата с меда, давиш и пчелите, не е въпрос на етика. Още през юли, по време на еврошампионата в Амстердам, бегачката сподели за подкрепа от страна на нейните конкурентки.  

„Докато седях в съблекалнята преди старта всички момичета от серията ми, с които предстоеше да се състезавам, дойдоха да ми благодарят за това, което направих”, каза Степанова тогава.

МОК беше остро разкритикуван през юли, когато не допуснаха атлетката до участие на Олимпийските игри в Рио. Тя получи право от Европейската атлетика да стартира на шампионата на континента в Амстердам през юли, където нейното участие се изчерпа с бягане от 600 м в сериите на 800 м. Впоследствие и от ИААФ й дадоха право да стартира на международната писта. От МОК обаче поясниха, че това, че атлетката е имала допинг наказание, не е съвместимо с етиката и не е редно тя да стартира в Рио. МОК взе решение да допусне на Игрите само представители на Русия, които не са имали прегрешения с допинг. Семейството също се направи на разсърдено и заяви, че са останали без подкрепа и световните институции само са ги използвали.

Никой няма да разбере какви са били предварителните договорки. Такива със сигурност е имало, имайки предвид, че Степанови моментално получиха право да пребивават Отвъд океана. Последните действия към семейството са първият реален знак на подкрепа от страна на МОК към руското дуо. Това може да се тълкува и като опит да се насърчат и други спортисти да станат доносници.

Степанови вече спокойно ще работят по делата за борба с допинга и официално ще имат доходност от тези си действия.

А това колко георично е и заслужава ли поздравления – всеки сам да определи според ценностната си система. 

 

---


Тагове: Юлия Степанова, Допинг, Русия, МОК, Томас Бах, Виталий Степанов
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени