Шрифт:

Тамара Бикова: Парите не връщат олимпийските медали

Тамара Бикова: Парите не връщат олимпийските медали
06-11-2016 18:35

Бившата световна рекордьорка на скок височина – рускинята Тамара Бикова коментира държавните премии на атлетите от Сборная за това, че пропуснаха олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Бикова бе в същата ситуация преди 32 години,  когато поради бойкот тя и спортистите от Източния блок пропуснаха игрите в Лос Анджелис.

В специално интервю пред „Спорт-експрес”, Тамара разказва доста интересни неща, като споделя какво е преживяла тогава и затова сега е доволна, че е спряла детето си от атлетиката.

- За мен е очевидно, че тези атлети трябва да бъдат компенсирани поне техните материални загуби. Много от тях имат семейства, деца, нужда от закупуване на собствени домове, както и грижи за бъдещето. За съжаление, психологически тези неща не са сравними – пари и неучастие на олимпийски игри. За много от тези атлети това ще остане рана, която ще бележи и останалата част от живота им.

- Интересен случай има олимпийският шампион от Пекин Андрей Силнов, който се подготвя при вашия треньор Евгений Загорулко. В шампионата на страната не се класира в челната тройка, а няколко дни по-късно скочи 234 см, което би било достатъчно за бронзов медал в Рио. Той трябва ли да получи компенсация или не?

- В много добри отношения съм с Андрей. Той е голям спортист, земляк ми е и много го обичам. Но ако трябваше да избирам между него и Иван Ухов, тогава бих предпочела Иван. Във всеки случай, олимпийският турнир в скока на височина без нашите момчета загуби почти цялата си красота.

- Световната шампионка Мария Kучина ще получи 4 милиона обезщетение, заедно с олимпийските шампиони ...

- Сергей Шубенков и Кучина са две жертви, за които наистина съжалявам. Останалата част от атлетите, които претендираха, че ще направят нещо в Рио, вече имат титли и медали. Но когато мисля за Маша и Сергей, сърцето ми просто кърви. Аз минах през същото. Знаете за какво говоря ... През 1984-а нас ни съсипаха. Тогава бях на върха на кариерата си, на младостта си и в отлична форма, но стана това, което сега се случи с нашите атлети – пропуснаха олимпийските игри.

И ние получихме пари, но парите са си пари, но те не връщат олимпийския медал. След години няма как да кажеш на децата си - аз не съм виновна, просто не ни позволиха да отидем на олимпиадата. Дай Боже тези талантливи наши атлети да имат достатъчно издръжливост и здраве, за да отидат на следващите игри. Както аз го направих, макар и много трудно, с контузия, но се добрах до игрите през 1988-а в Сеул и спечелих бронзов медал.

- Тези неща вие ги знаете най-добре ...

- Животът се стече така, че аз вече не работя в областта на спорта. Дори и сега понякога си мисля с тъга "И кой знае, може и да се бе получило за мен в Лос Анджелис …”

Въпреки, че аз имах много силни съпернички, но имах шанс и да ги победя, но сигурно щях да съм в тройката. Разбирате ли, че в спорта по-висока награда от олимпийското злато няма. И този медал ще бъде гордост за децата, за внуците. Тогава заедно се състезавахме с майката на Сергей Шубенкова – Наталия (седмобой), която също не можа да отиде на олимпиада. Това е истинска трагедия, която се повтаря в семейството им отново. Моето собствено дете също се занимаваше с атлетика, дори достига до майстор на спорта. И тогава му казах: "Достатъчно спортисти има в нашето семейство. Сядай и учи.” Затова сега съм доволна, че взехме това решение. Сега, когато е в силата си, той щеше да пропусне олимпийските игри, а може би щеше да пропусне момента да се образова. А животът си продължава.

- Турнир „Дружба-84" се превърна в частична компенсация за вас, които пропуснахте олимпиадата?

- Какво искате да кажете - какъв вид компенсация е това. Да, участвахме на този турнир. Но ние всички бяхме тъжни на турнира в Берлин. Освен това, бе много студено, един мрачен стадион, а покрай Берлинската стена се разхождат въоръжени гранични полицаи.  Спомням си как седяхме в сектора и гледам този граничен служител, и ти става едно празно в душата.

- Финансовата компенсация не ви ли промени?

- Доколкото си спомням, на нас просто ни платиха за участието в "Дружба". Пък и ние тогава не бяха толкова настроени за пари. Не мислехме за парите твърде много. Момичетата, които имаха семейства, деца, повече се притесняваха за това, но аз бях свободна, като птичка.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тамара Бикова, Скок височина
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени