Шрифт:

Щедростта на шампионите

Щедростта на шампионите
28-11-2016 11:01 | Яна Касова

Често броим парите, които спортистите печелят, но и подминаваме информациите за щедростта им. Често големите шампиони раздават милиони за хазарт, бързи коли, имения и хубав живот. Но много често отделят милиони, за да помогнат на хората в нужда.

Пример с благотворителните си прояви са и големите звезди на отминалите Олимпийски игри през август. Майкъл Фелпс дари няколкомилионния си хонорар за спечелените шест златни и един сребърен медали в плувния басейн в Рио от спонсорите си за благотворителност. След триумфалните за него Игри в Пекин 2008, когато той завоюва безапелационните осем олимпийски титли, Фелпс получи хонорар от $1 млн. от рекламния си договор със Speedo. С тази сума той основа своята фондация, чиято дейност е насочена към различни благотворителни програми за информираност за безопасността във вода и насърчаване на младежката плуване. Фондацията се финансира основно от наградните фондове на Куршума от Балтимор.

Природните бедствия нанасят сериозни щети, а когато засегнатите райони са бедни, възстановяването отнема години. Най-бързият човек на планетата атлетът Юсейн Болт е един от тези, които протяга ръка към бедстващите. Чрез едноименната си фондация той помогна на засегантите от урагана Матю в Хаити в началото на октомври. Болт беше в помощ на острова и след земетресението с магнитуд от 7 по Рихтер през 2010 г. По време на игрите в Пекин 2008 Светкавицата дари $50 000 за децата, засегнати от земетресението в китайския град Сичуан. Спринтьорът не е забравил къде е „ковал” спортните си успехи. Ежегодно легендарният атлет се връща в своето училище William Knibb Memorial High School в областта Трелауни на Ямайка. След като през миналото лято спечели три златни медала от световното първенство в Пекин, Болт подпомогна с $1.3 млн. своето школо, като също така осигури и оборудване и консумативи за различни спортове на учениците. През 2013 г. Бoлт дapи $4 млн. зa peмoнт нa мecтeн здpaвeн цeнтъp. 

Суровата на тенис корта Серина Уилямс е сред отдадените на благотворителни каузи спортисти. Дълги години тя финансира кампании в помощ на образованието на деца от ниските слоеве на обществото в Бангладеш, Индонезия и Непал. Фондацията й дава стипендии на студенти в САЩ и подкрепя много болници и училища.

Иззад метросексуалността и арогантността на Роналдо се крие и неговата благородност. Той всъщност е сред най-щедрите към обществото спортисти. Само няколко примера – през миналата година той дари $165 000 за онкологичен център в Португалия, осигури $83 000 за мозъчна операция на свой 10-годишен фен, а помощта му за Непал след силните земетресения през 2015 г. се измерва в поне $7.5 млн. А кампаниите, в които футболистът се включва, са неизброими.

Спортистите насочват своята щедрост най-вече към подпомагане на развитието на децата. Звездата на НБА ЛеБрон Джеймс отделя милиони за развитието на юношески спортни клубове, но подпомага и талантите след училище. Наскоро с $41.8 млн. осигури колежанското обучение на 1100 деца от неговия роден град Акрон, Охайо. Бившият №1 в тениса Андре Агаси също залага на обучението на децата по света, а Дейвид Бекъм е сред посланиците на УНИЦЕФ и инвестира в битката срещу насилието на подрастващите и здравната помощ.

Българският жест
Спортистите у нас не могат да се похвалят с измеренията на богатството на Болт и Роналдо, но и те дават своя дан в помощ на обществото. Обикновено известните ни шампиони се включват в кампании, насочени към превенцията на различни проблеми в страната ни. Спринтьорката Ивет Лалова се бори с диабета, бившият волейболист Евгени Иванов подпомагаше двигателните навици сред подрастващите. Мирела Демирева прави дарения на дрехи и други материални пособия на домове за изоставени деца. Години наред чрез фондацията си Димитър Бербатов стимулира талантливи деца в различни области. 

Материалът е публикуван в последния брой на списание "Икономист"

 

---


Тагове: Юсейн Болт, ОИ 2016
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени