Шрифт:

Покрив за малцина, стряха никому

Покрив за малцина, стряха никому
Снимки: Sportal.bg
22-07-2011 10:26 | Яна Касова

Голяма истерия покрай „Многофункционалната" спортна зала в София. Каква радост - ще приемаме престижни състезания по тенис, художествена гимнастика, взимаме финалите на световната волейболна лига. Кой обаче се радва?

Говорили ли сте с някой български спортист? Със сигурност. И аз съм говорила и от нито един не съм чула да казва „о, нямам търпение да вземем домакинство на голямо състезание  в София". Но от 99% от тях съм чула „няма къде да тренирам, нямам нормална база за подготовка."

Спортният проблем №1 у нас всеки го знае. Децата ни тренират в мизерия, родителите често спират малчуганите от даден спорт, защото в съоръжението, където се водят тренировките няма елементарен санитарен възел, през зимата температурата е минусова, стари и порутени спортни съоръжения... и така до безкрай.

Обаче държавата решава, че е много важно да се дадат близо 100 млн. лева за „многофункционална" спортна зала. Слагам „многофункционална" в кавички, защото всички добре знаем, че тя не е и многофункционална. Къде е ледената пързалка, къде е лекоатлетическата писта, къде ще слагаме ветроходните яхти.

Защо тази голяма сума пари не беше дадена за решаване на реалните проблеми на българския спорт? Защото проблемът ни със сигурност не е, че не можем да приемем финалите на Световната волейболна лига. Нека отидем в Монтана, Русе, Бургас и да попитаме волейболистите в тези градове нужна ли им е залата, която вече носи името „Армеец Арена София".

Защо държавата не реновира спортните зали и терени в страната с тези пари, защо не реши да даде премии на треньорите, от които малцина са на заплати, защо не осигури подготовка за подрастващите, защо не закърпи някой течащ покрив в някоя зала, защо не отдели от тях за един коридор свестен тартан в зала „Фестивална", защо не купи екипировка на някой отбор, защо не ги отдели за спорта в училищата, защо не прати по двама треньори от спорт на образователен курс, защо не ги дадохте за ремонт на стадионите на футболните ЦСКА, Левски, Славия и Локомотив вместо да раздавате на публични търгове "Раковски", "Септември" и "Юнак", защо не дадохте за организацията на турнира „Павел Павлов", защо, защо, защо... Много, много належащи проблеми.

Най-голямото непростимо деяние, което извърши държавата с построяването на тази зала е, че унищожи две действащи спортни съоръжения и на тяхно място направи паркинга на „Армеец Арена". На неговото място до преди стартирането на строежа имаше стадион - с футболен терен и 400-метрова писта със сгур. Имаше и зала за акробатика. Там тренираха подрастващите футболисти на ЦСКА, там тренираха акробатите на ЦСКА и националния отбор. Стадионът се използваше за общофизическа подготовка от волейболистите на ЦСКА, плувците, ватерполистите също.

Сега там има паркинг. Залата за спортна гимнастика в района на „Червено знаме" прие акробатите - всички сега са на едно място. Малките футболисти бяха изпратени да тренират по селата в околностите на София. И... разбира се, за прокудените няма да има място в новата зала.

Но пък има паркинг на модерно съоръжение, струващо около 100 млн. лева и искащо около 1 млн. лева за издръжка годишно. Нека имаме домакинства на големи първенства - това е прекрасно. Но защо вместо това не осигурихме нормална подготовка на българския спортист, за да може да се представя достойно на голямото първенство, макар то и да се провежда в Таджикистан.

Леката атлетика няма зала за подготовка - поредните обещания за ремонт на „Фестивална" още не са изпълнени. В новата зала и да можеше да се монтира атлетическа писта пак нямаше да е в полза на атлетите ни. Защото тя нямаше да може да се използва за тренировка през цялата зима. Можеше обаче да приемем световно първенство под покрив по лека атлетика.

Спортистите ни няма да спрат да мизеруват, но пък ще могат да видят звездите в някои спортове у нас - чудесно, няма спор. Но кой е приоритетът на спорта ни?

Предстоят да се вложат нови над 120 млн. лв. за изграждане на нов национален стадион, който ще бъде само за футбол. Кому е нужно пък това? Футболът ни може би е на такова ниво, че само модерният стадион му липсва?!

Е, поне има и една оптимистична перспектива. Госпожа Х. ще отиде да охранява тревата на новия стадион и „Васил Левски" ще стане царство за леката атлетика.


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени