Шрифт:

Шампион за 8 години

Шампион за 8 години
04-12-2016 19:01 | Яна Касова

Шампионът никога не може да се радва на медала си. Такава е допинг системата в спорта, че никой не може да бъде сигурен в „чистотата си”. Световната антидопингова агенция (УАДА) има право да съхранява взетите тестове по 10 години, в които може да повтори анализа им с всяка нова система на апаратурата си. И така периодично шампиони и медалисти от големи първенства губят отличията си години, след като са се качили на почетната стълбичка. А парадоксите, породени от тази практика, често определяна като „грубо нарушаване на човешките права, са в изобилие.

 

В навечерието на Олимпиадата през тази година бяха анализирани огромен процент от тестовете през Игрите в Пекин 2008 и Лондон 2012 - по последния писък на техниката в битката с употребата на забранени вещества. Над 100 атлети от различни спортове получиха лошата новина, че отрицателните им проби от преди години са вече положителни. Това са 10% от анализираните повторно тестове. А в края на годината излизат вече и потвържденията от анализа и на Б-пробите.

 

Сред „щастливите” губещи обаче е българката Милка Манева. В края на октомври Международният олимпийски комитет (МОК) потвърди наказанието на шампионката в категория до 63 кг на турнира по вдигане на тежести от Игрите в Лондон Мая Манеза от Казахстан, която вече е лишена от олимпийската титла заради наличие на стероиди в повторен анализ на допинг пробата й. Втората Светлана Царукаева (Рус) и четвъртата Шибел Шимшек (Тур) са със същата съдба. Така петата завършила в британската столица Манева ще стане втора, а от трето място преди осем години канадката Кристин Жирар ще бъде новата олимпийска шампионка. Царукаева и Шимшек чакат потвърждение от МОК за положителните проби, което забавя и официализирането на крайното класиране в категорията на българката. Куриозно е, че Милка получи вестта за придвижването си в олимпийската класация докато самата тя беше в наказание. През октомври изтече 18-месечното й лишаване от състезателни права, като резултат на отборната санкция на националите през 2015 г. заради прием на замърсени със станазолол хранителни добавки.

 

В групата от десет щангисти с лоши новини четири лета след Игрите в Лондон е и Боянка Костова, която се състезава за Азербайджан. Четирима от шампионите във вдигането на тежести от 2012 г. са на път да загубят медалите, както и още трима носители на отличия.

 

Повторните анализи не се гледат с добри очи в спорта, защото състезателите са отговаряли на условията на УАДА в деня на теста им. Години по-късно те губят. Но какво печелят тези, които ги наследяват? Нищо, защото са изпуснали момента на слава, на спонсорство и много други облаги на олимпийски шампион. Следва и риторичен въпрос - какво печели сега Армен Назарян, след като разбра преди седмици, че спрелият го в битката за четвърти олимпийски медал в Пекин Виталий Рахимов е сред новите грешници. Назарян загуби четвъртфинала си в класическата борба от азера, който после взе сребро.

 

Представителите на леката атлетика също са с големи загуби по системата на ре-тестовете. Руснаците и беларусите са сред най-засегнатите. Десетки атлети от Сборная очакват Спортния арбитражен съд да наложи наказанията им, след обжалването на анулирани резултати след препроверката на тестовете им на Игрите през 2008 и 2012 г. Русия загуби седем отличия. Сред тях е и бронза от скока на височина от Пекин на Анна Чичерова. И тук следва отново парадокс. Тя спечели олимпийската титла в Лондон, а ако беше положителна пробата й в Пекин, то тя нямаше да има състезателни права за Игрите във Великобритания. Чичерова е с титла и бронз от световните първенства през 2009 и 2011 г.   

 

"Не мога да разбера ако върна медала на МОК, къде ще отиде той? На боклука ли ще го хвърлят? На него е изписано моето име и едва ли някоя ще се занимава да го заличава и да гравира ново, казва Мария Абакумова (Рус), която трябва да върне на МОК сребърния си медал от Пекин, спечелен в хвърлянето на копие. - На кого му трябва медал с чуждо име и то след 8 години? Цялата работа е много странна и неразбираема. През всичките тези години се е случвало дори да ограбят жилището ми, но медалите така и не взеха. Ами ако ги бяха взели? Как щях да ги върна тогава? "

А как Ярелис Бариос от Куба да върне сребърното си отличие от мятането на диск през 2008 г., като тя вече го е продала?

 

Болт остава без медал

Съотборникът на Юсейн Болт от квартета на 4х100 м от Пекин 2008 Неста Картър също е с положителна проба за забранен препарат след повторен анализ. Ако това се потвърди, то легендата от Ямайка Болт би трябвало да загуби една от деветте си олимпийски титли в кариерата си. Картър е в щафетата на Ямайка и Лондон 2012.

 

Дават медал, а тест?
След отнемането на медалите често новите отличени са с класиране, което не е изисквало тест по време на състезанието. Обикновено задължително се тестват награждаваните на Олимпийски игри. И когато медал получава четвъртият или петият, то най-често този състезател не е давал контрол. Каква е гаранцията, че той е бил „чист” на даденото състезание? 

 

Материалът е публикуван в последния брой на списание "Икономист"

 

---


Тагове: Допинг, Русия, Анна Чичерова, Мария Абакумова
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени