Шрифт:

Лалова: Не заменям седемте статуетки за едно първо място

Лалова: Не заменям седемте статуетки за едно първо място
21-12-2016 11:01 | Яна Касова

Ивет Лалова беше една от звездите на 59-ата церемония Спортист на годината. Тя не само, че беше сред наградените, но и блестеше като водещ на спортния бал. Двукратна европейска вицешампионка и олимпийски финалист – постиженията на Лалова през 2016 г. й отредиха четвърто място в Десетката на България. Спринтьорката разкри и надеждата си да остане на пистата поне още четири години.

 

- Ивет, за седми път си в Десетката на Най-добрите спортисти на България. Би ли заменила всички седем статуетки за една първа позиция?
- Не, защото отново влиза в действие един мой любим принцип – постоянството. Нека бъда още седем години в тази десятка, нека да бъда споменавана, да нося много обич, много гордост на хората, да създавам желание за спорт у подрастващитем тези, които искат да спортуват и да бъдат здрави. Това е моята цел. Затова поздравявам всички спортисти и най-вече спечелилата Мирела Демирева, тя беше моят фаворит, бях готова да дам всичко, за да спечели тя. Много съм щастлива за призьорите, за всички в класацията.

 

- Какво каза на Мирела, когато я прегърна на сцената?
- Не си спомням (смее се). Първото нещо, което ми хрумна, не си спомням дали беше „честито” или „гордея се с теб” или „обичам те”. Може би микс от всичко това, сигурна съм, че и тя не помни. Но беше от сърце, защото се радвам изключиотелно много за нея.

 

- Беше водеща за трети път на церемонията. Къде е лесно – на пистата или в светските изяви?
- Всяко нещо има своята трудност. Но на пистата от мен лично се изисква много повече, а и самата аз имам много по-големи изисквания към себе си.

 

- Когато получи статуетката за четвърто място си пожела четвърто място и на Олимпийските игри в Токио. Постижимо ли е?
- Нищо не е непостижимо и всичко с много вяра и труд, много късмет и много постоянство се достига. Затова си пожелах защо пък да не стигна до пета Олимпиада.

 

- Каква беше 2016-а за теб?
- Беше много различна. Имах обичта и подкрепата на много близки хора. Не беше една от най-лесните ми години, но аз вярвам, че човек излъчва това, което чувства от вътре. Аз винаги съм  позитивно заредена, много вярваща, голям оптимист и смятам, че това ме крепи. Това беше най-силната ми състезателна година, защото спечелих два медала на европейското първенство и то в години, в които вече не ме слагат като фаворит сред европейските спринтьорки. Аз пак затвърдих своето място. За мен мен това беше едно доказателство, голям комплимент към работата, която сме свършили с моя екип. Определено беше много трудна, но и много щастлива година, защото олимпийският финал е нещо много трудно достижимо в леката атлетика.

 

- Каква да бъде 2017-а?
- Мечтая да се случат нещата, така както ги планирам. Това никога не се случва. Но поне максимално да се приближа до този план. Най-вече да бъда здрава, да се опазя от травмите, които ни дебнат в ежедневието, да имам подкрепата на най-близките си хора. И дай боже поне една от целите, които съм си поставила да се сбъдне, а те са всички свързани с атлетиката.

 

- Българската лека атлетика вече не се крепи само на твоите плещи. По-лесно ли е с Мирела, Габриела на пистата?
- Наистина имаме много сериозни успехи в последните години. Има и много атлети, които в момента се развиват и могат да достигнат много високо ниво изключително скоро. За мен не е по-лесно, защото това, че друг успява в друга дисциплина не помага на моята дисциплина. Напротив, с всяка следваща година става по-трудно, защото конкуренцията в спринта е жестока и безмилостна. Времената, които се искат за финали, са извън човешките възможности. Затова аз единствено мога да се радвам и да се гордея с успехите на моите колеги.

 

- Сезонът в зала се приближава. Реши ли дали ще стартираш през зимата?
- Честно казано, още не съм решила. Но се подготвям, вече тренирам доста сериозно. Идва желанието, амбицията, идва гладът за състезания. Ако продължавам да съм толкова „гладна”, накрая ще стартирам и зимата.

 

- Как видя ти българския спорт през тази година?
- Смятам, че се представихме много добре. Имахме успехите, които бяха очаквани. Както се казва, програма минимум е изпълнена. Имахме изненади от нови имена, обещаващи български спортисти, които в следващите години могат да достигнат високи върхове. Затова смятам, че в една много тежка и много трудна за всеки спортист олимпийска година ние се представихме много добре. Най-хубавото е, че се появяват много млади, които са нашето бъдеще.

 

- Къде ще посрещнеш празниците?

- Интересен въпрос – навсякъде. Ще се опитам, като една добра фея, да огрея навсякъде, да направим със съпруга ми Симоне и двете ни семейства щастливи – с едните да сме на Коледа, с другите на Нова година. В същото време организираме нашата подготовка, която предстои през януари. Малко е микс ситуацията. При нас празниците, за съжаление, не са ядене и пиене, а по-скоро някаква мъка с тренировките между всички гостите.

 

- Пожеланието ти за Новата година?

- Още веднъж искам да благодаря на всички за подкрепата и обичта. Пожелавам на всички много здраве, много весели празници, много семейно щастие. А на всички спортисти – шанс и здраве.

 

---


Тагове: Спортист на България 2016, Спортист на годината 2016, Ивет Лалова
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени