Шрифт:

Изкуството на спорта

Изкуството на спорта
Изкуството и спорта изиграха съчетание по време на 59-ата церемония Спортист на годината.; Снимка: Илиан Тлекеджиев, lap.bg
21-12-2016 16:50 | Яна Касова

Може ли една сцена да събере спортиста, музиканта, художника, балерината и лекаря? Не, това не е начало на виц, в който ще влезе и Бай Ганьо. Това е въпрос, на който аз ще отговоря. Под различни форми той е задаван в последните 20 часа, а поводът е 59-ата церемония за награждаване на Спортист на годината в НДК.

 

Ще започна с отговора на друг въпрос – знаете ли, че в Древна Гърция спортът е считан за едно от изкуствата? Да, така e. Това се учи в I курс на Националната спортна академия. Когато са се провеждали Древните олимпийски игри не само войните са били прекратявани. Но в програмата на Игрите са влизали спортни състезания, но и конкурси за различни изкуства. Спортът е бил част от изкуството.

 

Вече в XXI-и век - по време на 59-ата церемония за Спортист на годината атлетите бяха наградени от величия в различни области - легендарния художник Светлин Русев, началника на ВМА ген. проф. Николай Петров, златния учител на България – физикът Теодосий Теодосиев, живата легенда на рока Данчо Караджов, примабалерината Маша Илиева, актьора и преподавател в НАТФИЗ Ивайло Христов, номинирания за "Грами" цигулар Веско Ешкенази.
 

Присъствието им на сцената беше рязко осъдено. А критиците изтъкнаха факта, че у нас имало достатъчно величия в спорта, които могат да наградят наследниците си. Но организаторите на спортния бал дръзнаха да разчупят традициите и всъщност ни напомниха, че спортът е изкуство.

 

Някои се обединиха около твърдението, че Светлин Русев и Кубрат Пулев седели несериозно един до друг. Защо? Защото и двамата са достигнали до висините на областта, в която са избрали да се развиват? Или защото и двамата не представят таланта на българина по света?

 

Сетивата, които усещат красотата на танца на Маша Илиева са същите тези, с които се наслаждавам на грацията на гимнастичките. Както сетивата ми се възбудиха да запея песните на титаничните фигури на Легендите по време на церемонията, така сетивата ми реагират когато се усещам, че пея химна на България с Кубрат Пулев. Същите тези сетива не ми позволиха да затварям очи в топлите нощи на августовските дни, в които българските спортисти се сражаваха в Рио. Точността е изискване към ръката, държаща скалпела, така и към техниката в сектора за скок височина.

 

Сигурна съм, че всеки един треньор се усеща като творец, дълбаейки ежедневно с длетото на методиката си върху своите спортистите. А шедьоврите на тези дейци всяка година излизат с горда осанка да получат статуетките за Най-добрите спортисти на България.   

 

А дали в ритъма на бързите си крачки Ивет Лалова не улавя музика? Хората прекарали много време на стадиона я чуват – и в това съм сигурна.   

 

Адмирирам съчетанието на спорта и хората, извисили се в наглед различните висини от тези на олимпийците. Най-малкото - ако някой спортист не е знаел кой е Веско Ешкенази, е използвал услугите на мобилния си оператор, за да провери.

 

А пък Спортист на България за 2016 г. Мирела Демирева без да иска сложи и последния щрих в съчетанието на спорт и изкуства, след като получи статуетката си за №1 с рокля на музикални ноти.

 

О, да. Сцената в зала 3 на НДК беше идеалното място да събере част от шедьоврите на българското общество. Хора, които изнасят положителното име на България отвъд границите ни, а у дома увличат сънародници в пътя на изкуството да бягат, да творят, да следват таланта си. 

 

---


Тагове: Спортист на България 2016, Спортист на годината 2016, Ивет Лалова, Мирела Демирева
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени